Έντυπη Έκδοση

Πάουλο Κοέλιου Παγκόσμιο φαινόμενο

Ο Πάουλο Κοέλιου έρχεται στην Αθήνα. Για να παρουσιάσει το καινούργιο του βιβλίο «Το χειρόγραφο της Ακρα», που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, σε μετάφραση από τα πορτογαλικά τής Μάτας Σαλογιάννη (εκδόσεις Α.Α.Λιβάνη). «Ηττημένος δεν είναι αυτός που χάνει, αλλά αυτός που παραιτείται», είναι το επαναλαμβανόμενο μότο του μυθιστορήματός του.

Ακόμη και αφελές αν φαίνεται το αίτημά του σε ορισμένους εχθρούς του, συγκινεί εκατομμύρια αναγνώστες. Γι' αυτό προσπαθήσαμε να τον κατανοήσουμε, να αναγνωρίσουμε το μερίδιό του στην παγκόσμια λογοτεχνία, αρνηθήκαμε να τον πετάξουμε στα «άχρηστα» της παραλογοτεχνίας. Ηρωάς του ένας Κόπτης Ελληνας. Το 1099. Στην Ιερουσαλήμ. Οι σταυροφόροι προ των πυλών. Ο πληθυσμός πολυπολιτισμικός. Χριστιανοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι. Τους συνεγείρει ο ρήτορας. Τους προτρέπει να αναζητήσουν τη σοφία στην καθημερινότητά τους.

Ο Πάουλο Κοέλιου δεν «ξέβαψε». Δεν πλύθηκε από την πρώτη βροχή αντιρρήσεων. Παρέμεινε αναλλοίωτος. Αρραγής. Επίμονος. Δεν άλλαξε ρότα. Δεν έγραψε περισσότερη και καλύτερη λογοτεχνία. Δεν αναζήτησε λογοτεχνικότητα. Δεν έγινε μοντερνιστής. Ούτε μετά και τα τοιαύτα. Δεν διεκδίκησε πανεπιστημιακή έδρα. Δεν ήθελε να διδάσκεται από τους στρουκτουραλιστές. Γι' αυτό έγινε διεθνές φαινόμενο. Τον διαβάζουν όλες οι φυλές και όλες οι γλώσσες.

Οι αριθμοί τρελαίνονται όταν «μιλάνε» για αυτόν. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει παραπάνω από 145 εκατομμύρια αντίτυπα, έχουν κυκλοφορήσει σε 168 χώρες και έχουν μεταφραστεί σε 74 γλώσσες. Με το μυθιστόρημά του «Ο αλχημιστής» πέρασε στο Βιβλίο Γκίνες, καθώς είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος εν ζωή συγγραφέας στον κόσμο. Ο Πάουλο Κοέλιου είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Εκτός κι αν θέλεις να στρατοπεδεύσεις στο χλευασμό. Μνησίκακος, αδιέξοδος, άσφαιρος.

*Για όγδοη εβδομάδα η «Βιβλιοθήκη» μέσω του enet.gr προσφέρει βιβλία σε τρεις τυχερούς. Σήμερα: Πάουλο Κοέλιου, «Το χειρόγραφο της Ακρα», σε μετάφραση Μάτας Σαλογιάννη (Α. Α. Λιβάνη)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παρουσίαση βιβλίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ρεπορτάζ
Συνοικία, το όνειρο
Παρουσίαση βιβλίου
Πάουλο Κοέλιου Παγκόσμιο φαινόμενο
Ντοκιμαντέρ
Θα κερδίσουν μόνο οι χρυσοθήρες
Αρχαιολογία
Οι θησαυροί της Θουρίας
Θέατρο
«Να σώσουμε το δημόσιο θέατρο»
Μουσική
Μετα-αποκαλυπτικά ηχητικά τοπία
Εθνικό Θέατρο
«Δεν μετέχω στη διαδοχολογία του Εθνικού»
Λογοτεχνία
Και ο συγγραφέας έχει ψυχή...
Βιβλίο
«Είμαστε καταδικασμένοι να σώσουμε τον τόπο»
Η Αγάπη δεν έχει τίμημα
Ευαγγελιστής μιας καινούργιας θρησκείας
Η ζωή ως οργιαστικό καρναβάλι
Ακτήμονες χωρίς στον ήλιο μοίρα
Αμφισβητίας του αυτονόητου
Ανιμα και Ανιμους
Ψυχαναλύοντας τον Μινώταυρο
Υπουργείο Πολιτισμού
Ανοικτά τα μουσεία
Φεστιβάλ
Παραστάσεις που συζητήθηκαν, τώρα και στην Αθήνα