Έντυπη Έκδοση

Δικηγόρος εναντίον καλλιτέχνη

Ο πρόεδρος και το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ καταγγέλλουν τον Νικήτα Τσακίρογλου για κακοδιοίκηση και ζητούν την απομάκρυνσή του

Η αναμενόμενη έκρηξη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος έγινε. Το Δ.Σ. του θεάτρου ζητεί την παύση του Νικήτα Τσακίρογλου από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και τον κατηγορεί για κακοδιαχείριση, που εκτόξευσε το οικονομικό έλλειμμα. «Να γίνει έρευνα από το υπουργείο Πολιτισμού και να αποδοθούν ευθύνες», απαντά ο Ν. Τσακίρογλου, που χαρακτηρίζει τις κατηγορίες «ασύστολα ψεύδη».

Ο Νικήτας Τσακίρογλου, που χάρισε στο ΚΘΒΕ με την ερμηνεία του στον «Βασιλιά Λιρ» μια μεγάλη επιτυχία, χαρακτηρίζει «ασύστολα ψεύδη» τα όσα τον κατηγορούν Ο Νικήτας Τσακίρογλου, που χάρισε στο ΚΘΒΕ με την ερμηνεία του στον «Βασιλιά Λιρ» μια μεγάλη επιτυχία, χαρακτηρίζει «ασύστολα ψεύδη» τα όσα τον κατηγορούν Σε συνεδρίασή του, προχθές το βράδυ, το Δ.Σ. καταψήφισε τον οικονομικό απολογισμό της περιόδου 2007-2008, με ψήφους 6 κατά και 1 λευκή. Αυτό σημαίνει παύση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η τελική απόφαση ανήκει στον υπουργό Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά.

Το Δ.Σ. κατηγορεί τον Ν. Τσακίρογλου για παραπλάνηση σε σχέση με το ύψος του οικονομικού ελλείμματος. Υποστηρίζει ότι δεν ήταν 2,3 εκατ. ευρώ, αλλά 800.000 και τώρα έφτασε στα 3,2 εκατ. ευρώ με ευθύνη του καλλιτεχνικού διευθυντή. Του καταλογίζουν, μεταξύ άλλων, πρόσληψη πλεονάζοντος προσωπικού (45 άτομα περισσότερα σε σχέση με το 2006-2007), που επιβάρυνε τον προϋπολογισμό κατά 900.000 ευρώ, καταβολή υπερωριών καθ' υπέρβαση σε συγκεκριμένη ομάδα ευνοούμενων υπαλλήλων, υψηλές αμοιβές σε σκηνοθέτες, σκηνογράφους κ.λπ., κακή και αυταρχική συμπεριφορά, απαγόρευση πρόσβασης στα οικονομικά στοιχεία.

«Ολα αυτά είναι ασύστολα ψεύδη, που μόνο στόχο έχουν να δημιουργηθεί κενό εξουσίας στο θέατρο για να το διευθύνουν ο πρόεδρος, Δημήτρης Γαρούφας και το Δ.Σ.», απαντά ο Ν. Τσακίρογλου. Υπογραμμίζει ότι η οικονομική διαχείριση ανήκει στο Δ.Σ. και ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι υπόλογος μόνο για τον καλλιτεχνικό προϋπολογισμό, «τον οποίο δεν έχω υπερβεί», προσθέτει.

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για καινούργιο έργο στο ΚΘΒΕ. Είναι απλώς μια επανάληψη με διαφορετικά πρόσωπα. Ποτέ, από αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των κρατικών θεατρικών σκηνών επί Μελίνας Μερκούρη, δεν υπήρξε διοίκηση και καλλιτεχνική διεύθυνση που να διατηρούσαν αγαστές σχέσεις. Το πρόβλημα είναι πώς βλέπει κανείς το ΚΘΒΕ. Ως χώρο που έρχεται για να προσφέρει έργο ή ως χώρο που προσφέρει στον ίδιο έναν τίτλο;

Δημήτρης Γαρούφας, πρόεδρος του Δ.Σ. του θεάτρου και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γαρούφας, πρόεδρος του Δ.Σ. του θεάτρου και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Ενας τόμος σαν τον μίτο της Αριάδνης
Βιβλίο
Μες στης Πόλης τα χαμάμ
Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Πρόστιμα και συστάσεις
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
Δικηγόρος εναντίον καλλιτέχνη
Μουσική
Λίγο μεράκι πολλή λογιοσύνη
Με ταλέντο και ωριμότητα
Από τις στάχτες του '80
Τηλεόραση
Πάθη και Ανάσταση με τον τρόπο των Ελλήνων
Φιλ Σπέκτορ
Η καταδίκη ενός τρελού παραγωγού
Άλλες ειδήσεις
Βρετανικό κύρος με ελληνική σφραγίδα
Και ο «Παρνασσός» στο Φεστιβάλ Αθηνών
Ο Τραγανούλης στο Διαδίκτυο