Έντυπη Έκδοση

Από παιδιά στα μουσεία

Με ποιον τρόπο μπορεί ένα παιδί να παρακολουθήσει τη δημιουργία ενός κυκλαδικού αγγείου από πηλό;

Πώς καταφέρνει ένας έφηβος να αντλήσει έμπνευση από τα έργα της Κάρολ Γουάξ; Τι νιώθει ένας πιτσιρικάς αντικρίζοντας την τελετή ενός γάμου στην αρχαιότητα; Και πώς έφτιαχναν οι αρχαίοι τα νομίσματά τους; Δεκάδες είναι πλέον τα φροντισμένα κι ενδιαφέροντα παιδικά εργαστήρια που σχεδόν όλα τα μεγάλα μουσεία της χώρας έχουν εντάξει στο πρόγραμμά τους. Τελικά αυτός είναι ένας από τους ιδανικότερους τρόπους να δείξεις σε ένα παιδί τον δρόμο της τέχνης: να το κάνεις συμμέτοχο ή ακόμα και συνδημιουργό. Μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες των μουσείων, τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες, παρατηρούν, παίζουν, πειραματίζονται και κυρίως δημιουργούν και μαθαίνουν να σκέφτονται. Πολλές, λοιπόν, οι ανοιξιάτικες επιλογές για τους νεαρούς φιλότεχνους. Σε κάποια μουσεία η συμμετοχή είναι δωρεάν, σε κάποια άλλα κοστίζει από 10 μέχρι 360 ευρώ. Ας τα δούμε:

* Καλοκαιρινή είναι η θεματολογία των εργαστηρίων που ετοιμάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Με αφορμή την έκθεση «The Last Grand Tour - Σύγχρονοι Περιηγητές στην Ελλάδα», το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει εβδομαδιαίους κύκλους καλοκαιρινών εργαστηρίων για παιδιά με θέμα το ταξίδι (20/6-24/6, 27/6-1/7, 4/7-8/7, 11/7-15/7, 18/7-22/7, 25/7-29/7). Από Δευτέρα έως Παρασκευή (10:00 -13.00, με διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα) παιδιά ηλικίας 4-8 ετών θα έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» σε διάφορα μέρη και εποχές της Ελλάδας: Θα γνωρίσουν το έργο 17 σύγχρονων καλλιτεχνών μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις και ομαδικές δραστηριότητες, θα εμπνευστούν από τις μόνιμες συλλογές του μουσείου, θα πειραματιστούν με τα υλικά και τις τεχνικές της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης (σχέδιο, κολάζ, φωτογραφία, εγκατάσταση, μεικτές τεχνικές) και στο τέλος θα αφηγηθούν ιστορίες συνθέτοντας τις δικές τους εικόνες (συμμετοχή: 80 ευρώ, αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: 65 ευρώ).

Επίσης σήμερα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, οι παιδικές δραστηριότητες είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και δωρεάν. Ξεκινούν στις 11.30 π.μ. με εργαστήριο για τη δημιουργική έκφραση των μικρών (Α.Βέλλιου- Δ.Σακελλαρίου, για παιδιά 3-5 ετών) και εργαστήριο χειροτεχνίας και κατασκευών (Ν. Σταυροπούλου για παιδιά 5-10 ετών), τα οποία θα επαναληφθούν στις 12.30. Ακολουθούν: Θεατρικό παιχνίδι στο βιβλιοπωλείο (Ε. Σιαφάκα, για παιδιά 5-10 ετών, 12.00, 13.00), Εικαστικό εργαστήρι (Α. Καρατζά, για παιδιά 6-12 ετών, 14.00 & 15.00) και Εργαστήριο ζωγραφικής (Δ. Καμπόλη, Γ. Τζαμουράνη για παιδιά 8-12 ετών, 14.00 & 15.00).

* Εχοντας πλέον φιλοξενήσει στα εκπαιδευτικά προγράμματά τους περισσότερα από 4.800 παιδιά και ενήλικες (από τον Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι πρόσφατα) το Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα) αποτελεί μια σίγουρη λύση για τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους διακοπών. Τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν αυτό τον μήνα (12:00 -13:30, συμμετοχή 10 ευρώ) αλλά και τον Ιούνιο αφορούν δύο ηλικιακές κατηγορίες.

Η πρώτη για παιδιά 3-6 χρόνων περιλαμβάνει: «Σαλάτα από την Ασία» (21 & 22/5). Τα παιδιά ταξιδεύουν μέσα από τη μουσική και παρατηρούν εικόνες με σκηνές της καθημερινής ζωής σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κάνουν μια στάση στην Ασία και φτιάχνουν μια κινέζικη σαλάτα, την οποία στο τέλος γεύονται. Ακολουθούν τα «Φουσκωτά ψωμιά» (28 & 29/5), όπου οι μικροί ανακαλύπτουν τη διατροφική αξία του ψωμιού, η «Βάρκα με κουπιά» (11 & 12/6), όπου μαθαίνουν από τι υλικό φτιάχνεται μια βάρκα ώστε να επιπλέει. Το πρόγραμμα «Μέσα σε μια λίμνη» (18 & 19/6) θα τα ευαισθητοποιήσει σχετικά με την προστασία των λιμνών, ενώ στο τελευταίο, που έχει τίτλο «Κορνίζες για το καλοκαίρι» (25 & 26/6), θα δημιουργήσουν και θα διακοσμήσουν κορνίζες στις οποίες θα κλείσουν τις καλοκαιρινές τους αναμνήσεις.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά (7-12 χρόνων) τα εργαστήρια είναι ακόμα περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Βλέποντας τον ήχο» (22/5) όπου οι νεαροί ανακαλύπτουν μέσα από πειράματα τι είναι οι δονήσεις των ήχων. «Ανοίγοντας διάλογο με ένα ρομπότ» (28/5, 25/6), με το οποίο θα εξοικειωθούν με ένα λογισμικό πρόγραμμα, θα πειραματιστούν με κινητήρες, αισθητήρες. Με το «Η ορχήστρα των ήχων» (29/5) θα φτιάξουν μουσικά όργανα. Με το «Θαυματοτρόπιο» (12/6) θα ανακαλύψουν την έννοια της οπτικής απάτης. Στο «Μια σβούρα ή μια ψευδαίσθηση;» (19/6) θα πειραματιστούν με το φως και την όραση κ.ά.

* Για δωδέκατη συνεχή χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Καλοκαίρι στην πόλη», το οποίο χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές ενότητες. Η πρώτη ονομάζεται «Ζητούνται καλλιτέχνες...» (20/6 έως 1/7 και 18/7 έως 29/7) και απευθύνεται σε παιδιά 5 έως 12 χρόνων με όρεξη για δημιουργία και ζωηρή φαντασία. Φορώντας ποδιές κι έχοντας τα κατάλληλα υλικά και εργαλεία, θα εμπνευστούν από τη θάλασσα, το χώμα, τους αριθμούς και το περιβάλλον, θα «μεταφερθούν» στα Βυζαντινά και Προϊστορικά Χρόνια, στην Αρχαία Αγορά και χρησιμοποιώντας «πρώτες ύλες» εκείνων των καιρών θα φτιάξουν τα δικά τους έργα.

Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο «Όλου του κόσμου οι μύθοι ας γίνουν τώρα παραμύθι!» (4/7 έως 15/7 και 22/8 έως 2/9) και αφορά τις ίδιες ηλικίες. Μύθοι του κόσμου ενώνονται, πρόσωπα και πράγματα διαφορετικών εποχών γίνονται ένα παραμύθι με πρωταγωνιστές τους Βίκινγκ, Μάγια, Αζτέκους, κινέζους επιστήμονες και αρχαίους έλληνες μαθηματικούς. Τέλος έχει προγραμματιστεί και μια πενθήμερη ενότητα που ονομάζουν «Μια ανάσα πριν από το φθινόπωρο...» (5/9 έως 9/9), η οποία προσφέρει ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, στην ιστορία των Ινκα και των Αζτέκων.

* Από την άλλη το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης βάζει -εκτός από τα παιδιά- και τους γονείς στο παιχνίδι. «Ζωγραφική μαζί με τη μαμά» έχει τίτλο το πρόγραμμα που απευθύνεται σε πιτσιρίκια 2,5 - 4,5 ετών. Ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, κοστίζει 110 ευρώ (όλα τα υλικά παρέχονται από το μουσείο) και ολοκληρώνεται σε έξι συναντήσεις (Δευτέρα 16,23,30 Μαΐου, 6, 20 Ιουνίου). Αντλώντας ερεθίσματα από έργα των Πικάσο, Ματίς, Σαγκάλ καθώς και δημιουργίες των συλλογών του μουσείου, μαμάδες και παιδιά θα πειραματιστούν με ποικίλα υλικά και τεχνικές ζωγραφικής προκειμένου να δημιουργήσουν ένα «οικογενειακό» έργο.

* Σε περιόδους κρίσης, που η σχέση μας με το χρήμα δοκιμάζεται, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με τα αρχαία ελληνικά νομίσματα. «Σαν το νόμισμα κυλήσει, μύθος θε ν' αρχινίσει...» έχουν τίτλο τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της περιοδικής σπονδυλωτής έκθεσης «Μύθος και νόμισμα», σε συνεργασία με το Νομισματικό Μουσείο και τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Ξεκίνησαν ήδη από τις 15 Απριλίου, θα διαρκέσουν ως τις 27 Νοεμβρίου και απευθύνονται σε μαθητές Γ', Δ', Ε' Δημοτικού, καθώς και Α' και Β' Γυμνασίου (δωρεάν, καθημερινά 10 το πρωί με 12 το μεσημέρι).

Επιχειρώντας έναν διάλογο ανάμεσα στην ελληνική μυθολογία και τη νομισματική τέχνη της αρχαιότητας, οι συμμετέχοντες θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για την αρχαία ελληνική μυθολογία, θα αντιληφθούν την ποικιλία των νομισματικών εικονογραφικών τύπων θεοτήτων και μυθικών πλασμάτων, θα διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο ο αρχαίος χαράκτης τους διαχειρίζεται μέσα στους αιώνες. Τα προγράμματα συνοδεύονται από έντυπα τα οποία αποτελούν υποστηρικτικό υλικό για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων στους χώρους της έκθεσης. Στο τέλος, ύστερα από το εικαστικό εργαστήρι κατασκευής αντιγράφων αρχαίων νομισμάτων, οι μαθητές θα ζωγραφίσουν τα δικά τους προσωπικά νομίσματα, συνθέτοντας έναν «Θησαυρό», που θα κρυφτεί μέσα στο μουσείο.

* «Κυριακή με φαντασία» ονομάζουν στο Μουσείο Ηρακλειδών την προσπάθειά τους να δώσουν καλλιτεχνική αύρα στα κυριακάτικα πρωινά των επισκεπτών τους. Τα εργαστήριά τους για τον Μάιο (σε επιμέλεια Βερονίκης Δαμιανίδου) απευθύνονται σε παιδιά από 7 έως 12 ετών και αντλούν έμπνευση από την έκθεση Κάρολ Γουάξ «Ο χορός των σκιών», που αυτό το διάστημα φιλοξενείται στους χώρους του μουσείου. Για παράδειγμα σήμερα το πρωί το πρόγραμμα έχει τίτλο «Ταίριαξέ το: άσκηση φαντασίας» κι επιχειρεί μια πρώτη γνωριμία με το έργο της καλλιτέχνιδος και με τρόπο παιγνιώδη: Ποια είναι τα αντικείμενα που συνηθίζει να απεικονίζει και γιατί άραγε; Τι μυστικά κρύβουν; Τα παιδιά καλλιεργούν τη συνδυαστική ικανότητά τους και δημιουργούν μια μικρή ιστορία με πρωταγωνιστές αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Την επόμενη Κυριακή (22/5) το εργαστήριο επικεντρώνεται σε «Παιχνίδια με χαρτί και μολύβι», όπου τα παιδιά καλούνται να γνωρίσουν τις δυνατότητες του κολάζ. Θα πειραματιστούν με τη σύνθεση ποικίλων χρωματιστών χαρτιών και μολυβιών, θα μυηθούν στην έννοια του κολάζ και θα εξασκήσουν την παρατήρησή τους καθώς θα κληθούν να σχεδιάσουν στο χαρτί με τον δικό τους τρόπο φανταστικά αντικείμενα που τους δείχνουν.

Τέλος, στις 29 Μαΐου σειρά έχουν τα ψηφιδωτά. Χρησιμοποιώντας υλικά και χρώματα απ' τη φύση θα φτιάξουν όμορφα και παράξενα μοτίβα, εμπνευσμένα από τον υπέροχο μικρόκοσμο του Μ. C. Escher. Ολα τα εργαστήρια ξεκινούν στις 11:30, διαρκούν ως τις 13:30 και κοστίζουν 20 ευρώ (συμπεριλαμβάνονται τα υλικά).

* «Τα μυστικά του μικρού καλλιτέχνη για παιδιά 4-6 ετών» ονομάζεται το εργαστήριο που ξεκίνησε από τις 13 Ιανουαρίου στο Ιδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη και το οποίο φιλοδοξεί να γνωρίσει στους μικρούς μυστικά γύρω από το χρώμα, τα υλικά και τα εργαλεία, που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν τις πρωτότυπες δημιουργίες τους. Σας απομένουν ακόμα τρεις συναντήσεις στις 19, 26 Μαΐου και 2 Ιουνίου (18:00-19:30, κόστος 20 ευρώ).

* Τέλος, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, με αφορμή την έκθεση «Πολυγλωσσία», διοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Υλικά και Τεχνικές: Ελληνες καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό». Μέσα από μια διαδραστική ξενάγηση (με ενεργό συμμετοχή του μαθητή) στον εκθεσιακό χώρο και εργαστήριο, οι μαθητές θα φτιάχνουν το δικό τους έργο τέχνης, το οποίο θα παίρνουν μαζί τους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα (απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή (10:00 - 11:30) μέχρι τις 10 Ιουνίου και κοστίζει 3 ευρώ ανά άτομο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Σχετικά θέματα: Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Ζητούνται φύλακες, καθαρίστριες, επισκέπτες
Μουσεία στο φεγγαρόφωτο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φεστιβάλ Αθηνών
Αυλαία στο φεστιβάλ
Σε πλοία και αεροδρόμια
Περιμένοντας τους σταρ
Συρρικνωμένη η Επίδαυρος λόγω κρίσης
Τόπος στα νιάτα
Ηχοι του κόσμου
Κινηματογράφος
Ξεφλουδίζοντας το «Κουρδιστό Πορτοκάλι»
Χωρίς Κυνόδοντα
Επιστροφή στην Αλγερία
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Ζητούνται φύλακες, καθαρίστριες, επισκέπτες
Μουσεία στο φεγγαρόφωτο
Από παιδιά στα μουσεία
Μουσική
Καλοκαίρι γεμάτο γυναικείες φωνές
Χορός
Χορευτικό ταξίδι με τον Ομηρο
Βιβλίο
Οταν το όραμα παίρνει σχήμα
Φαντάσματα του παρελθόντος
Απ' τη ζωή στο χαρτί
Athens Video Art
Το ψηφιακό μέλλον είναι εδώ
Εκθεση
Ο αναρχικός ποιητής της μουσικής
Σαν ταινία του Νικολαϊδη