Έντυπη Έκδοση

Οψεις της ιστορικής μνήμης

Φως στις πολιτικές αντιμετώπισης των επίμαχων και τραυματικών γεγονότων που σημάδεψαν την Ιστορία του 20ού αιώνα επιχειρούν να ρίξουν τρεις ιστορικοί.

Η έρευνά τους χαρτογραφεί τη σύνθετη σχέση της ακαδημαϊκής ιστορίας με τη δημόσια ιστορία, την εθνική ιδεολογία και τις πολιτικές ταυτότητας των θυματοποιημένων ομάδων, επισημαίνει τις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ της συλλογικής μνήμης των λαών και της επίσημης ιστορίας τους, κρίνει τις πολιτικές μνήμης που θεσπίζουν τα κράτη.

Με τις πολιτικές αντιμετώπισης τραυματικών γεγονότων καταπιάνονται οι ιστορικοί Βλάσης Αγτζίδης, Ελλη Λεμονίδου και Γιώργος Κόκκινος στο βιβλίο τους «Το Τραύμα και οι πολιτικές της Μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη» (εκδ. Ταξιδευτής) το οποίο παρουσιάζεται αύριο (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα Auditorium (Σίνα 2-4, σταθμός Μετρό Πανεπιστήμιο). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι ιστορικοί Χριστίνα Κουλούρη, καθηγήτρια Παντείου Πανεπιστημίου, και Οντέτ Βαρών-Βασάρ, διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η ιστορικός Τέχνης Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και η νομικός-εγκληματολόγος Χαρά Γαλανού.

Οι συγγραφείς με ενδεικτικές μελέτες περιπτώσεων απ' όλο τον κόσμο -Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ιαπωνία, Κίνα, ΗΠΑ, πρώην Σοβιετική Ενωση (σοβιετικός ελληνισμός και σταλινικές διώξεις), Ελλάδα και Τουρκία [Γενοκτονία των Ποντίων (στη φωτογραφία, επιζώντες της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915) και ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία]- επιχειρούν, όπως αναφέρουν, «να συμβάλουν στην κατανόηση των πολλαπλών τρόπων αναμέτρησης των σύγχρονων κοινωνιών με τις «σκοτεινές σελίδες» της Ιστορίας τους και, ως εκ τούτου, στην κριτική διαβούλευση των πολιτών, με στόχο την ιστορική αυτογνωσία. *

Διήμερο για τις εκλογές

Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές 2010: Η πρόκληση της διοικητικής μεταρρύθμισης» διοργανώνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος», στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης, πληροφορίες www.hpsa.gr. Κατά την πρώτη ημέρα θα εξεταστούν οι αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές που αναδεικνύονται, η πραγματικότητα και οι μύθοι της αποκέντρωσης και οι πολιτικές συνέπειες της εν λόγω μεταρρύθμισης. Τη δεύτερη, θα παρουσιαστούν αναλύσεις σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα, την εκλογική αποχή και τις επικοινωνιακές στρατηγικές των κομμάτων και των εκλογικών συνδυασμών που μετείχαν στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Μιλούν μεταξύ των άλλων οι Αννα Τσάτσου - Παπαδημητρίου, Ηλίας Νικολακόπουλος, Καλλιόπη Σπανού, Δημήτηρης Θωμάς, Μιλτιάδης Κλάπας, Σπύρος Τζόκας, Στέλιος Παπαθανασόπουλος, Γιώργος Πλειός, Γιάννης Σταυρακάκης, Χαράλαμπος Χρυσανθάκης, Μάρω Παντελίδου - Μαλούτα, Νίκος Μαραντζίδης, Βασιλική Γεωργιάδου, Διονύσης Γράβαρης, Κωστής Χατζημιχάλης, Δημήτρης Χριστόπουλος, Νίκος Χλέπας, Γιάννης Ψυχάρης κ.ά.

*Εκπαιδευτικά προγράμματα τις Απόκριες στο Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα, τηλ. 210-3312995). Το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου: «Αστείες μάσκες της αποκριάς». Για παιδιά 3-6 χρόνων. Μάσκες από διάφορα μέρη του κόσμου γίνονται η αφορμή για παρατήρηση και έμπνευση για τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Με ποικιλία υλικών, τα παιδιά θα κατασκευάσουν τη δική τους αποκριάτικη μάσκα. Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαρτίου: «Ενας χαρταετός ψηλά». Τα παιδιά δημιουργούν έναν χαρταετό συνδυάζοντας χρώματα και υλικά. Ανακαλύπτουν το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού και το βιώνουν στον πεζόδρομο της Κυδαθηναίων, στην είσοδο του μουσείου.

Τα ωραία του Τσιτσάνη

Το 7ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης στο Γκίτερλσο διοργανώνουν στις 5 Μαρτίου η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» και ο Θεσσαλικός Σύλλογος Γκίτερσλο, με τη συμμετοχή των Συλλόγων-Μελών (Μονάχου, Βισμπάντεν, Ελβετίας, Νυρεμβέργης, Σβάινφουρτ, Βερολίνου, Ντίσελντορφ, Μπίλεφελντ και Κολονίας). Οι σύλλογοι-μέλη της Ομοσπονδίας θα παρουσιάσουν με τα χορευτικά τους παραδοσιακούς θεσσαλικούς χορούς και όχι μόνο. Στόχοι του 7ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης είναι η σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των ομογενών και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η γνωριμία της θεσσαλικής νεολαίας Ευρώπης και ένα θεσσαλικό αντάμωμα, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Πληροφορίες: 0172-1013223 και 0172-2744241, καθώς και στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας www.tsitsanis.de

Αντιθέσεις

Ανδρέας Λοβέρδος

υπουργός Υγείας

«Η Βουλή λειτουργούσε ως συντεχνία επειδή άκουγε τη γνώμη των ιατρών»

«Νέα»

Δημήτρης Ρέππας

υπουργός Υποδομών

«Στην πολιτική ο καθένας μας πρέπει να είναι με μια ταυτότητα, όχι με σημαία ευκαιρίας»

«Real News»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΟΠΑΠ
Ο ΟΠΑΠ πήγε για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος...
Ιδού πώς ο ΟΠΑΠ αβαντάρει τον παράνομο τζόγο
ΚΕΠΕΠ Λεχαινών
Ζωές δεμένες με ιμάντες
Υγεία
Εδώ η ελπίδα δεν νοσεί
Μόνο το 20% έχει πρόσβαση σε σωστή ιατρική φροντίδα
Κορυφώνεται η γρίπη, ακάλυπτο, χωρίς εμβόλιο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού
ΙΣΑ: Πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ από ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ
Παιδεία
Βία: μέτρα για μείωση στα σχολεία
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Περικυκλωμένη ψήφος
ΟΚΕ: Μειονεκτεί το νομοσχέδιο
Μόνο το ΠΑΣΟΚ ψήφισε πρόστιμα και φυλακίσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μάθημα σε κοντέινερ
Ελεγχος πολεοδομικών μελετών
Από κόσκινο 100.000 στρέμματα
25 νησιά με όριο κλίσης 35%
Ημιυπαίθριοι
Ως τις 28 του μήνα η προθεσμία για ημιυπαίθριους, ζητείται παράταση
Μέγαρο Υπατία
Μετωπική για Υπατία
Φυλακές Κορυδαλλού
Καταγγέλλουν βία, ζητούν να μην εκδοθεί
ΧΥΤΑ Φυλής
Δύο επιστολές από την ΤΟΜΗ-ΗΛΕΚΤΩΡ για τη χωματερή στη Φυλή
Κατάληψη Υγειονομικού
Δεν σβήνουν το τσιγάρο, σβήνουν τα φώτα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πέντε ληστείες σε μία νύχτα
Προσωρινή κράτηση 38χρονου
Το ψηφιακό χρονικό μιας διάσωσης στο Ιντερνετ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ερευνούν τη «δύναμη του πολίτη»
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
528 ΜΚΟ στο τραπέζι
Άλλες ειδήσεις
Εκπαιδευτικοί κατά συγχωνεύσεων
Συνεχίζεται η κατάληψη στο Δυτ. Μακεδονίας
Πράσινο το «Βενιζέλος»
Στο 1,20 μ. η λωρίδα προστασίας των πεζών
Αναβλήθηκε η συζήτηση της προσφυγή Ανθιμου κατά «Αττικό Μετρό»