Έντυπη Έκδοση

ΜΥΝΗΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ, ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ, ΛΟΓΟ ΚΑΚΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ «ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΟΥ» ΓΟΝΙΔΙΟΥ

«Τα παιδιά μου δεν θα φοβούνται πια να με χάσουν από καρκίνο»

«Στις σελίδες μας δεν μπορούμε να δημοσιεύσουμε ούτε τη λέξη στήθος ούτε τη λέξη καρκίνος», απάντησε, στις αρχές της δεκαετίας του '50, ο διευθυντής των «New York Times» στη Φάνι Ρόουζναου, που είχε ξεπεράσει τον καρκίνο του στήθους και είχε τηλεφωνήσει στην εφημερίδα ζητώντας να δημοσιεύσει καταχώριση για ομάδα στήριξης γυναικών με την ίδια ασθένεια.

Το σκίτσο που συνόδευε το άρθρο της Το σκίτσο που συνόδευε το άρθρο της Η Αντζελίνα Τζολί με τον Μπραντ Πιτ και τα παιδιά τους. Η Αντζελίνα Τζολί με τον Μπραντ Πιτ και τα παιδιά τους. Χρειάστηκαν τουλάχιστον έξι δεκαετίες επιστημονικών επιτευγμάτων, που έχουν μετατρέψει πολλές μορφές της νόσου από «ανίατες» σε «ιάσιμες», κοινωνικών αλλαγών, που δεν απομονώνουν αλλά αγκαλιάζουν τον ασθενή, και η άρση του ηθικού προβληματισμού, για να δημοσιεύσουν χθες οι «New York Times» την ανοιχτή επιστολή της Αντζελίνας Τζολί, στην οποία η σταρ του Χόλιγουντ αποκάλυψε ότι υπεβλήθη σε προληπτική διπλή μαστεκτομή για να ελαχιστοποιήσει τον πολύ αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στήθος.

Υπό τον τίτλο «Η ιατρική μου επιλογή», η 37χρονη πολυβραβευμένη Αμερικανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακτιβίστρια, πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ και σύντροφος του Μπραντ Πιτ εξηγεί πως υποβλήθηκε στην επέμβαση γιατί διέτρεχε κίνδυνο σε ποσοστό 87% να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% καρκίνο των ωοθηκών, λόγω οικογενειακού ιστορικού και της παρουσίας του «ελαττωματικού» γονιδίου BRCA1.

Με την ελπίδα ότι δημοσιοποιώντας τώρα τη δική της εμπειρία θα στείλει μήνυμα ελπίδας και θα προτρέψει τις γυναίκες να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις για τη νόσο, η Τζολί ξεκινά την ιστορία της με το θάνατο της μητέρας της σε ηλικία 56 ετών, που πολέμησε για τουλάχιστον μία δεκαετία τον καρκίνο.

«Εγώ τώρα μπορώ να πω στα παιδιά μου ότι δεν χρειάζεται πια να φοβούνται ότι θα με χάσουν εξαιτίας του καρκίνου του μαστού» γράφει η Τζολί, που έχει κάνει τρία παιδιά με τον Μπραντ Πιτ και έχει υιοθετήσει άλλα τρία. Εξηγεί ότι ξεκίνησε τη χειρουργική διαδικασία από το στήθος, καθώς ο κίνδυνος του καρκίνου του μαστού είναι πιο αυξημένος από τον κίνδυνο του καρκίνου των ωοθηκών, και η επέμβαση πιο περίπλοκη.

«Μεγάλη πρόοδος»

Στις 27 Απριλίου η ηθοποιός ολοκλήρωσε τους τρεις μήνες των ιατρικών διαδικασιών που προβλέπονται σε αυτές τις επεμβάσεις. «Ξυπνάς με παροχετεύσεις και διατατήρες στους μαστούς. Εχεις την εντύπωση ότι είσαι σε σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, μερικές ημέρες μετά την επέμβαση, μπορείς να επανέλθεις στην καθημερινότητά σου», εξηγεί. Περιγράφοντας τη χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση του ιστού του στήθους, την αντικατάστασή του από προσωρινά εμφυτεύματα, και την ολοκληρωμένη αποκατάσταση των μαστών σε δεύτερο στάδιο, η Τζολί υπογραμμίζει τις δυσκολίες της επέμβασης με σθένος και χαρίζει ελπίδα τονίζοντας: «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε αυτή την τεχνική τα τελευταία χρόνια. Και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πραγματικά όμορφα». Μια δεύτερη επέμβαση, για την αποκατάσταση του στήθους της, θα γίνει ύστερα από εννέα εβδομάδες.

«Από τώρα και στο εξής οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου δεν είναι περισσότερες από 5%» τονίζει η Τζολί. Η ηθοποιός κατάφερε να κρατήσει την περιπέτεια και την επιλογή της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μεγάλο στήριγμα στην περιπέτεια της υγείας της στάθηκε ο σύντροφός της, Μπραντ Πιτ, και η Τζολί τιμά και προβάλλει τη στάση του, ως παράδειγμα για τους συντρόφους γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο του στήθους.

«Καταφέραμε να βρούμε στιγμές για να γελάμε μαζί. Η επέμβαση δεν άφησε παρά μικρές ουλές που δεν θα σοκάρουν τα παιδιά μου αν τις δουν. Προσωπικά δεν νιώθω λιγότερο γυναίκα. Αισθάνομαι πιο δυνατή που έκανα μια σημαντική επιλογή, η οποία δεν μειώνει σε τίποτε τη θηλυκότητά μου» γράφει.

Η Τζολί εκφράζει τη λύπη της που η εξέταση ανίχνευσης του γονιδίου BRCA1 και ενός ακόμη, του BRCA2, στοιχίζει τουλάχιστον 3.000 δολάρια στις ΗΠΑ και ότι αυτό «παραμένει εμπόδιο για πολλές γυναίκες». Ειδικοί επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο τεστ απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες με βαρύ κληρονομικό ιστορικό, όταν δηλαδή συγγενής τους, 1ου ή 2ου βαθμού, έχει εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε νεαρή ηλικία. Υπογραμμίζουν ότι στην περίπτωση της διάσημης ηθοποιού, η εξέταση έδειξε ότι είναι φορέας μεταλλάξεων στο γονίδιο BRC1, ενός από τα δύο γονίδια τα οποία θεωρείται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και γι' αυτό κρίθηκε απαραίτητη μια τόσο δραστική ενέργεια.

Και ψυχολόγος

«Για τέτοιες αποφάσεις οι γυναίκες χρειάζονται απόλυτη συνεννόηση, συνεργασία και υποστήριξη από μια ιατρική ομάδα που θα περιλαμβάνει εκτός από τον εξειδικευμένο στο μαστό χειρουργό ογκολόγο, πλαστικό χειρουργό, παθολόγο ογκολόγο, κλινικό γενετιστή και ψυχολόγο» δηλώνει ο καθηγητής Γκάρεθ Εβανς του Κέντρου Μαστού στο Μάντσεστερ.

«Η ζωή μας είναι γεμάτη προκλήσεις» ολοκληρώνει την επιστολή της η Ατζελίνα Τζολί, «δεν πρέπει να μας τρομάζουν αυτές που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, αυτές που μπορούμε να ελέγξουμε».

(Πηγές: ΑΠΕ, BBC, www.nytimes.com)

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ

«Θα είμαι στην καλή πλευρά των στατιστικών!»

Είναι λίγο πολύπλοκο. Επειδή είμαι βέβαιη πως όλα ανήκουν στο παρελθόν, ονειρεύομαι ό,τι όλοι αυτοί που έχουν παιδιά και σύντροφο που αγαπούν και θέλουν να μεγαλώσουν μαζί τους. Από την άλλη, κάνω και όνειρα 6μηνης διάρκειας. Επειδή κάθε 6 μήνες κάνω επαναληπτικές εξετάσεις που θα συνεχιστούν μέχρι να περάσουν 5 χρόνια από το τέλος της χημειοθεραπείας.

Ηταν 26 Οκτωβρίου 2009 και ήμουν 6 μηνών έγκυος (34 ετών τότε), όταν αισθάνθηκα κάτι σκληρό, σαν ένα δαχτυλάκι κάτω από το δέρμα. Ο υπέρηχος επιβεβαίωσε πρόβλημα και αναζήτησα αμέσως χειρουργό μαστού. Ημουν σχετικά ψύχραιμη. Του ζήτησα να είναι απολύτως ειλικρινής μαζί μου. «Αλλιώς δεν θα μπορώ να προχωρήσω» του είπα.

Οταν ο όγκος εντοπίζεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συνήθως πραγματοποιείται άμβλωση για να ακολουθήσουν οι θεραπείες. Εάν εντοπιστεί προς το τέλος της εγκυμοσύνης, οι γιατροί προτείνουν να γεννηθεί το μωρό. Εμείς ήμασταν στη μέση και δίναμε μάχη με το χρόνο. Το αμερικανικό ιατρικό κέντρο MD Anderson μού ζήτησε να συμμετάσχω σε ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο γυναίκες με καρκίνο έκαναν χημειοθεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα στατιστικά στοιχεία όμως για το τι συμβαίνει στα παιδιά αυτά δεν μου επέτρεψαν να κάνω αυτή την επιλογή. Προτίμησα να χειρουργηθώ, να γεννήσω νωρίτερα -στους 7 μήνες, μόλις το μωρό θα ήταν βιώσιμο- και να ξεκινήσω άμεσα χημειοθεραπεία. «Θα πάρω λίγο χρόνο από μένα και λίγο από το μωρό για να τα καταφέρουμε και οι δύο» - αυτό σκεφτόμουν συνέχεια.

Στις 10 Νοεμβρίου 2009 χειρουργήθηκα. Ριζική δεξιά μαστεκτομή. Η βιοψία επιβεβαίωσε καρκίνο σε σχετικά πρώτο στάδιο. Ο όγκος ήταν ορμονοεξαρτώμενος. Γέννησα με καισαρική στις 17 Δεκεμβρίου του 2009. Το μωρό μου έμεινε στη θερμοκοιτίδα 45 ημέρες. Είναι τέλειο. Στις 24 Δεκεμβρίου ξεκίνησα τη χημειοθεραπεία. Εκανα εννέα φορές, μία κάθε 15 ημέρες. Ημουν πολύ χαρούμενη κάθε φορά που πήγαινα για τη θεραπεία, γιατί η πρόοδος της επιστήμης οδηγεί στην ίαση. Ξύρισα το κεφάλι μου, μετά την πρώτη χημειοθεραπεία - δεν ήθελα να βλέπω τρίχες να πέφτουν. Η περούκα έμοιαζε ξένη. Το καλύτερο δώρο που μου έκαναν ο σύζυγός μου και η οικογένειά μου ήταν ότι συνεχίσαμε τη ζωή μας όσο πιο φυσιολογικά γινόταν.

Δεν σκέφτηκα ούτε μια στιγμή «γιατί σε μένα» παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε οικογενειακό ιστορικό, δεν κάπνιζα, γυμναζόμουν και είχα πάντοτε προσεγμένη διατροφή. Οπως συμβαίνει στους άλλους, συμβαίνει και σε εμάς. Σκέφτηκα ότι ήμουν τυχερή που ήταν καρκίνος του μαστού, που είναι σε μεγάλο ποσοστό ιάσιμος. Αποφάσισα ότι θα κάνω τα πάντα για να είμαι στην καλή πλευρά των στατιστικών. Και αποφάσισα ότι θα ζήσω όσο καλύτερα μπορώ τη ζωή μου μέσα από αυτή την εμπειρία γιατί μπορεί να είμαι στατιστική, αλλά πάνω από όλα είμαι άνθρωπος.

Επειδή ο όγκος ήταν ορμονοεξαρτώμενος έχω μπει σε πρόωρη εμμηνόπαυση, για να διακοπούν τα οιστρογόνα. Παίρνω ένα χάπι ταμοξιφένης κάθε μέρα και κάνω και μία ένεση μία φορά το μήνα. Η αγωγή ολοκληρώνεται τουλάχιστον στην πενταετία. Δεν είναι εύκολο, αλλά το τίμημα είναι μικρό.

Τον Αύγουστο του 2012, 3,5 χρόνια μετά τη δεξιά μαστεκτομή, προχώρησα σε προληπτική αριστερή μαστεκτομή και αποκατάσταση και στις δύο πλευρές χρησιμοποιώντας αυτόλογο ιστό από την κοιλιά μου στο πανεπιστημιακό δημόσιο νοσοκομείο UZ Leuven στο Βέλγιο. Ηταν ένα μεγάλο και δύσκολο χειρουργείο, αλλά δεν το έχω μετανιώσει ούτε μία στιγμή. Με την προληπτική αφαίρεση αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής και με τη διπλή αποκατάσταση βρίσκω και πάλι το σώμα μου.

Εχω πειστεί πλέον ότι όσο δύσκολη κι αν είναι μια κατάσταση, η ανθρώπινη φύση και η αγάπη για τη ζωή θα επικρατήσουν. Μπορείς να επιλέξεις να φθείρεσαι από το φόβο ή να αγκαλιάσεις την ασθένεια και να προχωρήσεις. Κάποιος θα πει ότι το υποστηρίζω επειδή η εξέλιξη είναι θετική. Ναι, είναι θετική γιατί αυτό πιστεύω και έτσι θα είναι.

Κάθε μέρα που περνά και είμαι καλά, και συνεχίζω να ζω την καθημερινότητα όπως όλοι, κάνω μια νέα κατάκτηση.

«Μου δίνει θάρρος»

Γυναίκες σε όλο τον κόσμο, γνωστές και μη, χαιρέτισαν την απόφαση της Τζολί να μιλήσει για την περιπέτειά της. «Πάλευα με τον εαυτό μου για εβδομάδες. Και μετά η Αντζελίνα μοιράζεται την εμπειρία της και μου δίνει θάρρος για την επιλογή μου», δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της εκπομπής της η 47χρονη Ζοράιντα Σαμπολίν, παρουσιάστρια του «Early ςtart» του CNN, ανακοινώντας πως και αυτή έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού και θα προχωρήσει στις απαιτούμενες επεμβάσεις.

«Επέμβαση σχετικά συνηθισμένη και στην Ελλάδα »

Δεκάδες γυναίκες και στη χώρα μας και μάλιστα σε παραγωγική ηλικία επιλέγουν κάθε χρόνο να κάνουν προληπτική αφαίρεση μαστών για να προλάβουν τα χειρότερα. Πρόκειται για σχετικά συνηθισμένη επέμβαση λένε οι ειδικοί, που σε κάποιες περιπτώσεις, όταν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για εμφάνιση καρκίνου, τη θέτουν ως επιλογή στις γυναίκες.

Αν και πρόκειται για εξαιρετικά σκληρή απόφαση, με ιδιαίτερα ακρωτηριαστικό αποτέλεσμα, πολλές είναι εκείνες που τολμούν, σαν την Αντζελίνα Τζολί, προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους, κάνοντας όμως ταυτόχρονα και αποκατάσταση.

Οπως σημειώνει η διευθύντρια, χειρουργός μαστού του νοσοκομείου Metropolitan, δρ Φιορίτα Πουλακάκη, «η προφυλακτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή είναι μια σχετικά συνηθισμένη και στην Ελλάδα επέμβαση, κατά την οποία σε μια γυναίκα υψηλού κινδύνου αφαιρείται ο μαζικός αδένας και τοποθετούνται ενθέματα σιλικόνης. Διαφέρει από τη ριζική μαστεκτομή σαν επέμβαση, διότι στην προφυλακτική μαστεκτομή το δέρμα και η θηλή υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν και δεν αφαιρούνται».

Οσο για το ποιες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε μια τέτοια επέμβαση, η κ. Πουλακάκη εξηγεί: «Οσες γυναίκες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι υποψήφιες για την προληπτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Εάν το ιστορικό τους προδιαθέτει για κάτι τέτοιο, δηλαδή κάποιο θηλυκό μέλος της οικογενείας τους εμφάνισε καρκίνο του μαστού σε μικρή ηλικία, ή καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, δηλαδή έχουν κάποιο ισχυρό κληρονομικό ιστορικό, τότε με μια απλή αιματολογική εξέταση βλέπουμε εάν είναι φορείς του γονιδίου BRCA1 και BRCA2. Εάν είναι, τότε ξεκινάει η διαδικασία».

Με βάση τις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους, οι ειδικοί μπορούν με ακρίβεια να προσδιορίσουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί καρκίνος, ενώ μετά τη συγκεκριμένη μαστεκτομή οι πιθανότητες πέφτουν και κάτω από το 5%.

Βέβαια, η διαδικασία είναι εξαιρετικά επώδυνη και ψυχολογικά για μια γυναίκα: «Γίνονται πολλές συμβουλευτικές συνεδρίες (γενετικής συμβουλευτικής) με εξειδικευμένο προσωπικό και προετοιμάζεται και ψυχολογικά η γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση. Πρέπει να τονίσουμε και πάλι ότι δεν είναι ριζική μαστεκτομή. Μετά τη διαδικασία το στήθος θα έχει ένα καλό αισθητικό αποτέλεσμα», λέει η κ. Πουλακάκη.

Πάντως οι ειδικοί συνιστούν σε όλες τις γυναίκες να ακολουθούν μια προληπτική διαδικασία για να προστατευθούν από τον καρκίνο του μαστού. Μια διαδικασία που περιλαμβάνει μία μαστογραφία κάθε χρόνο, αλλά και κλινική εξέταση του μαστού, καθώς και σε μηνιαία βάση αυτοεξέταση μετά την περίοδο.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις ειδικές εξετάσεις που μπορεί να δείξουν την προδιάθεσή μας να αναπτύξουμε τη νόσο, και στην Ελλάδα μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Αιματολογικό τεστ

Στις γυναίκες που βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου και έχουν οικογενειακό ιστορικό γίνεται ένα απλό αιματολογικό τεστ, κατά την ανάλυση του οποίου οι γιατροί διαπιστώνουν εάν η γυναίκα έχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο που προδιαθέτει για καρκίνο του μαστού. Το τεστ ανιχνεύει εάν είναι φορείς του γονιδίου BRCA1 και BRCA2.

Το συγκεκριμένο αιματολογικό τεστ γίνεται στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος». Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να γίνει και από τους ιδιώτες γιατρούς που παρακολουθούν μια γυναίκα. Σε αυτή την περίπτωση το τεστ αναλύεται από εξουσιοδοτημένη ιδιωτική εταιρεία και τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον γιατρό.

Το κόστος κυμαίνεται για το πρώτο μέλος της οικογένειας περίπου στα 2.500 με 3.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα μία πιο απλή μέθοδος, πολύ πιο φθηνή (κοστίζει από 200 έως 300 ευρώ), αλλά λιγότερο ακριβής, γίνεται με τον σίελο. Ωστόσο η τεχνική αυτή δεν ανιχνεύει στο 100% τα γονίδια υψηλού κινδύνου, αλλά περίπου στο 70%.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας ο καρκίνος του μαστού ανιχνεύεται κάθε χρόνο σε περίπου 4.000 γυναίκες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
ΗΠΑ
Κινηματογράφος
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
«Θα είμαι στην καλή πλευρά των στατιστικών!»
«Μου δίνει θάρρος»
Υποκλοπές στο Ασοσιέιτεντ Πρες
Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν την Εφορία για μεροληπτική συμπεριφορά
Για το ίδιο θέμα
Από 150 έως 800 ευρώ οι προληπτικές εξετάσεις καρκίνου στο Δημόκριτο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωαπογοητευμένοι
Διαφώνησαν σχεδόν σε όλα οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε.
ΗΠΑ
«Τα παιδιά μου δεν θα φοβούνται πια να με χάσουν από καρκίνο»
«Θα είμαι στην καλή πλευρά των στατιστικών!»
«Μου δίνει θάρρος»
Υποκλοπές στο Ασοσιέιτεντ Πρες
Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν την Εφορία για μεροληπτική συμπεριφορά
Ελλάδα
«Επέμβαση σχετικά συνηθισμένη και στην Ελλάδα »
Τουρκία
Τουρκικό χέρι στο πετρέλαιο του βορείου Ιράκ
Γερμανία
Παιχνίδι καθυστερήσεων εφαρμόζουν οι δικηγόροι των νεοναζί δολοφόνων