Έντυπη Έκδοση

«Συμμαχίες» στο προσκήνιο και νέα μέτρα στο βάθος

Σανίδα επικοινωνιακής σωτηρίας αναζητά η ελληνική κυβέρνηση από την επίσκεψη, στις 18 Ιουλίου, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς προσδοκά μήνυμα στήριξης και παράλληλα επιβράβευσης των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα ώστε να επιτύχει το δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Το οικονομικό επιτελείο αναζητά στο πρόσωπο του κ. Σόιμπλε να βρει ένα σύμμαχο που θα αναγνωρίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα να πραγματοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις ώστε να «τρέξει» το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την ιδιαίτερα δύσκολη συνεδρίαση του Eurogroup την προηγούμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, ο Γιάννης Στουρνάρας γνωρίζει καλά ότι αυτό μπορεί να το κερδίσει μόνο στο προσκήνιο. Στο παρασκήνιο ο κ. Σόιμπλε αναμένεται να εμφανιστεί ανυποχώρητος όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, θέτοντας ως μοχλό πίεσης το κούρεμα του ελληνικού χρέους, που ενδεχομένως να δώσει ανάσα στο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Και αυτό γιατί μετά και την τελευταία αξιολόγηση των ελεγκτών, κυβέρνηση και τρόικα καλούνται να απαντήσουν από κοινού αν υπάρχει δυνατότητα το πρόγραμμα που εφαρμόζεται για την ελληνική οικονομία να πετύχει, καθώς ο στόχος για πρωτογενές ισοζύγιο το 2013 και πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, μετά το δημοσιονομικό κενό που έχει δημιουργηθεί, αλλά και τη βαθύτερη ύφεση μοιάζει αδύνατο να επιτευχθεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρόικα, τόσο στην ανακοίνωσή της για την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας όσο και στην έκθεση με τα συμπεράσματά της, αναφέρει ότι «η δημοσιονομική προοπτική της οικονομίας παραμένει σε μεγάλη αβεβαιότητα». Η τρόικα γνωρίζει πολύ καλά ότι η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προγράμματος, αλλά και η μη εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων έχουν οδηγήσει στη δημιουργία δημοσιονομικού κενού που ήδη αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Η συγκέντρωση των φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 10 δισ. ευρώ σε ένα πεντάμηνο έχει ήδη σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών, που γνωρίζει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων και να κλείσει η μαύρη τρύπα, η οποία στο πρώτο εξάμηνο έχει ήδη εκτοξευθεί στα 1,62 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Σόιμπλε θα έρθει στην Ελλάδα για να προετοιμάσει στην πραγματικότητα την κυβέρνηση για το θερμό φθινόπωρο που έρχεται, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι αναπόφευκτη η λήψη νέων μέτρων, αρχής γενομένης από την παγίωση κάθε έκτακτου χαρατσιού που έχει επιβληθεί έως τώρα, αλλά και την περαιτέρω μείωση των δαπανών του Δημοσίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Γερμανία
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πολυνομοσχέδιο με «ευελιξία» για να μαλακώσουν αντιδράσεις
Βράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σώζονται δημοτικοί αστυνομικοί, στον Καιάδα οι υπόλοιποι
Αναλύσεις
Το σκοτσέζικο ντους
ΣΥΡΙΖΑ
Και εγένετο... το ενιαίο κόμμα
Εντυπωσιακή συμμετοχή από την περιφέρεια, «παρέλαση» νεοφερμένων
Ο Αλέξης πρόεδρος με 74%
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
«Συμμαχίες» στο προσκήνιο και νέα μέτρα στο βάθος
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
«Παραμερίζουν τη λαϊκή κυριαρχία»
Κινητή τηλεφωνία
Οι εργαζόμενοι φοβούνται τα σχέδια Wind και Vodafone
ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
Αύριο γενική απεργία
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Απογραφή δημόσιων επιχειρήσεων
Πολιτικά κόμματα
Πυρ ομαδόν κατά Τσίπρα
Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Κόκκινη γραμμή» Καμμένου