Έντυπη Έκδοση

Η Αγάπη δεν έχει τίμημα

ΠΑΟΥΛΟ ΚΟΕΛΙΟΥ Το χειρόγραφο της Ακρα ΜΤΦΡ.: ΜΑΤΑ ΣΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Ενα βιβλίο που περιμέναμε, το επιστέγασμα του τεράστιου έργου του Πάουλο Κοέλιου. Η συγγραφή του ήταν αποτέλεσμα του ανώτερου επίπεδου ανθρώπινης και πνευματικής ωριμότητας στο οποίο έχει φτάσει με κόπο ο συγγραφέας.

Πραγματεύεται τη φιλοσοφία, την ηθική και την πνευματικότητα, όχι όμως με τη συμβατική και ακαδημαϊκή τους έννοια· αντίθετα, αγγίζει το νόημά τους στη ρίζα, εκεί που αυτές γεννιούνται. Η ρίζα αυτή είναι η σοφία της ζωής. Εχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα κείμενο καθαρής ηθικής και πνευματικής σοφίας, που ανάγεται στους δασκάλους του παρελθόντος σε Ανατολή και Δύση. Οπως κι εκείνοι, χρησιμοποιεί άμεσο λόγο, όπως έκαναν αυθεντίες σαν τον Τσουάνγκ-τζου και τον Νίτσε, ο οποίος μιλάει απ' ευθείας στα εσώτερα βάθη των ανθρώπων.

Διάφοροι άνθρωποι κάνουν ερωτήσεις σε έναν Ελληνα σοφό, που λέγεται Κόπτης: «Μίλησέ μας για την ήττα, τη μοναξιά, την αγάπη, την πίστη, το σεξ, τη φιλία, την ομορφιά, την κομψότητα, την πίστη, την ανησυχία, τη δουλειά, την επιτυχία, το φόβο της αλλαγής, για το χρόνο που δεν αντιστρέφεται, για την κατεύθυνση της ζωής, για τον Ανεπιθύμητο από τους Ανθρώπους (το θάνατο), τη μοίρα, το μέλλον», και άλλα. Ετσι λοιπόν ξεδιπλώνονται απρόσμενα μαθήματα σοφίας.

Αν προσέξουμε καλά, θα δούμε ότι δεν πρόκειται για αρετές που μπορούμε να έχουμε ή να μην έχουμε, αλλά για κάτι πολύ βαθύτερο: για έναν τρόπο ύπαρξης, για το «μες-στον-κόσμο-είναι» όπως θα έλεγε ο Μάρτιν Χάιντεγκερ, δηλαδή για βασικές δομές της ανθρώπινης ζωής. Η συζήτηση δεν προσανατολίζεται προς την ανάλυση των διαστάσεων αυτών, αλλά στο πώς τις αντιμετωπίζουμε και στο πώς συμπεριφερόμαστε απέναντί τους. Σ' αυτό το πώς φανερώνεται ποιοι είμαστε, αν δείχνουμε θάρρος ή δειλία, αν έχουμε ολοκληρωθεί ή αν αμφιταλαντευόμαστε.

Πίσω από τις ριζικές σκέψεις κρύβεται πάντα μια ανθρωπολογία, μια κατανόηση του ανθρώπου, η οποία συνάγεται από το κείμενο του Πάουλο Κοέλιου. Εκεί, ο άνθρωπος παρουσιάζεται ως παράδοξο ον, ως συνύπαρξη αντιθέτων, στη γλώσσα της σύγχρονης ανθρωπολογίας ταυτόχρονα sapiente και demente. Ο Πάουλο Κοέλιου δεν θεωρεί την πραγματικότητα αυτή ελάττωμα, αλλά σημάδι της ύπαρξής μας στο χώρο και στο χρόνο. Χρησιμοποιεί το παράδοξο με κομψό και δημιουργικό τρόπο: «Αλίμονο σε όσους δεν ηττήθηκαν ποτέ! Δε θα υπάρξουν ποτέ τους νικητές σε τούτη τη ζωή», «Οι ουλές μιλούν πιο δυνατά από την κόψη του σπαθιού που τις δημιούργησε».

Δείχνει μεγάλη εκτίμηση για τον άνθρωπο ως απέραντο έργο, που δεν εξαντλείται σε κανέναν ορισμό. Λέει με έμφαση: «Στην ψυχή μας κρύβεται ένας τεράστιος κόσμος, που περιμένει να τον ανακαλύψουμε. Βρίσκεται εκεί, με τη δύναμή του ανέπαφη, αλλά είναι τόσο καινούργιος και τόσο δυνατός, που φοβόμαστε να αποδεχτούμε την ύπαρξή του». Ο δρόμος της ανθρώπινης εκπλήρωσης πρέπει να αναλαμβάνεται με απλότητα και πίστη στον εαυτό μας και στους άλλους.

Η ένταση που φέρνει στην ύπαρξη το παράδοξο γίνεται, μέσω της αγάπης, μια ευκαιρία ανάπτυξης. Οι σελίδες για την αγάπη είναι οι ομορφότερες του βιβλίου, αυτές με το βαθύτερο νόημα. Το ίδιο ισχύει για το σεξ, για το οποίο μιλάει με αναζωογονητική αθωότητα. Θυμίζει τη μυστικιστική παράδοση χριστιανών, όπως ο Αγιος Ιωάννης του Σταυρού, ή ισλαμιστών, όπως ο Ρουμί. «Μην προσπαθείτε να σας αγαπήσουν με οποιοδήποτε τίμημα, γιατί η Αγάπη δεν έχει τίμημα». Πράγματι· αφού η αγάπη είναι το ύψιστο δώρο του Θεού.

Μια ηθική, όσο ριζική κι αν είναι, δεν μπορεί να σταθεί χωρίς μια πνευματική θεώρηση της ζωής, κάτι που φαίνεται στη σκέψη του Πάουλο Κοέλιου. Η πνευματικότητα εκδηλώνεται ως ενθουσιασμός, ως εσωτερική φλόγα και ως αντίληψη του θαύματος της ύπαρξης. «Η ύψιστη εκδήλωση του θαύματος του Θεού είναι η ζωή». Αυτή η ζωή γιορτάζεται ως ιερή πραγματικότητα, ως ο προνομιούχος τόπος όπου εκδηλώνεται η Αιώνια Ενέργεια.

Ο Πάουλο Κοέλιου δεν κατακρίνει τον υλισμό και την αδικία του πολιτισμού μας. Προτιμά να δείξει μια εναλλακτική προοπτική, η οποία είναι δημιουργική και βαθιά ανθρώπινη. Το βιβλίο αυτό θα κάνει καλό σε όλους, ιδίως στους νέους, που είναι όμηροι μιας καταναλωτικής και επιφανειακής κοινωνίας. Τροφοδοτεί ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ύπαρξή μας.

Αξία έχουν αυτά τα λόγια, που συνοψίζουν και το σκοπό του βιβλίου: «Ο κυριότερος στόχος της ζωής είναι να αγαπάμε. Τα υπόλοιπα είναι σιωπή. Εχουμε ανάγκη να αγαπάμε. Ακόμα κι αν αυτό μας οδηγήσει στη γη όπου οι λίμνες είναι φτιαγμένες από δάκρυα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
«Είμαστε καταδικασμένοι να σώσουμε τον τόπο»
Ευαγγελιστής μιας καινούργιας θρησκείας
Η ζωή ως οργιαστικό καρναβάλι
Ακτήμονες χωρίς στον ήλιο μοίρα
Αμφισβητίας του αυτονόητου
Ανιμα και Ανιμους
Ψυχαναλύοντας τον Μινώταυρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Ρεπορτάζ
Συνοικία, το όνειρο
Παρουσίαση βιβλίου
Πάουλο Κοέλιου Παγκόσμιο φαινόμενο
Ντοκιμαντέρ
Θα κερδίσουν μόνο οι χρυσοθήρες
Αρχαιολογία
Οι θησαυροί της Θουρίας
Θέατρο
«Να σώσουμε το δημόσιο θέατρο»
Μουσική
Μετα-αποκαλυπτικά ηχητικά τοπία
Εθνικό Θέατρο
«Δεν μετέχω στη διαδοχολογία του Εθνικού»
Λογοτεχνία
Και ο συγγραφέας έχει ψυχή...
Βιβλίο
«Είμαστε καταδικασμένοι να σώσουμε τον τόπο»
Η Αγάπη δεν έχει τίμημα
Ευαγγελιστής μιας καινούργιας θρησκείας
Η ζωή ως οργιαστικό καρναβάλι
Ακτήμονες χωρίς στον ήλιο μοίρα
Αμφισβητίας του αυτονόητου
Ανιμα και Ανιμους
Ψυχαναλύοντας τον Μινώταυρο
Υπουργείο Πολιτισμού
Ανοικτά τα μουσεία
Φεστιβάλ
Παραστάσεις που συζητήθηκαν, τώρα και στην Αθήνα