Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΡΚΗΣ Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ

Κρίση στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τις βιαιότητες

Εμφύλιο στην αστυνομία προκαλεί το πρωτοφανές αιματοκύλισμα της Τετάρτης. Πυκνώνουν οι καταγγελίες για την αυθαίρετη συμπεριφορά των ΜΑΤ.

Πλήρες θέμα...

 • Αστυνομική βία

  • Η κοινωνία έχει κρίση ταυτότητας
   Η αλληλουχία των βίαιων γεγονότων που ζούμε τελευταία επιβεβαιώνει, άλλη μια φορά, τη διάρρηξη κάθε κοινωνικού και ανθρώπινου δεσμού στην ακυβέρνητη πολιτεία μας.
  • Τα ΜΑΤ ψηφίζουν άκρα δεξιά
   Συχνά πυκνά οι άνδρες των ΜΑΤ εκτονώνουν απρόκλητα το μίσος τους προς τους διαδηλωτές, ωστόσο είναι πια κοινή η διαπίστωση ότι οι αστυνομικές επιθέσεις στις πορείες έχουν «ανέβει» επιχειρησιακό επίπεδο ενώ διαθέτουν συγκεκριμένη πολιτική στόχευση.
  • ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΑΘΩΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1980 Από τον Κουμή στη ζαρντινιέρα και τον Αλέξη
   Ιανουάριος 1991: η πυρκαγιά που προκλήθηκε στο κτίριο Κ. Μαρούση από ρίψη δακρυγόνου στοίχισε τη ζωή σε 4 άτομα. Από τη Σταματίνα Κανελλοπούλου και τον Ιάκωβο Κουμή, τους διαδηλωτές που ξεψύχησαν στο πεζοδρόμιο από τον κτηνώδη ξυλοδαρμό των αστυνομικών το 1980, την εν ψυχρώ εκτέλεση του Μιχάλη Καλτεζά, τον ανηλεή ξυλοδαρμό στη Θεσσαλονίκη του φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, μέχρι τον βαρύτατο τραυματισμό του 31χρονου στην πορεία της περασμένης Τετάρτης, τα περιστατικά της ωμής αστυνομικής βίας δεν γνωρίζουν φραγμό.
  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ Προειδοποιούσαν ότι θα έχουμε νεκρούς
   Η επιστολή της ΕΙΝΑΠ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Με ενιαία φωνή, «πράσινοι», «γαλάζιοι», «κόκκινοι» και άλλων πολιτικών αποχρώσεων γιατροί κατάφεραν σε όλες τις τελευταίες διαδηλώσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να ανατρέψουν τα δεδομένα και να αποκαλύψουν ουσιαστικά ότι η αστυνομική βία ζει και βασιλεύει.
  • ΠΛΗΘΟΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΑΔΙΕΡΕΥΝΗΤΑ Στο απυρόβλητο οι άγριοι των ΜΑΤ
   Στιγμιότυπο από τη βίαιη αντιμετώπιση των διαδηλωτών στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αστυνομικοί των ΜΑΤ «συλλαμβάνονται» επ' αυτοφώρω (με αποδείξεις από φωτογραφίες και μαρτυρίες) να παρανομούν, χρησιμοποιώντας ανάποδα τα κλομπ ή φορητούς πυροσβεστήρες για να επιτεθούν κατά διαδηλωτών.
 • Ιστορία: Καπνεργατική απεργία 1896

  • ΤΑ «ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ» ΕΧΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Η απεργία και η βία
   Οι αγώνες του εργατικού κινήματος δεν υπήρξαν πάντοτε «μη βίαιοι». Στιγμιότυπο από την ιστορική απεργιακή συγκέντρωση της 4ης Μαΐου 1886 -αυτή που γιορτάζουμε κάθε Πρωτομαγιά- με ανταλλαγή πυρών μεταξύ απεργών και αστυνομίας. Εχει γίνει πια του συρμού η φιλολογία περί της «πρωτοφανούς» (και, φυσικά, «απαράδεκτης») βίας που συνοδεύει τις γενικές απεργίες και τα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων.
 • Κέντρο εκτός ελέγχου

  • ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ Σκοτώνουν τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας
   Η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής οπλίζει ακραίες ρατσιστικές οργανώσεις και μεταβάλλει σε εφιάλτη τη διαβίωση στο κέντρο.
  • «Η ανεργία γεννά την εγκληματικότητα»
   Η επόμενη μέρα της συγκλονιστικής και τραγικής ληστείας που συνοδεύτηκε από μια στυγερή ανθρωποκτονία δεν μπορεί, και δεν πρέπει να είναι, ίδια με την προηγούμενη.
  • ΤΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΕΝΩ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΑΝ ΑΜΕΡΙΜΝΟΙ Περιμένοντας τους βαρβάρους στο κέντρο της πόλης
   Η πλατεία Βικτωρίας άδεια από Ελληνες και μετανάστες εξαιτίας του φόβου Μια υπόθεση με ρίζες που φτάνουν πολύ βαθύτερα από τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη είναι οι μαζικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών από ακροδεξιούς εις βάρος μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας.
  • Στην Αριστοτέλους της βίας
   Στο κέντρο της Αθήνας, μετά τη στυγερή δολοφονία του 44χρονου, ο φόβος διαδέχτηκε την τρομοκρατία.
  • Στο χρηματιστήριο της καθημερινότητας υποβαθμίζεται η ζωή
   Τον Νοέμβριο του 2010, τρεις άγνωστοι μαχαίρωσαν στην πλάτη έναν 19χρονο, στο κέντρο της Αθήνας.
  • Το τετράγωνο του αίσχους
   Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκατοντάδες αλλοδαποί επιχειρούν καθημερινά να «αποδράσουν» στην Ιταλία. Εβρος, κέντρο Αθήνας, λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας: Ετσι ορίζεται τα γεωγραφικό τετράπλευρο που περικλείει τα σύχρονο κοινωνικό δράμα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης που έχει πιάσει άβουλη την πολιτική διεύθυνση της χώρας, σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα.
 • ΟΚΑΝΑ

  • Μένη Μαλλιώρη (πρόεδρος ΟΚΑΝΑ): «Στόχος μου, περισσότερες θέσεις θεραπείας»
   «Στην πρώτη διετή θητεία μου, 1997-1999, ως πρόεδρος στον ΟΚΑΝΑ έθεσα σαν απόλυτη προτεραιότητα την πρόληψη μέσω των, 71 σήμερα, Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα.
  • ΛΙΣΤΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ Πεθαίνοντας στην ουρά
   Διακόσιοι χρήστες οπιούχων ουσιών στην Αττική έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων περιμένοντας τη σειρά τους στη λίστα αναμονής για να ενταχθούν στις θεραπευτικές μονάδες με υποκατάστατα του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
 • Πανελλήνιες

  • ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΚΑΤΑ 10.250 Λιγότερες θέσεις, υψηλότερες βάσεις
   Με δύο μήνες καθυστέρηση και μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων, ήρθε το πρωτοφανές «κούρεμα» εισακτέων και τμημάτων, ως να ήθελε το υπουργείο Παιδείας να λυγίσει το κουράγιο πάνω από 100.000 παιδιών που συμμετέχουν στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις.
 • Απαλλοτριώσεις

  • Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ Ψαλίδι και στις απαλλοτριώσεις
   Εως και 400 εκατ. ευρώ το χρόνο θα εξοικονομήσει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας βάζοντας απλώς οργανωτική τάξη και επιταχύνοντας τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων.