Έντυπη Έκδοση

Σώζεται το 90% από τους 3.500 δημοτικούς αστυνομικούς

Σώζονται δημοτικοί αστυνομικοί, στον Καιάδα οι υπόλοιποι

*Στον... Μινώταυρο της τρόικας οι 2.200 σχολικοί φύλακες.

Σώζονται οι 9 δημοτικοί αστυνομικοί στους 10, που θα απορροφηθούν σε θέσεις όχι μόνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ, αντίθετα, οι 2.200 σχολικοί φύλακες θα «θυσιαστούν» στον...

Μινώταυρο της τρόικας λόγω χαμηλών προσόντων. Στη διακεκαυμένη ζώνη των απολύσεων θα μπουν μέχρι το τέλος του χρόνου και οι 9.000 καθαρίστριες των σχολείων.

Είναι η νέα «γεωγραφία» των απολύσεων, με βάση την ειδικότητα του υπαλλήλου, που εγκαινιάζεται με το πολυνομοσχέδιο, καθώς αρκούν δύο μόνον υπογραφές υπουργών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και του αντίστοιχου αρμόδιου υπουργού, για να εξαφανιστεί από το... χάρτη του Δημοσίου μια ολόκληρη ειδικότητα.

Τα δεδομένα για τους δημοτικούς αστυνομικούς είναι πιο ευνοϊκά και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη συντριπτική τους πλειονότητα (περίπου σε ποσοστό 90%) θα απορροφηθούν σε άλλες θέσεις, ενώ ταυτόχρονα θα εφαρμοστεί και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με τη δυνατότητα που θα τους παρασχεθεί να εξαγοράσουν τρία πλασματικά χρόνια όσοι έχουν συμπληρώσει 25ετία στην εργασία τους. Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ανήκει μία μικρή μειονότητα δημοτικών αστυνομικών.

Οι κινήσεις αυτές από κυβερνητικής πλευράς έχουν ως στόχο να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις, να δράσουν πυροσβεστικά στις τάξεις των συνδικαλιστών των δημοτικών υπαλλήλων και να πεισθούν όσοι δηλώνουν «αντάρτες» στο εσωτερικό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αφού ορισμένοι, όπως π.χ. ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μιχάλης Ταμήλος, απειλούν ότι θα καταψηφίσουν στη Βουλή το άρθρο που προβλέπει την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.

Ιδιαίτερη κατηγορία

Επειδή η ψηφοφορία της Τρίτης έχει λάβει τη δυναμική της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι έτοιμη τροπολογία από τον υπουργό Εσωτερικών, η οποία χαρακτηρίζει τους δημοτικούς ασυνομικούς «προσωπικό ιδιαίτερης κατηγορίας», και καθορίζεται ότι με προεδρικά διατάγματα θα οριστεί η διαδικασία ένταξης δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. (προσόντα, προϋποθέσεις, διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης στην ΕΛ.ΑΣ. και άλλες υπηρεσίες).

Την εντολή για πλήρη αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομικών έχει δώσει το μέγαρο Μαξίμου και ήδη έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πριν από μερικές ημέρες από την Κρήτη ότι η Δημοτική Αστυνομία, θα ενταχθεί ως διοικητική αστυνομία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και θα ασχολείται με τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επί το πλείστον.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί θα καλύψουν επίσης κενά των οποίων η κάλυψη επείγει, όπως δομές πρόνοιας στις υπηρεσίες των δήμων και αξιοποίηση δημοτικών αστυνομικών ως σωφρονιστικών φυλάκων, όπως έχει προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για κάλυψη κενών δηλώνοντας: «Υπάρχουν ανάγκες επείγουσας κάλυψης θέσεων σωφρονιστικών φυλάκων, που μπορούν να ικανοποιηθούν από τη διαδικασία κινητικότητας των δημοτικών αστυνομικών». Ακόμα ο κ. Δένδιας έχει υπογραμμίσει ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί μπορούν να στελεχώσουν υπηρεσίες διοικητικές που έχουν σχέση με τον πολίτη (Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών) σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους.

Οι 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί υπηρετούν κυρίως σε πέντε μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.). Εχει υπολογιστεί ότι το 50% υπηρετούν στους πέντε μεγάλους δήμους και το 65% σε 17 δήμους.

Αντίθετα, οι 2.200 σχολικοί φύλακες έχουν θεωρηθεί χαμηλών προσόντων και δεν υπάρχει καμία πρόνοια για απορρόφησή τους από άλλες υπηρεσίες. Οι υπάλληλοι αυτοί θα μπουν άμεσα στη διαθεσιμότητα μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νομοσχεδίου, μαζί με τους εκπαιδευτικούς και 60 οδηγούς από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο επόμενο κύμα της διαθεσιμότητας (στις 12.500 που πρέπει να έχουν οριστεί μέχρι το τέλος του χρόνου) θα εντάξουν και τις καθαρίστριες των σχολείων. Πρόκειται για 9.000 εργαζόμενες, από τις οποίες οι 3.000 είναι με συμβάσεις αορίστου χρόνου (μονιμοποιήθηκαν με το «διάταγμα Παυλόπουλου») και 6.000 με συμβάσεις έργου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Κύριο θέμα
Πολυνομοσχέδιο με «ευελιξία» για να μαλακώσουν αντιδράσεις
Σχετικά θέματα: Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πολυνομοσχέδιο με «ευελιξία» για να μαλακώσουν αντιδράσεις
Βράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πολυνομοσχέδιο με «ευελιξία» για να μαλακώσουν αντιδράσεις
Βράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σώζονται δημοτικοί αστυνομικοί, στον Καιάδα οι υπόλοιποι
Αναλύσεις
Το σκοτσέζικο ντους
ΣΥΡΙΖΑ
Και εγένετο... το ενιαίο κόμμα
Εντυπωσιακή συμμετοχή από την περιφέρεια, «παρέλαση» νεοφερμένων
Ο Αλέξης πρόεδρος με 74%
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
«Συμμαχίες» στο προσκήνιο και νέα μέτρα στο βάθος
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
«Παραμερίζουν τη λαϊκή κυριαρχία»
Κινητή τηλεφωνία
Οι εργαζόμενοι φοβούνται τα σχέδια Wind και Vodafone
ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
Αύριο γενική απεργία
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Απογραφή δημόσιων επιχειρήσεων
Πολιτικά κόμματα
Πυρ ομαδόν κατά Τσίπρα
Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Κόκκινη γραμμή» Καμμένου