Έντυπη Έκδοση

ΕΚΡΗΞΗ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΩΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

«Εφτασα στα όριά μου. Αρκετά!»

«Αρκετά! Εφτασα στα όριά μου. Μπορεί αυτό να βλάψει την προεδρία μου, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσω», είπε εκνευρισμένος ο Μπαράκ Ομπάμα προς την αντιπροσωπεία των Ρεπουμπλικανών που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του αμερικανικού χρέους. Η έκρηξη του Αμερικανού προέδρου ήλθε έπειτα από μια θυελλώδη συνάντηση και στη σκιά των απειλών των οίκων αξιολόγησης Moody's και Standard & Poor's ότι θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Οι αδιέξοδες συζητήσεις Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικανών επί έξι συνεχόμενες ημέρες, για τη μείωση του δημόσιου χρέους, η απειλή των οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και με τα χρονικά περιθώρια για αποφυγή στάσης πληρωμών να εξαντλούνται όσο πλησιάζει η 2α Αυγούστου, ήταν το «κοκτέιλ» της έκρηξης του προέδρου Ομπάμα (φωτ. Ass. Press) Οι αδιέξοδες συζητήσεις Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικανών επί έξι συνεχόμενες ημέρες, για τη μείωση του δημόσιου χρέους, η απειλή των οίκων αξιολόγησης για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και με τα χρονικά περιθώρια για αποφυγή στάσης πληρωμών να εξαντλούνται όσο πλησιάζει η 2α Αυγούστου, ήταν το «κοκτέιλ» της έκρηξης του προέδρου Ομπάμα (φωτ. Ass. Press) Οι συζητήσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών με αντικείμενο τη μείωση του αμερικανικού χρέους συνεχίστηκαν και χθες για έκτη ημέρα στην Ουάσιγκτον κάτω από πρωτοφανή ένταση. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να συγκρουστεί με τους Ρεπουμπλικανούς, αφού τα χρονικά περιθώρια για την αποφυγή στάσης πληρωμών στενεύουν. Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Ερικ Κάντορ, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι ο Ομπάμα έφυγε από την αίθουσα πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, αλλά οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους ισχυρισμούς του Ερικ Κάντορ.

Υποβάθμιση εάν...

Χθες η Standard & Poor's προειδοποίησε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ότι πρόκειται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση, εάν το υπουργείο Οικονομικών αναγκαστεί να ορίσει προτεραιότητες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού. Οι προειδοποιήσεις περί υποβάθμισης αναιρούν το επιχείρημα των Ρεπουμπλικανών ότι η αξιολόγηση της χώρας δεν θα επηρεαστεί από την πιθανότητα το υπουργείο Οικονομικών να καταστήσει την αποπληρωμή του χρέους προτεραιότητα έναντι άλλων υποχρεώσεών του.

Πριν από τη Standard & Poor's, ο έτερος μεγάλος οίκος αξιολόγησης, η Moody's, ανακοίνωσε ότι θα θέσει υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση την αξιολόγηση ΑΑΑ του αμερικανικού χρέους εντός των επόμενων εβδομάδων, εάν δεν αυξηθεί εγκαίρως το όριο δανεισμού των ΗΠΑ. «Υπάρχει ένας μικρός, αλλά αυξανόμενος κίνδυνος βραχυπρόθεσμης χρεοκοπίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody's, που επισήμανε ότι ο κίνδυνος να μη συμφωνηθεί εγκαίρως η αύξηση του ορίου του χρέους είναι μικρός, αλλά όχι ασήμαντος. Μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσου χθες, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, δήλωσε ότι μια αμερικανική χρεοκοπία θα πυροδοτούσε «μεγάλη κρίση», προκαλώντας «σοκ σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Καταληκτική ημερομηνία

Ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέχρι τις 2 Αυγούστου. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις της και θα κηρύξει στάση πληρωμών. Το χρέος των ΗΠΑ έφτασε στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των 14,3 τρισ. δολαρίων στις 16 Μαΐου.

Οταν οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, έθεσαν ως στόχο δραστικές περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες προκειμένου να δεχτούν την άνοδο του ορίου. Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι οι περικοπές που προτείνουν οι Ρεπουμπλικανοί πλήττουν την κοινωνική ασφάλιση και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και έχει προτείνει πακέτο περικοπής του χρέους 4 τρισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί το απορρίπτουν επειδή στα μέτρα προβλέπει αύξηση της φορολογίας των πλούσιων Αμερικανών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
«Εφτασα στα όριά μου. Αρκετά!»
Λιβύη
Απειλεί να κάνει Κούγκι την Τρίπολη
Βρετανία
Στη Βουλή, πατήρ, υιός και πρώην
Ιταλία
Στη λιτότητα και η Ιταλία
Αφγανιστάν
Αφγανιστάν: μέσα σε έξι μήνες 1.462 οι νεκροί άμαχοι
Τουρκία
Τουρκία: άγριες συγκρούσεις με 18 στρατιώτες και 5 αντάρτες του ΡΚΚ νεκρούς
Παλαιστίνη
Επίσημο αίτημα στον ΟΗΕ από τον Αραβικό Σύνδεσμο για αναγνώριση κράτους των Παλαιστινίων
Δανία
Επιθεωρητές της Κομισιόν στη Δανία για τους ελέγχους στα σύνορά της
Επιστημονικές έρευνες
Μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα 30χρονης σε ώριμα νευρικά κύτταρα!
Ενα πάμφθηνο χάπι θα προφυλάσσει τα ετερόφυλα ζευγάρια από το AIDS