Έντυπη Έκδοση

Μύρτις

Η σύντομη ζωή ενός αγοροκόριτσου

Η Μύρτιδα ήταν ένα κορίτσι έντεκα ετών, «ένα κορίτσι σαν όλα τ' άλλα» που έζησε στην Αθήνα πριν από 2.500 χρόνια. Πέθανε από την ίδια αιτία που σκότωσε και τον Περικλή, και έμεινε θαμμένη σε έναν κοινό τάφο, μαζί με άλλα 150 θύματα του λοιμού της Αθήνας του 430 π.Χ.

«Το πιο σημαντικό στην κάθε ιστορία είναι η αρχή της. Γιατί έτσι γίνονται όλα: από την αρχή! Ακόμα κι ο κόσμος από την αρχή άρχισε κι από τότε αρχίζει και ξαναρχίζει κάθε μέρα. Τα πρώτα λόγια μετράνε. Η πρώτη ματιά...

Η πρώτη γουλιά όταν διψάς, η πρώτη μπουκιά όταν ζαλίζεσαι από την πείνα. Τα πρώτα λόγια που ακούς όταν στρώνεσαι στα πόδια του παραμυθά». Ετσι ξεκινάει την αφήγησή της για τη Μύρτιδα η συγγραφέας και μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου, αποκαλύπτοντάς μας με τρόπο εύγλωττο τη ζωή, τις σκέψεις και τα όνειρά της.

Η Μύρτιδα ήταν ένα κορίτσι έντεκα ετών, «ένα κορίτσι σαν όλα τ' άλλα» που έζησε στην Αθήνα πριν από 2.500 χρόνια. Πέθανε από την ίδια αιτία που σκότωσε και τον Περικλή, και έμεινε θαμμένη σε έναν κοινό τάφο, μαζί με άλλα 150 θύματα του λοιμού της Αθήνας του 430 π.Χ. Οπως μας εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο επιστήμονας ο οποίος ανέπλασε το πρόσωπο του κοριτσιού, εκείνο που του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ότι διατηρούσε συγχρόνως νεογιλά και μόνιμα δόντια. Ετσι την ξεχώρισε και αποφάσισε να της ξαναδώσει τη μορφή της.

ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΙΚ/ΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ α. Μύρτις: Οι ζωές της Εκδόσεις Παπαδόπουλος Σελ. 79 Τιμή: 11 ευρώ ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΕΙΚ/ΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ α. Μύρτις: Οι ζωές της Εκδόσεις Παπαδόπουλος Σελ. 79 Τιμή: 11 ευρώ Η Αγγελίδου, με αυθορμητισμό και γλαφυρότητα -στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη σκέψη και ομιλία ενός μικρού παιδιού- μας ταξιδεύει στην αρχαία Αθήνα και ξετυλίγει μπροστά στα μάτια μας το μεγαλείο της πόλης του Χρυσού Αιώνα του Περικλή με τους ναούς, τα τείχη, τα αγάλματα, τη ναυτική της δύναμη. Η μικρή Μύρτιδα περπατά στους δρόμους της και απολαμβάνει τις μυρωδιές της, θαυμάζει τα αριστουργήματα της τέχνης, διασταυρώνεται με τους ανθρώπους της. Η αφήγηση είναι τόσο ζωντανή και πειστική που η συγγραφέας κατορθώνει να μας μεταφέρει αιώνες πριν, αναδεικνύοντας όλες τις εκφάνσεις του πολιτισμού και της καθημερινότητας της αρχαίας πόλης-κράτους.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Μύρτιδα έχει τη δική της άποψη για όλα. Ξέρει ότι «η πόλη αυτή η χρυσή δεν είναι και τόσο χρυσή για τα κορίτσια». Εχει όμως και όνειρα. Σωστό αγοροκόριτσο, θα 'θελε να μπορούσε να είναι αγόρι για να κάνει όποια δουλειά επιθυμεί. Αυτό που ποθεί πιο πολύ να γίνει είναι ταχυδρόμος. Για να ταξιδεύει παντού και να μεταφέρει τα μηνύματα των ανθρώπων. Αλλά και έμπορος για να πουλά την πραμάτεια της.

Η συγγραφέας, με αφορμή το εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα και την ανάπλασή του, επιχειρεί με πρωτότυπο τρόπο να δώσει φωνή στη μικρή ηρωίδα, σκέψεις, συναισθήματα, απόψεις, όνειρα. Τους μύθους που περνούν από γενιά σε γενιά, και που με τόση σοφία και φαντασία έπλεξαν οι αρχαίοι Ελληνες, τους ακούει κι εκείνη. Αλλά ζει από κοντά και τον πόλεμο και τα δεινά του. Και σαν κορίτσι ονειρεύεται το γάμο της. Συνήθειες, ήθη και έθιμα, γεγονότα μπλέκονται και αναβιώνουν με ύφος στοχαστικό, αλλά συγχρόνως άμεσο, απλό και αυθεντικό, συνθέτοντας ένα μεστό ανάγνωσμα από μια μοναδική οπτική γωνία.

Myrtis: Her lives ΜΤΦΡ.: ΤΖΩΝ ΝΤΕΗΒΙΣ Εκδόσεις Παρισιάνου Σελ. 80 Τιμή: 11 ευρώ Myrtis: Her lives ΜΤΦΡ.: ΤΖΩΝ ΝΤΕΗΒΙΣ Εκδόσεις Παρισιάνου Σελ. 80 Τιμή: 11 ευρώ Η Μαρία Αγγελίδου σπούδασε Κλασική Φιλολογία στην Αθήνα, τη Γερμανία και την Ελβετία. Το συγγραφικό της έργο είναι ως επί το πλείστον «ιστορικά παραμύθια» που εστιάζουν στην προσέγγιση της ελληνικής ιστορίας και μυθολογίας, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά. Ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και έχει μεταφράσει πάνω από 500 βιβλία, τα μισά από τα οποία είναι για παιδιά. Για τις μεταφράσεις της έχει βραβευτεί δύο φορές από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας και μία από την ΙΒΒΥ.

Η ατμοσφαιρική εικονογράφηση ανήκει στον Γιώργο Δημητρίου, του οποίου το έργο έχει επανειλημμένως εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο πλαίσιο ομαδικών εκθέσεων. Η Μύρτιδα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παρισιάνου και στα αγγλικά στην πολύ αξιόλογη μετάφραση του Τζων Ντέηβις. Ο μεταφραστής πετυχαίνει να μεταφέρει το άμεσο και συνάμα στοχαστικό ύφος και τη γλαφυρότητα του πρωτοτύπου με τρόπο που απηχεί το ρυθμό αφήγησης του κειμένου-πηγή. Με εύστοχες λεξιλογικές και υφολογικές επιλογές κινείται πιο πολύ σε επίπεδο φράσης και νοήματος παρά λέξεις , επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στην απόδοση της ατμόσφαιρας και της μουσικότητας του κειμένου, αλλά και πολυάριθμων πραγματολογικών στοιχείων του.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται στον αναγνώστη η ίδια εντύπωση που αποκομίζει όταν διαβάζει και το πρωτότυπο κείμενο. Από τις εκδόσεις Παρισιάνου το έργο κυκλοφορεί και στα μαυροβουνιακά σε μετάφραση της Ανα Κλίκοβατς.

Mirtis: Njeni Zivoti ΜΤΦΡ.: ΑΝΑ ΚΛΙΚΟΒΑΤΣ Σελ. 80 Τιμή: 11 ευρώ Mirtis: Njeni Zivoti ΜΤΦΡ.: ΑΝΑ ΚΛΙΚΟΒΑΤΣ Σελ. 80 Τιμή: 11 ευρώ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αφιέρωμα
Παιδί
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Το γράψιμο έρχεται γράφοντας
Ανεκδοτολογικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Καβάφη
Ιτε παίδες αρχαίων
Πλάθοντας το μύθο
Αριστοφάνης σε κόμικς
Διόνυσος, ο κεφάτος θεός
Δαίδαλος και Ικαρος
Τότε που χτιζόταν ο Παρθενώνας
Ο Ηρακλής και οι άθλοι του
Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς
Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική Εκστρατεία
Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες
Ο Τρωικός Πόλεμος
Τα οικογενειακά των τεράτων
Η αρπαγή της Ευρώπης και η ιστορία των τριών γιων της
Ο Θησέας και ο Μινώταυρος
Ομήρου Ιλιάδα
Θεοί και ήρωες
Τα οικογενειακά των τεράτων
Ηρακλής
Ομήρου Οδύσσεια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Σινεμά
Ερωτικές σκηνές μόνο από τη μέση και πάνω
Αρχαιολογία
Μυκηναϊκές συνήθειες επιβιώνουν και σήμερα στην Αίγινα
Συνεντεύξεις
«Δεν θα έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Αφιέρωμα
Η Σίρλεϊ Τεμπλ στην πρώτη της συνέντευξη
Μουσική
Οι Beatles εισβάλλουν στην Αμερική!
Βιβλίο
Το γράψιμο έρχεται γράφοντας
Ανεκδοτολογικά στιγμιότυπα από τη ζωή του Καβάφη
Ιτε παίδες αρχαίων
Η σύντομη ζωή ενός αγοροκόριτσου
Πλάθοντας το μύθο
Αριστοφάνης σε κόμικς
Διόνυσος, ο κεφάτος θεός
Δαίδαλος και Ικαρος
Τότε που χτιζόταν ο Παρθενώνας
Ο Ηρακλής και οι άθλοι του
Αθήνα, η πόλη της Αθηνάς
Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική Εκστρατεία
Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες
Ο Τρωικός Πόλεμος
Τα οικογενειακά των τεράτων
Η αρπαγή της Ευρώπης και η ιστορία των τριών γιων της
Ο Θησέας και ο Μινώταυρος
Ομήρου Ιλιάδα
Θεοί και ήρωες
Τα οικογενειακά των τεράτων
Ηρακλής
Ομήρου Οδύσσεια