Έντυπη Έκδοση

ΕΣΡ: ΣΥΝΕΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΟΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

Πρόστιμα και συστάσεις

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης απευθύνει προς όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς μη κυρωτική σύσταση με αφορμή τις αναπαραστάσεις, τις περιγραφές και τους σχολιασμούς που έκαναν σχετικά με την ένοπλη επίθεση μαθητού του ΟΑΕΔ, αφού έγινε με τρόπο που μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, ηθική βλάβη στους ανηλίκους και κίνδυνο μιμήσεως εγκληματικών πράξεων.

Η εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Αξίζει να το δεις» (ΑΝΤ1) τιμωρήθηκε από το ΕΣΡ με πρόστιμο 50.000 ευρώ Η εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου «Αξίζει να το δεις» (ΑΝΤ1) τιμωρήθηκε από το ΕΣΡ με πρόστιμο 50.000 ευρώ Πέρα από αυτό όμως επέβαλε και πρόστιμα σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς συνολικού ύψους 142.000 ευρώ.

Τα κανάλια λοιπόν υποχρεούνται να επιδείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση κατά τη μετάδοση των δελτίων ειδήσεων και εκπομπών τους, να μην αναφέρονται σε θέματα βίας και βίαιης συμπεριφοράς χωρίς να συντρέχει λόγος ενημέρωσης της κοινής γνώμης, να μη διογκώνουν τα δελτία ειδήσεων και τις εκπομπές με παράθεση λεπτομερειών των εγκλημάτων προς εντυπωσιασμό του κοινού και αύξηση τηλεθέασης, ιδίως όταν αυτές παρακολουθούνται και από ανηλίκους. Επίσης να μην επαναλαμβάνουν την προβολή του συγκεκριμένου τραγικού γεγονότος, εκτός εάν αυτή είναι απαραίτητη για την ενημέρωση του κοινού, να μην αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στα όπλα και σε μεθόδους με τις οποίες μπορεί να τελεσθεί ένα έγκλημα, ιδίως όταν σκοπός του δράστη είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση της εγκληματικής του πράξεως μέσω του Διαδικτύου και των ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης προσθέτει ότι έχει ζητηθεί η κασέτα από τις ειδήσεις ενός καναλιού όπου παρουσιαζόταν πώς ένα όπλο-παιχνίδι μπορεί να καταλήξει να γίνει θανατηφόρο.

Με 50.000 ευρώ τιμωρήθηκαν τόσο το Alter όσο και ο ΑΝΤ1 για την παρουσίαση της δολοφονίας της καθηγήτριας Μουσικής από τον σύζυγό της στις εκπομπές «Ζούγκλα» (25/9/08) και «Αξίζει να το δεις» (24, 25/9/08) αντίστοιχα λόγω προβολής στοιχείων της ποινικής προδικασίας, πρόκλησης πόνου και προβολής εικόνων.

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Δίον Channel» (Πιερίας) τιμωρήθηκε με πρόστιμο 15.000 ευρώ επειδή εξέπεμπε παράνομα από μη δηλωθέντα δίαυλο. Με το ίδιο ποσόν τιμωρήθηκε και το «Τηλεφώς TV» (Αττικής) λόγω έλλειψης συνεχούς λογοτύπου και συγκεκαλυμμένης διαφήμισης.

Στους ραδιοσταθμούς «Kastro» (Ν. Ηρακλείου), «Ράδιο Φάρος» (Χανίων), «Nitro Radio» (Ν. Αττικής) και «Real Fm» (Ν. Αττικής) επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ στον καθένα. Στους δύο πρώτους επειδή δεν έστειλαν στο ΕΣΡ, όπως τους είχε ζητηθεί, ροή προγράμματός τους, στον τρίτο για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση στην εκπομπή της Νάγιας Αποστόλου και στον «Real Fm» για χαμηλή ποιότητα χρήσης της γλώσσας στην εκπομπή του Γιώργου Τράγκα.

Ο Ιωάννης Λασκαρίδης πρόσθεσε ότι εξετάζεται το δελτίο καιρού του Star που παρουσιάζει η Πετρούλα Κωστίδου για το αν μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού, ενώ προκύπτουν κι άλλα θέματα από παλαιότερες καταγγελίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Ενας τόμος σαν τον μίτο της Αριάδνης
Βιβλίο
Μες στης Πόλης τα χαμάμ
Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Πρόστιμα και συστάσεις
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Δικηγόρος εναντίον καλλιτέχνη
Μουσική
Λίγο μεράκι πολλή λογιοσύνη
Με ταλέντο και ωριμότητα
Από τις στάχτες του '80
Τηλεόραση
Πάθη και Ανάσταση με τον τρόπο των Ελλήνων
Φιλ Σπέκτορ
Η καταδίκη ενός τρελού παραγωγού
Άλλες ειδήσεις
Βρετανικό κύρος με ελληνική σφραγίδα
Και ο «Παρνασσός» στο Φεστιβάλ Αθηνών
Ο Τραγανούλης στο Διαδίκτυο