Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΑΒΑΝΤΑΖ ΤΟ ΠΑΜΦΘΗΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΛΙΣ 3.600 ΔΟΛ.

Κίνα: 2η διεθνώς με ΑΕΠ 5,88 τρισ. δολ.

Ξεπέρασε την Ιαπωνία η Κίνα και φιγουράρει πλέον στη δεύτερη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, πίσω από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία από το Τόκιο, το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο δ' τρίμηνο του 2010 κατά 0,3% έναντι του τρίτου τριμήνου και κατά 1,1% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2009.

Η συρρίκνωση αυτή -η πρώτη για την οικονομία του ανατέλλοντος ηλίου στα τελευταία πέντε τρίμηνα- έφερε το ύψος του ιαπωνικού ΑΕΠ το 2010 στα 5,47 τρισ. δολάρια έναντι 5,88 τρισ. δολαρίων που ήταν η αντίστοιχη αξία του ΑΕΠ της Κίνας πέρυσι.

Πέντε χρόνια νωρίτερα, το ΑΕΠ της Κίνας ήταν μόλις 2,3 τρισ. δολάρια, δηλαδή περίπου το μισό του αντίστοιχου της Ιαπωνίας. Η τελευταία ήταν ακόμη η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου πίσω από τις ΗΠΑ, θέση που διατήρησε για περισσότερα από 40 χρόνια.

Η ισχυρή ανάπτυξη που γνώρισε μάλιστα στη δεκαετία του '80 έκανε αρκετούς να πιστεύουν ότι η Ιαπωνία θα ξεπερνούσε σύντομα και τις ΗΠΑ. Η συνέχεια όμως τους διέψευσε, αφού στις δύο τελευταίες δεκαετίες η οικονομία της Ιαπωνίας βυθίστηκε στις φούσκες των ακινήτων και των χρηματιστηριακών αξιών και τελικά στη στασιμότητα από την οποία δεν έχει ακόμη βγει.

Αντίθετα η Κίνα, ποντάροντας στο πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και τη βοήθεια των μεγάλων επιχειρήσεων της Δύσης, αναδείχθηκε ταχύτατα σε βιομηχανικό πάρκο του πλανήτη. Σήμερα, σε αντίθετη με την «παραγινωμένη» οικονομία της Ιαπωνίας, η κινεζική δείχνει ότι βρίσκεται ακόμη στο ξεκίνημά της, στις απαρχές της εκβιομηχάνισής της και της αστικοποίησής της. Το κατά κεφαλήν εισόδημά της είναι μόλις 3.600 δολάρια, λιγότερο από το 1/10 του αντίστοιχου της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι η αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης έχει ακόμη τεράστια περιθώρια.

Διόλου τυχαία έτσι, αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι σε διάστημα δέκα ετών από σήμερα η κινεζική οικονομία θα έχει εκθρονίσει τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Η κινεζική ηγεσία εργάζεται άλλωστε προς αυτήν την κατεύθυνση αυξάνοντας με ραγδαίους ρυθμούς τις επενδύσεις σε όλον τον πλανήτη, προκειμένου να εξασφαλίσει πρώτες ύλες, εμπορικούς εταίρους και δρόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία διετία οι κινεζικές τράπεζες έχουν δανείσει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες περισσότερα απ' ό,τι η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ειρηνικός - Ατλαντικός με σιδηρόδρομο

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Financial Times», η Κίνα βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Κολομβία για τη δημιουργία εναλλακτικού εμπορικού δρόμου στην Κεντρική Αμερική, ανταγωνιστικού της Διώρυγας του Παναμά. Ο δρόμος αυτός, συνολικού μήκους 220 χιλιομέτρων, θα συνδέει σιδηροδρομικά τις κολομβιανές ακτές του Ειρηνικού με τον Ατλαντικό. Εκεί θα δημιουργηθεί μια νέα πόλη -κοντά στην Καρταχένα- όπου εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα θα συναρμολογούνται με στόχο την επανεξαγωγή τους στην υπόλοιπη Αμερική. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Οικονομική κρίση
35% αυξήθηκαν σε 1 χρόνο οι απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΗ
Ελληνική Αστυνομία
Ρυθμίζονται οι άδειες αστυνομικών για ανατροφή παιδιών
Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς
Θα συμμετάσχει ο ΟΛΠ στο διαγωνισμό για το Θριάσιο με 15%
Φυσικό αέριο
Παράθυρο για ακριβότερο αέριο άνοιξε η Gazprom
Επενδύσεις
Ο,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, λένε στην Αλεξανδρούπολη
Απασχόληση
Καταχρηστική η επίσχεση από απλήρωτο εργαζόμενο αν ο εργοδότης «δεν έχει»
Διαπληκτισμοί με ομήρους 900 συμβασιούχους
Εμπόριο
Εμποροι: Φορολογική η ακρίβεια (5,2%)
Τράπεζα της Ελλάδος
Γεμάτα ταμεία κατέγραψε η ΤτΕ τον Ιανουάριο
Μείωση ΑΕΠ τουλάχιστον 3% προβλέπει ο Προβόπουλος
Οικονομική πολιτική
Ζητούν 300 εκατ. με έντοκα, ενώ τα spreads σκαρφάλωσαν στο 8,3%
Συγχωνεύσεις
Με όρους η συγχώνευση Vivartia - Μεβγάλ
Ναυτιλία
5 μέρες στο Πεκίνο για τα 5 δισ.
Υποστήριξη ζητεί ο Ελληνικός Νηογνώμονας
Κίνα
Κίνα: 2η διεθνώς με ΑΕΠ 5,88 τρισ. δολ.
Άρθρο
Η τέταρτη εποχή της Ευρώπης
Ακτοπλοΐα
Ακτοπλοΐα: συζητούν μόνο κατάργηση των αχθοφορικών
Ειδική Γραμματεία ΕΣΠΑ
Ζητείται γραμματέας με ιστορικό κοινωνικής προσφοράς!
Marfin
111% κάλυψη στην αύξηση Marfin
Μνημόνιο
Δυσπιστούν για τα «50 δισ.» παράγοντες της κτηματαγοράς
Άλλες ειδήσεις
Η πύλη του ΦΜΥ
Τριήμερη απεργία στην Κοινωνία της Πληροφορίας
Φεύγει από Τουρκία ο Ομιλος Υγεία
Σκανδαλίδης με Συντονιστική