Έντυπη Έκδοση

Αθώωση του MEGA, οργή από ΣΥΡΙΖΑ

Αλλη μία καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του MEGA κατέληξε στο αρχείο. Πρόκειται για την προσφυγή που είχε κάνει στο ΕΣΡ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή το κανάλι της Μεσογείων -αλλά και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί- είχε μεταδώσει στα δελτία ειδήσεων το μονταρισμένο βίντεο με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο να «ενθαρρύνει» με τις δηλώσεις του τρομοκρατικές πράξεις.

Το περιστατικό είχε συμβεί στις 22 Ιανουαρίου, λίγο μετά τη βομβιστική επίθεση στο Mall του Αμαρουσίου. Μετά τη μετάδοση του βίντεο είχε κάνει δηλώσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κάνοντας λόγο για «στοχοποίηση του Mall» από το βουλευτή, ενώ παράλληλα ζητούσε την παραίτησή του. Στη συνέχεια η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε ολόκληρο το κανονικό βίντεο στη δημοσιότητα και ζήτησε από το ΕΣΡ να ερευνήσει τη μετάδοση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς του μονταρισμένου βίντεο.

«Το βίντεο ήταν κυβερνητική ανακοίνωση, που μετέδωσε ο σταθμός», δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιωάννης Λασκαρίδης και με το επιχείρημα αυτό η Ολομέλεια έστειλε την υπόθεση στο αρχείο. Μειοψήφησαν η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου και το μέλος Γιάννης Παπακώστας προτείνοντας πρόστιμο 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα. «Ο σταθμός είχε την υποχρέωση να μεταδώσει την κυβερνητική ανακοίνωση και την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που έκανε. Το MEGA δεν έκανε καμία χάλκευση, δεν παραποίησε κανένα βίντεο», είπε συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΕΣΡ και πρόσθεσε πως την επόμενη μέρα το πρωί το κανάλι μετέδωσε μεγαλύτερο μέρος του βίντεο. Σε ερώτηση για το αν το MEGA έπρεπε να διασταυρώσει την είδηση πριν τη μεταδώσει, ο πρόεδρος δεν έδωσε καμιά απάντηση, λέγοντας πως το θέμα της καταγγελίας ήταν αν το MEGA «πείραξε» ή όχι το βίντεο. Για την ίδια υπόθεση απαλλάχθηκε και ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, παρόλο που πάλι μειοψήφησαν τα μέλη Λίνα Αλεξίου και Γιάννης Παπακώστας, που ζήτησαν να του επιβληθεί η κύρωση της σύστασης.

«Μελανή στιγμή»

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην απόφαση του ΕΣΡ εκδίδοντας την εξής ανακοίνωση: «Με ένα σκεπτικό έξω από τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το ΕΣΡ δικαιολογεί την υιοθέτηση και προβολή εκ μέρους του τηλεοπτικού σταθμού MEGA του χαλκευμένου βίντεο που αφορούσε δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β. Διαμαντόπουλου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΕΣΡ παρουσιάζεται κατώτερο των περιστάσεων και αδυνατεί να παίξει το ρόλο του ως ανεξάρτητης αρχής. Ωστόσο η παρούσα απόφασή του αποτελεί μια από τις πιο μελανές στιγμές στην ιστορία του. Αλήθεια, γιατί ό,τι εκφωνείται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτελεί αυτόματα και τεκμήριο αλήθειας και απαλλάσσει το δημοσιογράφο από την ανάγκη διασταύρωσης της είδησης; Οι παράνομες και συνεχιζόμενες παρατάσεις της θητείας του ΕΣΡ θα επέβαλαν, τουλάχιστον εκ μέρους του, μεγαλύτερη συστολή και σκέψη πριν από τη διατύπωση αποφάσεων που υιοθετούν τη συκοφαντία».

Παράλληλα, στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ ανακοίνωσε και την απόφασή του να δώσει στους εργαζομένους του Flash τη δυνατότητα να πάρουν στα χέρια τους τον ραδιοφωνικό σταθμό. Μετά την απόφασή του αυτή, το ΕΣΡ παραπέμπει πλέον την υπόθεση στον Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος θα λάβει, σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, την τελική απόφαση για τη μεταβίβαση του ραδιοφωνικού σταθμού Flash στους εργαζομένους, κάτι που θεωρείται σχεδόν πιθανό.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Media
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Διεθνής Εκθεση Βιβλίου
Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται διάσημους συγγραφείς
Η «Βιβλιοθήκη» κυκλοφορεί αύριο
Εθνικό Θέατρο
Απολογισμός με αιχμές κατά του Τζαβάρα
Εικαστικά
Εργο του Χατζημιχάλη με 7 ευρώ το μήνα;