Έντυπη Έκδοση

Οι αφίσες του Γαλλικού Μάη

Οι αφίσες του Γαλλικού Μάη θεωρούνται -δίκαια- οι ευφυέστερες γραφιστικές συνθέσεις που αφορούν λαϊκό κίνημα κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής.

Εχοντας παραχθεί από ανώνυμους καλλιτέχνες, εξεγερμένους εργάτες και φοιτητές, οι αφίσες διανέμονταν δωρεάν για να αναρτηθούν στους δρόμους και στα οδοφράγματα και να επιδειχθούν στις διαδηλώσεις, σε ολόκληρη τη Γαλλία. Στις 16 Μαΐου του 1968 έγινε κατάληψη στη Σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι και οι καταληψίες δημιούργησαν εκεί το Λαϊκό Εργαστήρι (Atelier Populaire), αυξάνοντας την παραγωγή πολιτικών αφισών και διακηρύσσοντας ότι οι αφίσες είναι «όπλα στην υπηρεσία του αγώνα και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του. Η θέση τους βρίσκεται στην καρδιά των συγκρούσεων, δηλαδή στους δρόμους και στους τοίχους των εργοστασίων».

Youth Disturbed

Καλυμμένο με επιδέσμους, το πρόσωπο της αφίσας δεν αποκαλύπτει το γένος του αλλά την αγωνία, τον πόνο και τη βίαια επιβεβλημένη σιωπή. Είναι ένα πρόσωπο βασανισμένο από τις αρχές ή μια τραγική προφητεία ενός μέλλοντος γενικευμένης υποχώρησης και δειλίας;

Occupied factories

Μια αφίσα που μιλούσε στις καρδιές των απεργών εργατών. Το σλόγκαν «Ναι στα εργοστάσια υπό κατάληψη», παρέχει ένα μαχητικό σχέδιο δράσης ενάντια στον επιχειρηματικό έλεγχο, που πρέπει να αντικατασταθεί από τον εργατικό έλεγχο.

Reforms-Chloroform

Φοιτητές και εργάτες έβλεπαν με καχυποψία τις μικρές υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς που έκανε η γαλλική κυβέρνηση. Με τη φράση «Μεταρρύθμιση-χλωροφόρμιο», η αφίσα προειδοποιεί τους απεργούς να μη δέχονται τις μεταρρυθμίσεις διότι έτσι εξασθενίζει ο αγώνας.

Return to normal

Με σλόγκαν «Επιστροφή στην ομαλότητα» η αφίσα εκθέτει την επίπτωση του εφησυχασμού και της απάθειας. Και καταδικάζει εκείνους που, αποκλίνοντας από την τακτική της συνέχισης του αγώνα, επέστρεφαν στην «καθημερινή ομαλότητα» ως πρόβατα επί σφαγή.

Order reigns

Η αστυνομική βιαιότητα είχε μετατρέψει τους δρόμους σε πεδία μάχης. Φοιτητές και εργάτες αμύνονταν με οδοφράγματα από ξηλωμένα πεζοδρόμια, που σφράγιζαν τις «απελευθερωμένες περιοχές». Η αφίσα προειδοποιεί ότι το κράτος αποκαθιστά την τάξη σπάζοντας τα κόκαλα των ταραξιών.

Vote changes

Το μήνυμα αυτής της αφίσας είναι πλέον κλασικό: «Οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτε. Ο αγώνας συνεχίζεται». Πολλοί απεργοί συνειδητοποίησαν ότι οι εκλογές και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν αδιέξοδο. Μόνο οι διαδηλώσεις και οι απεργίες αποτελούν τις επιθυμητές μορφές δράσης για αλλαγή.

Light wages

Με σλόγκαν «Μικροί μισθοί-Μεγάλα τανκς» η αφίσα αυτή υπενθυμίζει στους εργάτες ότι με τη δουλειά τους παράγουν τα όπλα που αργότερα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη φύση της εργασίας στον καπιταλισμό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Γαλλία
Σχετικά θέματα: Οι εξεγέρσεις του '68
Η χρονιά που άλλαξε τη Γαλλία και τον κόσμο
Το παγκόσμιο '68
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Διεθνής τρομοκρατία
Πρόεδρος με «άδεια να σκοτώνει»
Σε κρίση οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν
Μετά τον Οσάμα ο Αλ Αουλάκι
Συνέντευξη: Ντάριλ Λι
«Οι βασανισμοί κρατουμένων είναι απολύτως απαγορευμένοι βάσει του αμερικανικού και διεθνούς δικαίου»
Συρία
Σφαγές στην... σιωπή από το καθεστώς Ασαντ
Αίγυπτος
Θρησκευτικός φανατισμός στη μετά Μουμπάρακ εποχή
Λιβύη
Γύρω γύρω βόμβες, στη μέση ο Καντάφι
Οι εξεγέρσεις του '68
Η χρονιά που άλλαξε τη Γαλλία και τον κόσμο
Το παγκόσμιο '68
Οι αφίσες του Γαλλικού Μάη
Σκοτία
Αυτοδυναμία Braveheart
Βέλγιο
Εξι μήνες φυλακή για... κλοπή σκουπιδιών
Ισπανία
Αντιμνημονιακές εκλογές οι δημοτικές στην Ισπανία
Le Monde diplomatique
Πικρή περίοδος για τα βρετανικά ΑΕΙ
Οι ερευνητές δεν τολμούν να ερευνήσουν