Έντυπη Έκδοση

Τοπία αιγαιακής εικονογραφίας

Η τοιχογραφία ως εικονογραφικό σύνολο, οι αιγαιακές τοιχογραφίες, το τοπίο στην αρχαιολογική σκέψη, οι κυριότερες τοιχογραφικές παραστάσεις στη μινωική Κρήτη, οι συνθέσεις του Ακρωτηρίου, η απεικόνιση της φύσης στη μεγάλη ζωγραφική των Κυκλάδων με τη χρήση του κρίνου, των θαλασσινών μοτίβων, των χελιδονόψαρων, των δελφινιών, του σκύλου, των πουλιών ως διακοσμητικών θεμάτων.

Κολάζ τοιχογραφιών  από Σαντορίνη και Αίγυπτο Κολάζ τοιχογραφιών από Σαντορίνη και Αίγυπτο Μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το λεύκωμα «Το τοπίο στις προϊστορικές τοιχογραφίες. Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος (1700-1300 π.Χ.)» του διδάκτορα Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Παντελή Χ. Κομνηνού, εκδόσεις Αντ. Σταμούλη. Θέμα του, η μελέτη των αιγαιακών τοιχογραφιών που σχετίζονται με το περιβάλλον, με τις όψεις του τοπίου, η απεικόνιση του οποίου δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκομμένη από τα αρχαιολογικά συμφραζόμενα κι έξω από τους πολιτισμούς (μινωικός, κυκλαδικός, μυκηναϊκός) που το δημιούργησαν.

Σύμφωνα με το συγγραφέα Παντελή Χ. Κομνηνό, «οι τοιχογραφίες έκαναν ξαφνικά την εμφάνισή τους στο Αιγαίο κατά τη Νεοανακτορική περίοδο και ως τάση ήταν πλήρως διαμορφωμένη, χωρίς φαινομενικά να έχει ένα προκαταρκτικό στάδιο. Ωστόσο, τα ίχνη της εξέλιξης αυτής μπορούν να ανιχνευθούν σε άλλα μέσα της εικονογραφίας και όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και γύρω από αυτό κατά τη διάρκεια της 2ης χιλιετίας π.Χ. Από την εποχή του Αρθουρ Εβανς ώς τους σημερινούς μελετητές της αιγαιακής εικονογραφίας κατά την Υστερη Εποχή του Χαλκού, πολλοί προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις επιλογές των ανθρώπων του Αιγαίου και συχνά να τις συσχετίσουν με αυτές των λαών της Ανατολικής Μεσογείου».

Το βιβλίο διερευνά όψεις του τοπίου στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν η ιδεολογία και ο συμβολισμός στην αποτύπωση αυτή. **

* Απέραντες αδάμαστες εκτάσεις, που ανοίγει μπροστά μας η συνάντηση της φαντασίας με τη φύση και τη ζωή, τα άστρα, τις θάλασσες και τις κορυφές που υπάρχουν γύρω μας και, παράλληλα, κατοικούν βαθιά μέσα μας. Μια Ελληνίδα δημιουργός, η Ολγα Αλεξοπούλου, η οποία ζει στην Κωνσταντινούπολη, εγκαινιάζει από αύριο την ατομική της έκθεση «Μακριά από τις πόλεις» στην Artville Gallery, Δεινοκράτους 12, τηλ.: 210-7293611. Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών της Οξφόρδης, έχει πραγματοποιήσει σειρά επιτυχημένων εκθέσεων στο διεθνή χώρο (Αγγλία, Ισπανία, Κίνα, ΗΠΑ κ.λπ.) και στην Ελλάδα. Ο ιστορικός Νίκος Σιγάλας σημειώνει: «Εργα λιτά και εκστατικά -γιατί η αληθινή έκσταση δεν μπορεί παρά να είναι λιτή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα, σε κλοιό αγανάκτησης η Βουλή
Κλειστό το μετρό Ευαγγελισμού
Συμμαχία και στο Βορρά
Βουλευτές με παραλλαγή
«Είμαστε από καλή γενιά»
Απέκλεισαν την ΤτΕ στα Χανιά
5.000 αστυνομικοί και μία αύρα
Οικονομική κρίση
Νηστεία... λόγω κρίσης
Αποκούμπι απόρων το Κοινωνικό Φαρμακείο
Πανελλαδικές
Προς ελεύθερη πτώση οι βάσεις
Από 17 έως 28 Ιουνίου η συμπλήρωση του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού
Οικοδομές
Τα πάνω κάτω στην οικοδομή
«Κίνδυνοι για κτήρια που κατασκευάστηκαν πριν από το '80»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Εκλεψαν την αστυνομία
Αστυνομικός για κλοπή εργαλείων
Υγεία
«Οχι δίπλα σε νοσοκομεία»
Ενστάσεις στο κοινοβούλιο
Κατάληψη εργαζομένων «Παπαγεωργίου»
Διυπουργική και Βουλή θα καθορίζουν την έκπτωση στα φάρμακα
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ζητά 3,9 εκατ. ευρώ από τους 13 που εμπλέκονται στην εξαφάνιση του Αλεξ
«Πρέπει να βοηθήσεις με ένα μικρό τίμημα»
«Ενα πολιτικοποιημένο παιδί εύκολα στοχοποιείται»
Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σκέψεις για αποποινικοποίηση της προσωπικής χρήσης ναρκωτικών
Άλλες ειδήσεις
«Πυρά» εκπαιδευτικών κατά Άννας Διαμαντοπούλου
Χάκεψαν την ιστοσελίδα της Προεδρίας