Έντυπη Έκδοση

Δύο επιστολές από την ΤΟΜΗ-ΗΛΕΚΤΩΡ για τη χωματερή στη Φυλή

Με δύο επιστολές, εκ των οποίων η δεύτερη αναιρεί εν μέρει την πρώτη, η κοινοπραξία ΤΟΜΗ-ΗΛΕΚΤΩΡ του ομίλου Μπόμπολα δηλώνει αδικημένη από δημοσιεύματα της «Ε» στις 10 και 11 Φεβρουαρίου, που αφορούν τα φαινόμενα διάλυσης στη χωματερή Φυλής.

Στην πρώτη επιστολή που μας έστειλε, ο εκπρόσωπός της Π. Κόκκαλης αναφέρει:

- «Τα δημοσιεύματα, όπως είναι διατυπωμένα, αδικούν την κοινοπραξία η οποία τα τελευταία χρόνια εκτελεί με συνέπεια και επαγγελματική ευθύνη σημαντικά έργα όπως παραδείγματος χάριν η κατασκευή του ΧΥΤΑ ΙΙ (Λιόσια) και η κατασκευή του ΧΥΤΑ Α' Φάση Φυλής».

- «Η διαχείριση του ενεργού χώρου υγειονομικής ταφής από την κοινοπραξία μας προέκυψε από αδυναμίες του ΕΣΔΚΝΑ στη συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού. Ούτε το επιδιώξαμε ούτε κάθε οιονδήποτε τρόπο μας εξυπηρετεί. Απλά το αποδεχτήκαμε στο πλαίσιο ευθύνης και κατόπιν αιτήματος από 10.1.2011 του ΕΣΔΚΝΑ και για το διάστημα έως ότου επισκευαστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός του Συνδέσμου».

- «Η αναφερόμενη στο άρθρο της εφημερίδας σας παρουσία των αθιγγάνων είναι πράγματι ζήτημα χρόνιο, παρά ταύτα, όταν κλιμακώνεται επικίνδυνα με συμβάντα ανταλλαγής πυροβολισμών (όπως αυτό της 8.2.2011), διαμορφώνονται συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες που δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους».

- «Η απόφασή μας να αποσυρθούν προσωρινά τα μηχανήματα της κοινοπραξίας μας ελήφθη με μοναδικό κριτήριο την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο χώρο διενέργειας της Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων».

- «Μας εκπλήσσει πώς τα δημοσιεύματα της εφημερίδας σας δίνουν αρνητική χροιά στη διέξοδο που έδωσε η εταιρεία μας στη διαχείριση των απορριμμάτων τον προηγούμενο μήνα και χαρακτηρίζει ως "προσχηματικά αίτια", γεγονότα πράγματι επικίνδυνα».

Η δεύτερη επιστολή

Μετά από επικοινωνία με επιτελικά στελέχη της εταιρείας, λάβαμε χθες συμπληρωματική απάντηση από τον Δ. Γραμματά όπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι:

- «Το πρόβλημα στη δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής τους από τον ΕΣΔΚΝΑ την περίοδο αυτή δεν εντοπίζεται στη διενέργεια μικροεπισκευών στα ιδιόκτητα μηχανήματά του και στην καταγγελλόμενη από την ΠΟΕ ΟΤΑ δήθεν "άρνηση" του προέδρου του ΕΣΔΚΝΑ να καταβάλει ποσό 20.000 ευρώ για να γίνουν αυτές οι μικροεπισκευές».

- «Η Ηλέκτωρ Α.Ε. δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να χορηγήσει η ίδια το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ απευθείας στην ΠΟΕ ΟΤΑ, προκειμένου αυτή να επιλύσει το ζήτημα με τη διενέργεια των μικροεπισκευών που επικαλείται και την άμεση έναρξη της διαχείρισης των απορριμμάτων από μηχανήματα και προσωπικό του ΕΣΔΚΝΑ, απεμπλέκοντας έτσι την εταιρεία μας».

- «Η προσφορά μας αυτή γίνεται αφού είναι προτιμητέα για την εταιρεία μας η άμεση απεμπλοκή της από τις δραστηριότητες Υγειονομικής Ταφής στον ΧΥΤΑ, καθόσον η άμεση ανταπόκριση και συνεισφορά μας στην επίλυση του αδιεξόδου που υπήρξε στη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου, επιβαρύνοντάς μας οικονομικά, όχι μόνο δεν εκτιμάται, αλλά γίνονται προσπάθειες να λάβει διαστάσεις σκανδάλου ως υποκρύπτουσα άλλες σκοπιμότητες, αποπροσανατολίζοντας έτσι την κοινή γνώμη από τα πραγματικά αίτια του προβλήματος».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ:

* Στα δημοσιεύματα που ενόχλησαν, επισημαίναμε εξ αρχής κάτι που η κοινοπραξία αποσιωπά στις επιστολές: Την ίδια μέρα (8/2) που οπλισμένοι Αθίγγανοι εισέβαλαν στη χωματερή Φυλής και «έθεσαν σε κίνδυνο τους εργαζομένους» της, η Αστυνομία επέλαυνε με τεράστιο όγκο δυνάμεων στην πόλη της Κερατέας. Ισως η κοινοπραξία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να το αναφέρει, αφού έχει ήδη διαμαρτυρηθεί για την απουσία της Αστυνομίας στη Φυλή σε εσωτερικό έγγραφο προς τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ. Μάλλον δεν είναι κομψό να καταγγέλλεις και δημόσια όσους προωθούν τα συμφέροντά σου...

* Επισημαίναμε επίσης τα γενικότερα φαινόμενα διάλυσης στη χωματερή, που έφτασε σε σημείο, ενώ έχει δικά της μηχανήματα, να αναθέτει την ταφή των απορριμμάτων στην κοινοπραξία. Για την ανάθεση αυτή, ενώ στην πρώτη επιστολή λέει σαφώς πως «προέκυψε από αδυναμίες του ΕΣΔΚΝΑ στη συντήρηση μηχανημάτων», στη δεύτερη αλλάζει ρότα, καλύπτει τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ, λέει ότι το πρόβλημα δεν είναι οι μικροεπισκευές και τα πραγματικά αίτια είναι άλλα, χωρίς να τα αναφέρει.

* Ενώ στην πρώτη επιστολή λέει ότι αποχώρησε «με μοναδικό κριτήριο την ασφάλεια των εργαζομένων της», στη δεύτερη δηλώνει πως προτιμά να απεμπλακεί διότι η αφιλοκερδής (!) προσφορά της όχι μόνο δεν εκτιμήθηκε αλλά λαμβάνει «διαστάσεις σκανδάλου»!!! Ποιο από τα δύο βάρυνε περισσότερο άραγε;

* Η χορηγία των 20.000 ευρώ για επισκευή των μηχανημάτων του Δημοσίου είναι μεγάλη πρόκληση. Πρόκληση για τον δημόσιο φορέα της χωματερής που φιλοδωρείται, αφού προηγουμένως ανέθεσε ή συνέβαλε στην ανάθεση έργων εκατομμυρίων ευρώ στον φιλοδωρούντα. Πρόκληση για τους συνδικαλιστές που οφείλουν να τα αξιοποιήσουν καταλλήλως. Πρόκληση και για όσους επιμένουν ότι η δημοσιογραφία δεν αποδίδει οφέλη στο δημόσιο ταμείο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος...
Ιδού πώς ο ΟΠΑΠ αβαντάρει τον παράνομο τζόγο
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Ζωές δεμένες με ιμάντες
Υγεία
Εδώ η ελπίδα δεν νοσεί
Μόνο το 20% έχει πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα
Κορυφώνεται η γρίπη, ακάλυπτο, χωρίς εμβόλιο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού
ΙΣΑ: Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ από ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ
Παιδεία
Βία: μέτρα για μείωση στα σχολεία
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Περικυκλωμένη ψήφος
ΟΚΕ: Μειονεκτεί το νομοσχέδιο
Μόνο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε πρόστιμα και φυλακίσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μάθημα σε κοντέινερ
Ελεγχος πολεοδομικών μελετών
Από κόσκινο 100.000 στρέμματα
25 νησιά με όριο κλίσης 35%
Ημιυπαίθριοι
Ως τις 28 του μήνα η προθεσμία για ημιυπαίθριους, ζητείται παράταση
Μέγαρο Υπατία
Μετωπική για Υπατία
Φυλακές Κορυδαλλού
Καταγγέλλουν βία, ζητούν να μην εκδοθεί
ΧΥΤΑ Φυλής
Δύο επιστολές από την ΤΟΜΗ-ΗΛΕΚΤΩΡ για τη χωματερή στη Φυλή
Κατάληψη Υγειονομικού
Δεν σβήνουν το τσιγάρο, σβήνουν τα φώτα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέντε ληστείες σε μία νύχτα
Προσωρινή κράτηση 38χρονου
Το ψηφιακό χρονικό μιας διάσωσης στο Ιντερνετ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ερευνούν τη «δύναμη του πολίτη»
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
528 ΜΚΟ στο τραπέζι
Άλλες ειδήσεις
Εκπαιδευτικοί κατά συγχωνεύσεων
Συνεχίζεται η κατάληψη στο Δυτ. Μακεδονίας
Πράσινο το «Βενιζέλος»
Στο 1,20 μ. η λωρίδα προστασίας των πεζών
Αναβλήθηκε η συζήτηση της προσφυγή Ανθιμου κατά «Αττικό Μετρό»