Έντυπη Έκδοση

ΕΝΩ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ ΔΙΑΔΙΔΕΙ «ΣΧΕΔΙΟ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ», ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

Απειλεί να κάνει Κούγκι την Τρίπολη

Ενώ χωρίς τη συμμετοχή Ρωσίας και Κίνας διεξάγεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η τέταρτη σύνοδος της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, το κανταφικό καθεστώς κατηγορεί το γ.γ. του ΝΑΤΟ για «εγκλήματα πολέμου» και ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου ισχυρίζεται ότι ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι σχεδιάζει να ανατινάξει την Τρίπολη, εάν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες φτάσουν στη λιβυκή πρωτεύουσα.

Αν οι αντάρτες καταλάβουν την Τρίπολη, ο Καντάφι θα την καλύψει με πυραύλους εδάφους-εδάφους (διαθέτει πολλούς και ώς τώρα δεν τους έχει χρησιμοποιήσει) και θα την ανατινάξει. Την πληροφορία αυτή μετέφερε απεσταλμένος του Κρεμλίνου στη Λιβύη, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του καθεστώτος (φωτ. ΑΠΕ) Αν οι αντάρτες καταλάβουν την Τρίπολη, ο Καντάφι θα την καλύψει με πυραύλους εδάφους-εδάφους (διαθέτει πολλούς και ώς τώρα δεν τους έχει χρησιμοποιήσει) και θα την ανατινάξει. Την πληροφορία αυτή μετέφερε απεσταλμένος του Κρεμλίνου στη Λιβύη, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του καθεστώτος (φωτ. ΑΠΕ) Μόσχα και Πεκίνο, για τους δικούς τους λόγους, αρνήθηκαν την πρόσκληση για την Κωνσταντινούπολη. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες, υποδεχόμενος την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον (η οποία ήδη σήμερα βρίσκεται στην Τουρκία), φρόντισε να κάνει σαφές αυτό που από προχθές είχε επισήμως ανακοινώσει το γραφείο του: «Η ουσία των προσπαθειών της Ομάδας Επαφής, αν την κρίνουμε από τις αποφάσεις των συνόδων στις 13 Απριλίου στην Ντόχα, στις 5 Μαΐου στη Ρώμη και στις 9 Ιουνίου στο Αμπού Ντάμπι, είναι η παροχή υποστήριξης σε μία από τις πλευρές που παίρνουν μέρος στην κρίση που συνεχίζεται στη Λιβύη».

Η άρνηση της Κίνας διατυπώθηκε πιο κομψά: «Επειδή η λειτουργία και η μέθοδος αυτής της Ομάδας Επαφής χρήζουν περαιτέρω μελέτης, η Κίνα δεν θα λάβει μέρος», είπε ο Χονγκ Λέι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Η ανατίναξη της Τρίπολης

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου στη Λιβύη, Μιχαΐλ Μαργκέλοφ, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Ισβέστια, ισχυρίστηκε ότι ο Καντάφι διαθέτει «σχέδιο αυτοκτονίας». «Ο Λίβυος πρωθυπουργός μού είπε στην Τρίπολη ότι, αν οι αντάρτες πάρουν την πόλη, θα την καλύψουμε με πυραύλους και θα την ανατινάξουμε», ανέφερε ο Μαργκέλοφ. Εκφράζοντας δε αμφιβολία ότι το λιβυκό καθεστώς έχει έλλειψη οπλισμού, είπε πως «ο Καντάφι δεν χρησιμοποίησε ούτε έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους και διαθέτει πολλούς. Αυτό μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι έχει έλλειψη όπλων. Θεωρητικά η Τρίπολη μπορεί να έχει έλλειψη πολεμοφοδίων για τα τεθωρακισμένα και τα ελαφρά όπλα, αλλά ο συνταγματάρχης έχει πυραύλους και εκρηκτικά σε ποσότητες».

Στην Τρίπολη, ο γενικός εισαγγελέας Μοχάμεντ Ζέχρι Μαχτζούμπι ανακοίνωσε ότι υπέβαλε μήνυση στα λιβυκά δικαστήρια κατά του γ.γ. Αντερς Φογκ Ράσμουσεν για «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν από το ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως 1.108 Λίβυοι άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια ΝΑΤΟϊκών επιδρομών και 4.537 τραυματίστηκαν. Ο Ράσμουσεν απέρριψε τις κατηγορίες, αμφισβητώντας τις ανακοινώσεις περί απωλειών αμάχων του λιβυκού καθεστώτος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
«Εφτασα στα όριά μου. Αρκετά!»
Λιβύη
Απειλεί να κάνει Κούγκι την Τρίπολη
Βρετανία
Στη Βουλή, πατήρ, υιός και πρώην
Ιταλία
Στη λιτότητα και η Ιταλία
Αφγανιστάν
Αφγανιστάν: μέσα σε έξι μήνες 1.462 οι νεκροί άμαχοι
Τουρκία
Τουρκία: άγριες συγκρούσεις με 18 στρατιώτες και 5 αντάρτες του ΡΚΚ νεκρούς
Παλαιστίνη
Επίσημο αίτημα στον ΟΗΕ από τον Αραβικό Σύνδεσμο για αναγνώριση κράτους των Παλαιστινίων
Δανία
Επιθεωρητές της Κομισιόν στη Δανία για τους ελέγχους στα σύνορά της
Επιστημονικές έρευνες
Μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα 30χρονης σε ώριμα νευρικά κύτταρα!
Ενα πάμφθηνο χάπι θα προφυλάσσει τα ετερόφυλα ζευγάρια από το AIDS