Έντυπη Έκδοση

Η ΚΡΙΣΗ ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΑΠΟ 284 ΣΕ 385 ΕΚΑΤ. ευρώ * ΤΑ 130 ΑΠΟ ΦΤΩΧΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ Ή ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ

35% αυξήθηκαν σε 1 χρόνο οι απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ

Μπλακ άουτ στην τσέπη χιλιάδων νοικοκυριών και μικροκαταστημάτων που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει οι περικοπές μισθών και η ύφεση, με αποτέλεσμα οι απλήρωτοι λογαριασμοί στη ΔΕΗ να έχουν αυξηθεί κατά 35,5% τον τελευταίο χρόνο.

Ολο και περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς της ΔΕΗ Ολο και περισσότεροι αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς της ΔΕΗ Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΔΕΗ, η αξία των λογαριασμών που βρίσκονται σε καθυστέρηση -δεν έχουν πληρωθεί δηλαδή μέχρι και πέντε-έξι μήνες μετά την έκδοσή τους- έχει φτάσει στα 385 εκατ. ευρώ, όταν στο τέλος του 2009 η αξία τους υπολογιζόταν στα 284 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 101 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις ένα χρόνο και προβληματίζει έντονα τα στελέχη της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού καθώς παραδέχονται πως πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα που αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών προέρχεται από νοικοκυριά κυρίως μεσαίας κατανάλωσης, ενώ περίπου 130 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε απλήρωτους λογαριασμούς από μικρομάγαζα και επιχειρήσεις τα οποία τροφοδοτούνται από τη χαμηλή τάση, όπως οι οικιακοί καταναλωτές.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, παρά τις καθυστερήσεις, οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς πληρώνονται έστω και ύστερα από ποσοτικό ή χρονικό διακανονισμό με την επιχείρηση (παράταση αποπληρωμής, δόσεις κ.ά.), η οποία στο μεσοδιάστημα αποφεύγει να προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης.

150.000 ρολόγια στο κόκκινο

Εντεινόμενο είναι το πρόβλημα και με τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς. Από τα στοιχεία της ΔΕΗ προκύπτει πως το 2,1% των λογαριασμών, ήτοι περίπου 150.000 καταναλωτές βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς έχουν να πληρώσουν πάνω από έξι μήνες, ενώ οι συνολικές οφειλές τους υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 23 εκατ. ευρώ (6% του συνόλου). Από τις εμπορικές επιχειρήσεις τα φέσια προς τη ΔΕΗ έχουν αυξηθεί κατά 60%.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται πολύ φτωχά νοικοκυριά που επικαλούνται πλήρη αδυναμία καταβολής των οφειλών, επιχειρήσεις οι οποίες προτιμούν να μην πληρώσουν το ρεύμα ώστε να εξοφλήσουν άλλες υποχρεώσεις, αλλά και πολλά καταστήματα και εταιρείες που έβαλαν λουκέτο ή σπίτια που ξενοικιάστηκαν κ.ά.

Η κατάσταση εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο στο μέλλον, γι' αυτό και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται αυτή την περίοδο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν συμπεριληφθεί μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Αποφεύγουν να το κόψουν

Προβλέπεται λ.χ. πιο ευέλικτη διαδικασία στην αποπληρωμή των λογαριασμών. Για να κηρυχθεί ο πελάτης υπερήμερος επειδή δεν πληρώνει λογαριασμούς δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι και 3,5 μηνών.

Για κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες καταναλωτών (νοικοκυριά με οικονομικά προβλήματα, ασθενείς με μηχανική υποστήριξη κ.ά.) ο κώδικας απαγορεύει τη διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης των λογαριασμών σε δόσεις.

Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση των προμηθευτών να προειδοποιούν τους πελάτες τους τουλάχιστον δύο μήνες πριν αναπροσαρμόσουν τα τιμολόγιά τους. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Θέματα καταναλωτή
ΔΕΗ
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική κρίση
35% αυξήθηκαν σε 1 χρόνο οι απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ
Ελληνική Αστυνομία
Ρυθμίζονται οι άδειες αστυνομικών για ανατροφή παιδιών
Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς
Θα συμμετάσχει ο ΟΛΠ στο διαγωνισμό για το Θριάσιο με 15%
Φυσικό αέριο
Παράθυρο για ακριβότερο αέριο άνοιξε η Gazprom
Επενδύσεις
Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, λένε στην Αλεξανδρούπολη
Απασχόληση
Καταχρηστική η επίσχεση από απλήρωτο εργαζόμενο αν ο εργοδότης «δεν έχει»
Διαπληκτισμοί με ομήρους 900 συμβασιούχους
Εμπόριο
Εμποροι: Φορολογική η ακρίβεια (5,2%)
Τράπεζα της Ελλάδος
Γεμάτα ταμεία κατέγραψε η ΤτΕ τον Ιανουάριο
Μείωση ΑΕΠ τουλάχιστον 3% προβλέπει ο Προβόπουλος
Οικονομική πολιτική
Ζητούν 300 εκατ. με έντοκα, ενώ τα spreads σκαρφάλωσαν στο 8,3%
Συγχωνεύσεις
Με όρους η συγχώνευση Vivartia - Μεβγάλ
Ναυτιλία
5 μέρες στο Πεκίνο για τα 5 δισ.
Υποστήριξη ζητεί ο Ελληνικός Νηογνώμονας
Κίνα
Κίνα: 2η διεθνώς με ΑΕΠ 5,88 τρισ. δολ.
Άρθρο
Η τέταρτη εποχή της Ευρώπης
Ακτοπλοΐα
Ακτοπλοΐα: συζητούν μόνο κατάργηση των αχθοφορικών
Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ
Ζητείται γραμματέας με ιστορικό κοινωνικής προσφοράς!
Marfin
111% κάλυψη στην αύξηση Marfin
Μνημόνιο
Δυσπιστούν για τα «50 δισ.» παράγοντες της κτηματαγοράς
Άλλες ειδήσεις
Η πύλη του ΦΜΥ
Τριήμερη απεργία στην Κοινωνία της Πληροφορίας
Φεύγει από Τουρκία ο Ομιλος Υγεία
Σκανδαλίδης με Συντονιστική