Έντυπη Έκδοση

Ενα πάμφθηνο χάπι θα προφυλάσσει τα ετερόφυλα ζευγάρια από το AIDS

Ενα χάπι την ημέρα τον ιό (του AIDS) τον κάνει πέρα, λένε οι επιστήμονες για τον HIV και σημειώνουν ότι το χάπι είναι πάμφθηνο. Οπως γράφει η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν, έδειξαν ότι η προστασία από τον ιό HIV μπορεί να φτάσει έως και 73% σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Οι μελέτες έγιναν σε πάνω από 5.000 ζευγάρια, σε τρεις αφρικανικές χώρες, όπου το AIDS θερίζει, τις Κένυα, Ουγκάντα και Μποτσουάνα. Ο ένας από τους δύο συντρόφους ήταν οροθετικός, ενώ ο άλλος δεν ήταν. Οι επιστήμονες είδαν ότι αν ο σύντροφος που δεν ήταν οροθετικός έπαιρνε κάθε μέρα ένα χάπι, οι πιθανότητες να μολυνθεί από τον ιό ήταν 62-73% λιγότερες από το μη μολυσμένο σύντροφο που αντί για χάπι έπαιρνε ψευδοφάρμακο.

Η διευθύντρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, Μάργκαρετ Τσαν, γράφει η βρετανική εφημερίδα, δήλωσε ότι οι μελέτες μπορεί να έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην παρεμπόδιση της μόλυνσης μεταξύ ετεροφυλόφιλων. Γράφει ακόμη ότι οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως η ασθένεια, που έχει θερίσει 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε τρεις δεκαετίες, μπορεί να συγκρατηθεί με χημειοπροφύλαξη, αν χρησιμοποιηθούν τα σωστά εμβόλια και φάρμακα.

Τα φάρμακα Truvada και Viread, γράφει η εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», είναι διαθέσιμα σε αντίγραφα και κοστίζουν μόλις 15 πένες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτές οι δύο μελέτες μπορούν να φέρουν τους επιστήμονες πολύ κοντά στην πληροφορία με την οποία θα αντιμετωπίσουν την επιδημία του HIV.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ώς τώρα οι ειδικοί πολεμούσαν το AIDS προσπαθώντας να αλλάξουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων, προωθώντας τη χρήση προφυλακτικών, τη μείωση του αριθμού των συντρόφων, ακόμη και την αποχή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
HIV/ΑΙDS
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Σχετικά θέματα: Επιστημονικές έρευνες
Μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα 30χρονης σε ώριμα νευρικά κύτταρα!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
«Εφτασα στα όριά μου. Αρκετά!»
Λιβύη
Απειλεί να κάνει Κούγκι την Τρίπολη
Βρετανία
Στη Βουλή, πατήρ, υιός και πρώην
Ιταλία
Στη λιτότητα και η Ιταλία
Αφγανιστάν
Αφγανιστάν: μέσα σε έξι μήνες 1.462 οι νεκροί άμαχοι
Τουρκία
Τουρκία: άγριες συγκρούσεις με 18 στρατιώτες και 5 αντάρτες του ΡΚΚ νεκρούς
Παλαιστίνη
Επίσημο αίτημα στον ΟΗΕ από τον Αραβικό Σύνδεσμο για αναγνώριση κράτους των Παλαιστινίων
Δανία
Επιθεωρητές της Κομισιόν στη Δανία για τους ελέγχους στα σύνορά της
Επιστημονικές έρευνες
Μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα 30χρονης σε ώριμα νευρικά κύτταρα!
Ενα πάμφθηνο χάπι θα προφυλάσσει τα ετερόφυλα ζευγάρια από το AIDS