Έντυπη Έκδοση

ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 48 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στη λιτότητα και η Ιταλία

Με το φάντασμα της Ελλάδας να πλανάται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά κυρίως με την πίεση των αγορών, η ιταλική Γερουσία πέρασε χθες προϋπολογισμό λιτότητας για περικοπές ύψους 48 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Το πακέτο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πάγωμα μισθών στο δημόσιο τομέα, περικοπές υψηλών συντάξεων, μειώσεις δαπανών για την Υγεία, την Παιδεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, πάει σήμερα προς έγκριση και στην ιταλική Βουλή.

Δίχως αυτό το πακέτο «το τέρας του χρέους από το παρελθόν μας θα καταπιεί το μέλλον μας», είπε με δραματικό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, καλώντας τους γερουσιαστές να το εγκρίνουν. Και αν η Ιταλία πληγεί, «όπως και στον Τιτανικό, ούτε οι επιβάτες της πρώτης θέσης θα διασωθούν», προειδοποίησε για το υπόλοιπο της Ευρώπης. Το χρέος της Ιταλίας αντιπροσωπεύει το 120% του ΑΕΠ της.

Ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι μέσα σε 24 ώρες οι περικοπές που συμπεριελήφθησαν στο πακέτο αυξήθηκαν από 40 σε 48 δισ., ενώ σε βάθος πενταετίας οι αναλυτές «βλέπουν» συνολική εξοικονόμηση πόρων από μείωση δαπανών της τάξης των 70 δισ. Στόχος των μέτρων είναι να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός ώς το 2014 και το έλλειμμα να είναι σχεδόν μηδενικό - από 3,9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.

Ο «μολυσματικός» ιός της Ελλάδας

Με την Ιταλία να είναι στα πρωτοσέλιδα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της αγωνίας των αγορών για διάδοση του «μολυσματικού» ιού της ελληνικής κρίσης και εκεί, τα ιταλικά αντιπολιτευόμενα κόμματα συμφώνησαν να επισπεύσουν την ψήφιση του πακέτου λιτότητας και να μην παρουσιάσουν τροπολογίες που θα καθυστερούσαν την έγκρισή του. Η συναίνεση, όμως, τελειώνει εκεί. Γιατί η κεντροαριστερή αντιπολίτευση καταψήφισε το πακέτο στη Γερουσία και δεν απομακρύνεται από την αξίωσή της να παραιτηθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι -την οποία θεωρεί «αδύναμη» να διαχειριστεί την έξοδο από την κρίση- και να δώσει τη σκυτάλη σε υπηρεσιακή, προσωρινή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Το πακέτο μέτρων λιτότητας περιλαμβάνει και πολλά αμφιλεγόμενα, όπως την επιβολή εισιτηρίου για υπηρεσίες Υγείας και δικαστικό παράβολο 233 ευρώ, με το οποίο θα επιβαρύνεται εργαζόμενος που έχει απολυθεί και ζητεί ασφαλιστικά μέτρα. Προβλέπεται επίσης κατάργηση δημοτικών οργανισμών, ενώ, σταδιακά, εξετάζει την ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών -των τρένων και των ταχυδρομείων, π.χ.- όταν βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες.

Χθες, η Ιταλία διέθεσε ομόλογα συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, το κόστος δανεισμού, όμως, ήταν ψηλότερο από όλες τις προηγούμενες εκδόσεις κρατικών τίτλων. Η απόδοση των ομολόγων λήξης 2016 φτάνει το 4,93% και εκείνων λήξης 2026 το 5,90%. Οι πιο πρόσφατες πωλήσεις έδιναν αντίστοιχα απόδοση 3,90% και 5,34%, έγραψε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
«Εφτασα στα όριά μου. Αρκετά!»
Λιβύη
Απειλεί να κάνει Κούγκι την Τρίπολη
Βρετανία
Στη Βουλή, πατήρ, υιός και πρώην
Ιταλία
Στη λιτότητα και η Ιταλία
Αφγανιστάν
Αφγανιστάν: μέσα σε έξι μήνες 1.462 οι νεκροί άμαχοι
Τουρκία
Τουρκία: άγριες συγκρούσεις με 18 στρατιώτες και 5 αντάρτες του ΡΚΚ νεκρούς
Παλαιστίνη
Επίσημο αίτημα στον ΟΗΕ από τον Αραβικό Σύνδεσμο για αναγνώριση κράτους των Παλαιστινίων
Δανία
Επιθεωρητές της Κομισιόν στη Δανία για τους ελέγχους στα σύνορά της
Επιστημονικές έρευνες
Μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα 30χρονης σε ώριμα νευρικά κύτταρα!
Ενα πάμφθηνο χάπι θα προφυλάσσει τα ετερόφυλα ζευγάρια από το AIDS