Έντυπη Έκδοση

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Μια κουβέντα με τον Γλέζο» της Ρένας Δούρου

«Στα μάτια του τρεμοπαίζει ακόμη η φλόγα της εφηβείας»

Το βιβλίο «Μια κουβέντα με τον Γλέζο» είναι μια μακρά συνέντευξη -πάνω από τριακόσιες σελίδες- του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου στη 40χρονη μέχρι προχθές βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και υποψήφια περιφερειάρχη Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής».

Κρατάει από το ύφος και το ήθος κειμένων, τα οποία διαβάζονται ως μπροσούρες βετεράνων του αριστερού κινήματος για τα πεπραγμένα του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου επιθετικού καπιταλισμού.

Το «Αγανακτήστε!» του Γάλλου Στεφάν Εσέλ (1917-2013) και «Η αγανάκτηση δεν αρκεί» του Ιταλού Πιέτρο Ινγκράο (γεν. 1915) αποτελούν τους δρομοδείκτες του ελληνικού εγχειρήματος, που κυκλοφορεί, αυτές τις ημέρες, από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη (σελίδες 336, τιμή: 16,65 ―). Η έκδοση υποστηρίζεται από εκτενές φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Μανώλη Γλέζου -εν πολλοίς ανέκδοτο.

Στη Μυτιλήνη με τον Στέφανο Σαράφη και τον Ηλία Ηλιού Στη Μυτιλήνη με τον Στέφανο Σαράφη και τον Ηλία Ηλιού Η ζωντανή ιστορία του παρελθόντος, ο 92χρονος Μανώλης Γλέζος είναι ο Ελληνας Στεφάν Εσέλ και Πιέτρο Ινγκράο. Η Ρένα Δούρου, με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού -η οποία ήθελε να μεταγγίσει στις/στους μαθήτριες/μαθητές της τη μνήμη της ελληνικής Αντίστασης- αναζήτησε απαντήσεις και στα δικά της ερωτήματα.

«Τόσα χρόνια δημοκρατίας στην Ελλάδα», περιγράφει εκ των υστέρων το σκεπτικό της, «τόσες δεκαετίες εμβάθυνσης και διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόσα πολύχρωμα κινήματα από τη δεακετία του '50 και μετά, όλοι αναζητούμε τις εξηγήσεις για το σήμερα από τη γενιά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Σ' αυτό το σημείο αξίζει τον κόπο να δώσουμε το λόγο σε μία μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Πετρούπολης και το άρωμα που της άφησε η επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου στο σχολείο της:

Χαμογελαστός στην κλούβα 1958 Χαμογελαστός στην κλούβα 1958 «Στις φλέβες του ρέει η αντίσταση και η λεβεντιά. Ετσι εξηγείται η αιώνια νεότητα στη φυσιογνωμία του, παρ' όλο που εκείνος την αποδίδει στο κληρονομικό χαρακτηριστικό της οικογένειάς του. Στα μάτια του τρεμοπαίζει ακόμη η φλόγα της εφηβείας, της απαξίωσης προς την κυβέρνηση, η φωτιά του αγωνιστικού πνεύματος. Ενενήντα χρόνια σοφίας συσσωρεύονται στους ώμους του και χαρακτηρίζουν το "είναι" του».

Το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε τρία μέρη: Ο Γλέζος ο πολιτικός, ο Απεραθίτης, ο Νώλης. Αντί επιλόγου, η συνέντευξη ολοκληρώνεται με το εύλογο ερώτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ «Νέα ΕΔΑ ή μήπως κάτι εντελώς καινούργιο;», με «δώρο» δύο ΕΔΑΐτικες ιστορίες σε πρώτο πρόσωπο.

Στο παράρτημα, ο αναγνώστης θα ανακαλύψει δύο κομβικά κείμενα του συνεντευξιαζόμενου πολιτικού και στοχαστή: την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά (6 Ιουλίου 2012) και την αντιφώνησή του «Γλώσσα και πολιτική» (κατά την αναγόρευσή του, στις 23 Ιανουαρίου 2008, σε επιτίμιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Τρία ιστορικά δοκίμια είναι αφιερωμένα στα αιματηρά γεγονότα του 1917 στον Απείρανθο της Νάξου, την ιδιαίτερη πατρίδα του με τριάντα θύματα από φιλοβενιζελικό στρατιωτικό άγημα, επειδή οι κάτοικοι του χωριού αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης. Τα υπογράφουν οι Μιχάλης Ι. Φραγκίσκος, Λουκία Βαρθαλίτου και Δημήτρης Μπάκαλος (αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του «Η εποχή μου»).

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Παρουσίαση βιβλίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Κινηματογράφος
Σάρωσε η «Μικρά Αγγλία»
Παρουσίαση βιβλίου
Ολες οι «Ιστορίες του Καντέρμπερι» στα ελληνικά
Σκηνοθέτες/Παραγωγοί
«Και πείνα έχουμε και βασανιστήρια και πολύ πλούτο»
Αφηγήσεις
«Ο Βαλέσα, η δυσκολότερη ταινία στην 55χρονη καριέρα μου»
Βιβλίο
«Στα μάτια του τρεμοπαίζει ακόμη η φλόγα της εφηβείας»
Κι εκείνα
Ετοιμοι για την Αβινιόν
Συναυλία για την Κεφαλονιά
Μονές/Μοναστήρια
Ο,τι διέσωσαν η πίστη και η παράδοση
Συγγραφείς
Ορφάνεψε ο Αντριαν Μολ
TV & Media
Ερευνά την Αθήνα
Η παραίτηση ήρθε, αλλά όχι και η ΝΕΡΙΤ
Μυστικά και ψέματα για τις αξιολογήσεις