Έντυπη Έκδοση

43 ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ ΚΑΙ... ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Στο εδώλιο για τις φράουλες της ντροπής

Ογδόντα άτομα συνολικά, παραγωγοί φράουλας, ιδιοκτήτες συσκευαστηρίων και των παραπηγμάτων της ντροπής αλλά και μετανάστες εργάτες οδηγούνται στα δικαστήρια για την υπόθεση του σύγχρονου δουλεμπορίου στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας Ηλείας που αποκάλυψε η έρευνα της «Ε» και της «Κ.Ε.» μέσα από το περιοδικό «Εψιλον» πριν από έναν χρόνο.

Αθλιοι οι καταυλισμοί όπου διαμένουν οι αλλοδαποί εργάτες γης στη Μανωλάδα Ηλείας Αθλιοι οι καταυλισμοί όπου διαμένουν οι αλλοδαποί εργάτες γης στη Μανωλάδα Ηλείας Χρειάστηκαν τα ρεπορτάζ για να ενεργοποιηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των αρμοδίων αρχών, οι οποίοι και επιβεβαίωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη δημοσιογραφική έρευνα που τότε πολλοί βιάστηκαν να αμφισβητήσουν, ακόμη και μέσα από τους κόλπους της δικαιοσύνης, χαρακτηρίζοντας υπερβολικά τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν.

Το Αστυνομικό Τμήμα της Βάρδας σχημάτισε σαράντα τρεις δικογραφίες, τις οποίες έστειλε στην εισαγγελία της Αμαλιάδας, η οποία και άσκησε ποινικές διώξεις σε συνολικά ογδόντα άτομα για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών εργατών, παράνομη είσοδο στη χώρα και παραβάσεις υγειονομικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία της Αμαλιάδας, έχουν προσδιοριστεί ήδη πολλές δίκες στο μονομελές πλημμελειοδικείο της Βάρδας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τη ρύπανση του περιβάλλοντος από την παρουσία των παράνομων καταυλισμών στην περιοχή.

Στη Δικαιοσύνη, επίσης, οδηγούνται και οι φραουλοπαραγωγοί που χτύπησαν και προπηλάκισαν στη διάρκεια των περσινών κινητοποιήσεων μέλη του ΠΑΜΕ, ανάμεσά τους και τον ιατροδικαστή του Πύργου Κοσμά Αλεξίου. Για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν παράνομα αλλοδαπούς εργάτες έχουν ήδη ενημερωθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να τους επιβληθούν πρόστιμα.

Στις περσινές κινητοποιήσεις μετανάστες και στελέχη του ΠΑΜΕ χτυπήθηκαν από φραουλοπαραγωγούς Στις περσινές κινητοποιήσεις μετανάστες και στελέχη του ΠΑΜΕ χτυπήθηκαν από φραουλοπαραγωγούς Στο αυτόφωρο οδηγήθηκε επίσης χθες μετά το ρεπορτάζ της «Ε» και ο ιδιοκτήτης της μάντρας των παροπλισμένων λεωφορείων στην Ανδραβίδα, εντός των οποίων διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες δεκάδες Βούλγαροι εργάτες με τις οικογένειές τους.

«Εχθρός» τα ΜΜΕ

Ομως παρά τις δεκάδες ποινικές διώξεις και τις παραπομπές στη Δικαιοσύνη, η περιοχή εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αποτελεί απαγορευμένο χώρο για τους δημοσιογράφους, τους οποίους μάλιστα οι τσιφλικάδες της φράουλας δεν διστάζουν να απειλήσουν και να προπηλακίσουν, καθώς η εκμετάλλευση των αλλοδαπών εργατών γης συνεχίζεται στον ίδιο ρυθμό.

Οπως κατήγγειλε στην «Ε» ο διευθυντής της τοπικής εφημερίδας «Αυγή» του Πύργου Ηλείας, Ανδρέας Καπογιάννης, πριν από μερικές ημέρες προσπαθώντας να κάνει ρεπορτάζ στην περιοχή, παρακολουθήθηκε αρχικά από δύο αυτοκίνητα και στη συνέχεια άγνωστοι του απαγόρευσαν να κινείται σε δημόσιο αγροτικό δρόμο και τον ανάγκασαν με γκανγκστερικό τρόπο να φύγει από την περιοχή.

Επίθεση από φραουλοπαραγωγούς είχε δεχθεί και τηλεοπτικό συνεργείο του Αντέννα, από το οποίο απέσπασαν την κάμερα, προπηλάκισαν τον εικονολήπτη και τον δημοσιογράφο και προξένησαν ζημιές στο αυτοκίνητό τους. Για το περιστατικό βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την εισαγγελία της Αμαλιάδας.

Οπως έγινε γνωστό, για την υπόθεση του «κράτους της Μανωλάδας» ζήτησε και έλαβε γραπτή ενημέρωση από την Εισαγγελία της Αμαλιάδας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Για το ίδιο θέμα
Πυροβόλησαν αλλοδαπούς εργάτες στη Νέα Μανωλάδα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αστεγη
Γέννησε στον δρόμο!
Βασίλης Παλαιοκώστας
Ξεγλίστρησε από την ενέδρα της ΕΛ.ΑΣ.
Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο
«Υποκρισία η ταύτιση των κοινωνικών εκρήξεων με το άσυλο»
Ηλεία
Στο εδώλιο για τις φράουλες της ντροπής
Νίκος Μπελογιάννης
Εξώδικο για τα «Ματωμένα χώματα»
Συμβούλιο της Επικρατείας
Στις 13 Μαΐου η αίτηση αναστολής εργασιών για Πανόραμα
Υπουργείο Απασχόλησης
Θυμήθηκαν μέσω Βουλγαρίας την Κούνεβα...
Υπουργείο Εσωτερικών
Κουτσουρεύουν κι άλλο την άδεια παραμονής μεταναστών β' γενιάς
Φυλακές
Στέλνουν στο νοσοκομείο των φυλακών κρατούμενο με αγρύπνια κώματος
Άλλες ειδήσεις
Νηστεία δεν σημαίνει και υγεία
Εκλεισαν τη Στυλίδα για τα νεκρά ψάρια
Επνιξαν αρκούδα στα Γιάννενα
Αρουραίος κατά ασθενή
Γυναίκες διαδηλώνουν για τον ακρωτηριασμό στην Καλαμάτα
Σχολειό-δουλειά: συνδυασμός που... σκοτώνει
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ για την κουκούλα
Γυναίκες το 60% των facebookers αλλά και άγαμοι το 61%