Έντυπη Έκδοση

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΪΜΠΛΕ

Το σκοτσέζικο ντους

Στο μέσον του καλοκαιριού, με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη και τους εργαζομένους της χώρας πάλι στους δρόμους, φθάνει την Πέμπτη στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής του Μνημονίου και ο άνθρωπος που επί της ουσίας αποφασίζει και σε επίπεδο Ευρωζώνης για εμάς χωρίς εμάς.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έρχεται και για να βεβαιώσει επωφελείς για τη Γερμανία συμφωνίες Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έρχεται και για να βεβαιώσει επωφελείς για τη Γερμανία συμφωνίες Πρόκειται για μια επίσκεψη που επιβεβαιώνει την τακτική του σκοτσέζικου ντους, που εφαρμόζει η Γερμανία στην Ελλάδα. Πριν από δύο εβδομάδες περίπου ήρθε στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε, δηλώνοντας τη στήριξη της κυβέρνησής του στην ελληνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Ωστόσο λίγες μέρες μετά, κι ενώ στην Αθήνα ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της τρόικας με την κυβέρνηση, η Γερμανία, δείχνοντας το σκληρό της πρόσωπο, επέβαλε στην τελευταία συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ το «κούρεμα» κατά 1,3 δισ. ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα (από τα 8,1 δισ. ευρώ, στα 6,8 δισ.), προκαλώντας άγχος και ερωτήματα στην ελληνική κυβέρνηση.

Μετά το 2014

Ακολούθησαν δηλώσεις του ηθικού αυτουργού αυτού του κουρέματος, του Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει νέα βοήθεια μετά το 2014, αν δεν εφαρμόσει πλήρως μέχρι τότε τις υποχρεώσεις της. Στο ίδιο πνεύμα και η Ανγκελα Μέρκελ -η οποία δημοσίως λέει ότι στηρίζει και επαινεί τον Αντ. Σαμαρά- από τη μία διαμηνύει πως «όσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις να μη φοβάται, η Γερμανία θα τη στηρίζει», από την άλλη όμως τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της χώρας, απορρίπτοντας κι αυτή προοπτική νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Αυτές οι δηλώσεις αναζωπύρωσαν τη φωτιά στα διεθνή ΜΜΕ κατά της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες διεθνή ΜΜΕ έγραψαν ότι είναι ουτοπία να νομίζει κανείς ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της κι ακόμα ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος της στην Ε.Ε. («Γουόλ Στριτ Τζέρναλ»).

Τώρα, λοιπόν, έπειτα από αυτό το κακό κλίμα που καλλιέργησαν οι Γερμανοί, ο κ. Σόιμπλε έρχεται στην Ελλάδα για να χρυσώσει το χάπι, αλλά και να προωθήσει σε διμερές επίπεδο επωφελείς για τη Γερμανία συμφωνίες... Εξάλλου η Γερμανία από την Ελλάδα κερδίζει ποικιλοτρόπως.

Μέρκελ

Η πολιτική της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας δεν έχει ως πρώτο στόχο τόσο τη σωτηρία της Ελλάδας όσο την πολιτική κυριαρχία της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ στη χώρα της, αλλά και την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα με επωφελείς γι' αυτούς συμφωνίες σε διμερές επίπεδο.

Λόγω εκλογών

Το 2010 η κ. Μέρκελ αρνιόταν κατηγορηματικά να συμφωνήσει στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, επειδή ήθελε να γίνουν πρώτα οι εκλογές στη Ρηνανία-Βεστφαλία. Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος και η συμφωνία υπεγράφη λίγες μέρες πριν από τη λήξη ομολόγων που η Ελλάδα αδυνατούσε να πληρώσει. Τώρα πιέζει και πάλι λόγω των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου και της πίεσης που έχει από τους Σοσιαλδημοκράτες, που είναι κι αυτοί κατά ενός κουρέματος του χρέους.

Η ελληνική κυβέρνηση, μάλλον αμήχανη από αυτή τη διφορούμενη τακτική, αναζητεί τις πραγματικές προθέσεις των Γερμανών, δηλώνει έτοιμη να εκχωρήσει ακόμα και τον ήλιο στη χώρα της Μέρκελ και ελπίζει, όπως λένε στελέχη της, ότι αυτή η διφορούμενη στάση της θα ξεκαθαρίσει ευνοϊκά για την Ελλάδα μετά τις εκλογές και τη νίκη της Μέρκελ. Ελπίζουν δηλαδή στην κυβέρνηση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο κούρεμα του χρέους, έστω και όχι με τη μορφή που έγινε το 2011, αλλά με μείωση των επιτοκίων και νέα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Ωστόσο, όσοι αναλύουν τη γερμανική πολιτική θεωρούν ότι η Γερμανία δεν θα αλλάξει τη στάση της. Εκτιμούν ότι, όσο πλησιάζει το τέλος της τρέχουσας οικονομικής βοήθειας, θα πιέζει τη χώρα μας να πάρει νέα μέτρα για να ανταποκριθεί μόνη της στις ανάγκες της και δεν θα συμφωνήσει σε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Επ' αυτού είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε στην «Μπιλντ» την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της το αργότερο το 2020 και ενδεχόμενο νέας στήριξης θα εξεταστεί μόνο αν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Επίσης, στην ερώτηση αν οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα ξαναπληρώσουν για την Ελλάδα, απάντησε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Αποταμίευση και καταθέσεις
Γερμανία
Τράπεζες
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πολυνομοσχέδιο με «ευελιξία» για να μαλακώσουν αντιδράσεις
Βράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σώζονται δημοτικοί αστυνομικοί, στον Καιάδα οι υπόλοιποι
Αναλύσεις
Το σκοτσέζικο ντους
ΣΥΡΙΖΑ
Και εγένετο... το ενιαίο κόμμα
Εντυπωσιακή συμμετοχή από την περιφέρεια, «παρέλαση» νεοφερμένων
Ο Αλέξης πρόεδρος με 74%
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
«Συμμαχίες» στο προσκήνιο και νέα μέτρα στο βάθος
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
«Παραμερίζουν τη λαϊκή κυριαρχία»
Κινητή τηλεφωνία
Οι εργαζόμενοι φοβούνται τα σχέδια Wind και Vodafone
ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
Αύριο γενική απεργία
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Απογραφή δημόσιων επιχειρήσεων
Πολιτικά κόμματα
Πυρ ομαδόν κατά Τσίπρα
Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Κόκκινη γραμμή» Καμμένου