Έντυπη Έκδοση

Εργο του Χατζημιχάλη με 7 ευρώ το μήνα;

Ο εικαστικός καλλιτέχνης εκθέτει τις «Σημειώσεις» του στην γκαλερί Batagianni. Σκοπεύει επίσης να χαρίσει ένα έργο του και έναν κουμπαρά για τη χρηματοδότηση μελλοντικής δουλειάς του το 2020

Πού συναντιούνται ένα γλυπτό, όπως το «Ορνεο» του Βάσου Καπάνταη, η φωτογραφία που ενέπνευσε τον «Επιτάφιο» στον Γιάννη Ρίτσο και μια σειρά ανέκδοτων έργων του Γιώργου Χατζημιχάλη;

Παρουσιάζονται, ή μάλλον αντιπαραβάλλονται, ως μέρη ενός τρίπτυχου στην γκαλερί Batagianni, στη νέα έκθεση του καταξιωμένου ζωγράφου. Τα έργα, που αποτελούν το βασικό κομμάτι αυτής της σύνθεσης, είναι αντλημένα από τη δεξαμενή των «Σημειώσεων» που ξεκίνησε ο ίδιος να «κρατά» πριν από μια εξαετία. Σημειώσεις από ερεθίσματα που είχε ως αναγνώστης ή περιπατητής, από λεπτομέρειες που του γεννούσαν ή του έλυναν απορίες, από εντυπώσεις που καρφώνονταν στη μνήμη του και μεταφέρονταν στον καμβά ως μια αλληλουχία εικόνων χωρίς να δηλώνεται το υπόγειο νήμα που τις ενώνει.

Από το 2007 μέχρι σήμερα οι «Σημειώσεις» του Χατζημιχάλη απλώθηκαν σε 11 πίνακες μεγάλων διαστάσεων και αρκετούς μικρότερου μεγέθους και, όπως δηλώνει, «δεν θα υπάρξουν άλλοι». Για την ώρα θ' αρκεστούμε στα τέσσερα από τα μεγάλα έργα, η παρουσίαση των οποίων σηματοδοτεί το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η ενσωμάτωση στην έκθεση ενός γλυπτού του Καπάνταη οφείλεται σε συναισθηματικούς λόγους κυρίως. Αν ζούσε ακόμη ο μικρασιατικής καταγωγής καλλιτέχνης, ίσως το «Ορνεο» να απουσίαζε. Ο Χατζημιχάλης όμως, που το 2007 είχε επιμεληθεί ένα μεγάλο αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη στις γλυπτικές αναζητήσεις του σπουδαίου φίλου του, βρήκε έναν έμμεσο τρόπο για να εξασφαλίσει την παρουσία του. «Μ' άρεσε», λέει, «η ιδέα να βάλω το βλέμμα του Βάσου στην αίθουσα, ώστε να γιορτάσουμε μαζί την ολοκλήρωση των "Σημειώσεων"».

Το τρίτο κομμάτι της έκθεσης δεν είναι προς πώληση. Πρόκειται για ένα βίντεο που θα «γυρνάει» αδιάκοπα, διάρκειας έξι μόλις δευτερολέπτων, με το οποίο ο Χατζημιχάλης υποκλίνεται στην τέχνη της φωτογραφίας βιντεοσκοπώντας ένα από τα συγκλονιστικότερα δείγματα της ιστορίας της: τη φωτογραφία της μάνας του Τάσου Τούση που θρηνεί τον δολοφονημένο γιο της στις διαδηλώσεις της 9ης Μαΐου του 1936. Στο παραπάνω βίντεο, ωστόσο, έχει ενθέσει για δέκατα του δευτερολέπτου μια φωτογραφία ακόμη, από το Μουσείο της Δρέσδης, του αριστουργήματος του Ραφαήλ «Μαντόνα Σιξτίνα». Κι έτσι, ο πόνος της μητρικής αγάπης συνυπάρχει εδώ με τη μητρική τρυφερότητα και γλυκύτητα.

Στο εργαστήρι του Χατζημιχάλη, πέρα από τα υπόλοιπα της ενότητας των «Σημειώσεων», υπάρχουν πλήθος έργων που δεν έχει εκθέσει ποτέ του. Κι όμως οραματίζεται ήδη μια μεγάλη αναδρομική έκθεση για το... 2020 που θ' αγκαλιάζει την πορεία του από το 1966, συμπεριλαμβανομένων και των έργων στα οποία κάποια στιγμή θ' αποτυπωθούν όσα γεννούν μέσα του «η μεγάλη κατάθλιψη» και «η γενικευμένη πολιτική και ηθική κρίση» που μας ταλανίζει. Φιλοδοξία του είναι να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της αναδρομικής αυτής έκθεσης από ένα δίκτυο φίλων και χορηγών, υπό το συντονισμό μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Στο άμεσο μέλλον, λοιπόν, θα χαρίσει σ' όλους τους ενδιαφερόμενους από ένα έργο του κι από έναν κουμπαρά, αποσπώντας τους τη δέσμευση ότι θ' αποταμιεύουν για χάρη του επτά ευρώ το μήνα!

i info

Η έκθεση του Γιώργου Χατζημιχάλη «4 έργα με τίτλο Σημειώσεις που τα κοιτάζει ένα γλυπτό του Βάσου Καπάνταη» φιλοξενείται στην Batagianni Gallery (Ηρακλείτου 3, Κολωνάκι) και θα διαρκέσει ώς τις 22 Ιουνίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Διεθνής Εκθεση Βιβλίου
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται διάσημους συγγραφείς
Η «Βιβλιοθήκη» κυκλοφορεί αύριο
Εθνικό Θέατρο
Απολογισμός με αιχμές κατά του Τζαβάρα
Εικαστικά
Εργο του Χατζημιχάλη με 7 ευρώ το μήνα;