Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ, Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ»

Και εγένετο... το ενιαίο κόμμα

Το πιο σημαντικό βήμα για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα ολοκληρώθηκε χθες, με δυσκολίες βεβαίως και ρήξεις, αναμενόμενες όμως, και με τις μικρότερες δυνατές απώλειες για τον Αλέξη Τσίπρα, που εξέρχεται του συνεδρίου ισχυρός.

Φωτο: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Φωτο: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει τις περισσότερες εκ των συνιστωσών να έχουν ενσωματωθεί στην ενιαία μορφή, τον Μανώλη Γλέζο ουσιαστικά να υπαναχωρεί από την αρχική του, σθεναρή τοποθέτηση, συντασσόμενος στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, και το κόμμα να διαθέτει πλέον κοινό καταστατικό και ενιαία δομή και λειτουργία. Οσο και αν υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες με τις πέντε συνιστώσες στις οποίες δόθηκε «εύγλωττο» χρονικό διάστημα ώς την αυτοδιάλυσή τους, σε γενικές γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ από χθες γύρισε σελίδα, ολοκληρώνοντας έναν κρίσιμο κύκλο εσωκομματικής ενδοσκόπησης με χαμηλές εντάσεις. Χωρίς όμως ακόμη να είναι δυνατόν να συνεκτιμηθεί αν αυτή η μετεξέλιξη θα ωφελήσει τη μετέπειτα πορεία του ή αν θα αλλοιώσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, που, κατά πολλούς, τον έφεραν στο 27%, μετατρέποντας παράλληλα τον ΣΥΡΙΖΑ από πολυφωνικό σχήμα σε αρχηγικού τύπου κόμμα.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας τα αποτελέσματα των εργασιών κρίνονται απολύτως θετικά, κάτι που αποτυπώθηκε σε συζητήσεις, αλλά και σε non paper που κοινοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι ψηφοφορίες για τον πρόεδρο και την Κεντρική Επιτροπή. Σ' αυτό το ανεπίσημο έγγραφο τονίζεται ότι εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η ιδεολογική ιδρυτική διακήρυξη του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ και, επίσης με ευρεία πλειοψηφία, η πολιτική απόφαση, ενώ δεν εγκρίθηκε καμία από τις τέσσερις τροπολογίες της «Α.Π.» για διαγραφή όλου του χρέους, την ευρωζώνη, τις εθνικοποιήσεις και τις εκλογικές συμμαχίες.

Σε σχέση με τις συνιστώσες η πλειοψηφία τονίζει ότι υπερψηφίστηκε η απόφαση μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχικό σε ενιαίο φορέα των μελών, με τη σημείωση ότι αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αλλά ενισχύει την πλουραλιστική και δημοκρατική λειτουργία και φυσιογνωμία. Και ότι η δημόσια παρουσία και δράση, οι δημόσιες εκπροσωπήσεις και οι συμμαχίες θα είναι υπόθεση αποκλειστικά όλου του ΣΥΡΙΖΑ.

Γίνεται ακόμη αναφορά στο γεγονός ότι οι περισσότερες συνιστώσες αποφάσισαν την τυπική παύση της λειτουργίας τους και την ελεύθερη ένταξη των μελών τους στις ιδρυτικές διαδικασίες του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετικά με το «εύλογο» χρονικό διάστημα που δόθηκε στις πέντε εξ αυτών χαρακτηρίζεται «λογική κίνηση», ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες αποφάσεις από τις συνιστώσες. Εκφράζεται, τέλος, ικανοποίηση για την υπερψήφιση της απόφασης εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το συνέδριο, καθώς και για την καταστατική ρύθμιση που προβλέπει να αποφασίζεται από το σώμα ο τρόπος εκλογής του προέδρου σε κάθε συνέδριο.

Από την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» αποτιμάται θετικά η ανταπόκριση που βρήκαν οι τροπολογίες που ετέθησαν επί των πολιτικών θέσεων, ιδιαίτερα δε η πρόταση της «Α.Π.» να μπει στην πολιτική διακήρυξη το αίτημα για ολική διαγραφή του δημόσιου χρέους, αντί της διαγραφής μεγάλου μέρους του, που τελικά πλειοψήφησε, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Α.Π.», ένα μεγάλο μέρος του συνεδρίου τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης. Από την «Α.Π.» ασκείται κριτική στην ηγεσία, με το σκεπτικό ότι μετέτρεψε ένα συνέδριο, που διεξάγεται σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης και το οποίο όφειλε να είναι καθαρά πολιτικό, σε εσωστρεφή υπόθεση με κυρίαρχα τα οργανωτικά και τους συσχετισμούς. Εκφράζεται, επίσης, δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το θέμα των συνιστωσών και δυσφορία στην κατάργηση του παραδοσιακού τρόπου εκλογής των οργάνων, με λίστες και κουτάκι στην κάθε μία για σταυρό και με δυνατότητα διαπήδησης μεταξύ τους. Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» έκαναν λόγο για εκβιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο την υποβάθμιση των ριζοσπαστικών χώρων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια στελέχη πρόσθεταν ότι το δίλημμα «ενιαία λίστα ή εντελώς χωριστά ψηφοδέλτια» όσων επιλέξουν τις λίστες, χωρίς μεταξύ τους επικοινωνία, απέκοψαν τους συνέδρους που θα επέλεγαν πρόσωπα από διαφορετικές λίστες για τη νέα Κεντρική Επιτροπή, χωρίζοντας έτσι το κόμμα στα δύο.

Εντυπωσιακή συμμετοχή από την περιφέρεια, «παρέλαση» νεοφερμένων

Με εντάσεις, λάθη και αδυναμίες πραγματοποιήθηκε το πιο αντιπροσωπευτικό και μαζικό συνέδριο -με τη συμμετοχή 3.500 συνέδρων- που πραγματοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φωτο: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Φωτο: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Χαρακτηριστικό του συνεδρίου ήταν η συμμετοχή λαϊκού κόσμου και η πολυάριθμη εκπροσώπηση από την περιφέρεια. Η πλειοψηφία χαρακτηρίζει θετικές τις εξελίξεις δημιουργίας του νέου κόμματος. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας πιστεύουν ότι δεν διαφαίνεται κίνδυνος αποχωρήσεων. Πολλοί είναι φανερά στεναχωρημένοι.

Με τις χαρακτηριστικές φράσεις «ο Τσίπρας πήρε όλο το συνέδριο. Καθόρισε την πολιτική γραμμή, τα ευρωπαϊκά θέματα, το δημόσιο χρέος, την οργανωτική δομή του νέου κόμματος, την κατάργηση των συνιστωσών και το θέμα της εκλογής του προέδρου από το συνέδριο» οι σύνεδροι δίνουν το στίγμα του συνεδρίου. Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση ότι «μας πλήγωσαν θέτοντας ζήτημα ενότητας, η οποία προϋπήρχε».

Η επόμενη μέρα

«Πανηγύρι δημοκρατίας» χαρακτηρίζει το συνέδριο ο Αλέξης Τσίπρας, με δήλωσή του στην «Ε», και προσθέτει: «Μακάρι να είχαν αντίστοιχες διαδικασίες και τα άλλα πολιτικά κόμματα». Σχολίασε μάλιστα ότι κάποιοι τον ρώτησαν «μήπως το στήσατε με τον Γλέζο;».

«Σήμερα είναι μια άλλη, μια διαφορετική μέρα», απαντάει λακωνικά ο Π. Λαφαζάνης στην «Ε». Σ' όλη τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ο συνεδριακός χώρος γέμισε «πηγαδάκια». Πρώτη φορά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περνάει από τις αίθουσες και χαιρετάει τα ιστορικά στελέχη στα «πηγαδάκια».

Οι συζητήσεις στους διαδρόμους και τα «χαρτάκια» ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της ψηφοφορίας, αν και θεωρούνται «έξω από την κουλτούρα της Αριστεράς». Τα στελέχη (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Ν. Χουντής, Δ. Παπαδημούλης) συζητούν, κλεισμένοι στις αίθουσες, από νωρίς το πρωί.

Για όλους ήταν έκπληξη οι άλλες δύο υποψηφιότητες (Σ. Βωβού, ΑΚΟΑ και Παν. Ηλιόπουλος, ανεξάρτητος). Μεγάλη έκπληξη χαρακτηρίστηκε η κατάθεση έξι ψηφοδελτίων, ενώ από χθες προέβλεπαν δύο (πλειοψηφίας, Αριστερής Πλατφόρμας).

«Μας ανάγκασαν να πάμε σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, λες κι είμαστε ξένο σώμα», διαμαρτύρονται αρκετοί. Πολλοί εξέφρασαν δυσαρέσκεια, διότι «με τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια δεν μπορούμε να ψηφίσουμε στελέχη από τη μία και την άλλη πλευρά».

Οι σύνεδροι

Περισσότεροι από τους μισούς συνέδρους δεν είχαν πάρει ποτέ μέρος σε αντίστοιχες διαδικασίες. Μεγάλος αριθμός μελών ταξίδεψε από την περιφέρεια. «Το ζητούμενο είναι η ενότητα», απαντούν οι περισσότεροι σύνεδροι που ήρθαν από κάθε σημείο της χώρας. Χαρακτηρίζουν «λάθος» την πόλωση, τις αντιπαραθέσεις, τα διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Και είναι πάρα πολλοί: «Ηρθαμε από το Ηράκλειο της Κρήτης, 170 άτομα. Εμείς από την Κόρινθο. Υπήρχε μία οργάνωση κι έγιναν επτά. Στην Αρτα από μία, έγιναν 15», λένε. Περίπου το 35% των συνέδρων κατοικεί στο Λεκανοπέδιο.

Ο «κορμός» των συνέδρων ήταν ηλικίας 40 έως 55 ετών. Λίγοι ήταν οι 60ρηδες. Σ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου συμμετείχαν επίσης και αρκετοί 30ρηδες. Σχεδόν όλοι, οι νεότεροι, είναι άνεργοι. Οι μεγαλύτεροι είναι εργαζόμενοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και αυτοαπασχολούμενοι.

«Ηγετική» χαρακτηρίσθηκε η ομιλία του Παν. Λαφαζάνη, ο οποίος έθεσε τα σημεία αιχμής και ενθουσίασε τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. Η δήλωση του Παν. Λαφαζάνη «είμαστε μειοψηφία αλλά είμαστε παρόντες», τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι θα περάσουν πλέον σταθερά στην «αντιπολίτευση».

Ιδιαίτερη επιρροή άσκησε στους συνδικαλιστές, που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα περίπου κατά 95%. Θέτουν το ζήτημα της κατάργησης των κλαδικών (σε δεύτερο βαθμό) στο καταστατικό, τονίζοντας ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Η δυναμική εμφάνιση εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ, εκφράσθηκε και στο συνέδριο. Αρκετοί δήμαρχοι πέρασαν από το συνέδριο ζητώντας το «χρίσμα».

Στα «πηγαδάκια» συμμετείχαν και όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. «Ηρθε ο υγιής κόσμος του ΠΑΣΟΚ διότι δεν έχει άλλη επιλογή», λέει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης «Νέος Αγωνιστής». Προσθέτει ότι «ο κόσμος του ρουσφετιού εξακολουθεί να στηρίζει Βενιζέλο και Σαμαρά».

Ο Αλέξης πρόεδρος με 74%

Με το καθαρό ποσοστό 74,08% και 2.447 ψήφους ο Αλέξης Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όπως άλλωστε αναμενόταν, χωρίς να έχει ουσιαστικά άλλον αντίπαλο. Το πραγματικό ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται στα αποτελέσματα για τη νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής και την ανάδειξη των 201 μελών της, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα κατέβασε το δικό της ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και από την κάλπη αυτή θα καταδειχθεί εάν έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί δυνάμεων που προέκυψαν από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Εχει κάθε λόγο να γελάει ο Αλέξης Τσίπρας. Παρά την κριτική ότι το συνέδριο αναλώθηκε στα εσωκομματικά, η «προεδρική» πτέρυγα επέβαλε εύκολα τις απόψεις της... Φωτο:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Εχει κάθε λόγο να γελάει ο Αλέξης Τσίπρας. Παρά την κριτική ότι το συνέδριο αναλώθηκε στα εσωκομματικά, η «προεδρική» πτέρυγα επέβαλε εύκολα τις απόψεις της... Φωτο:ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ Μέχρι αργά χθες, τα ακριβή αποτελέσματα δεν είχαν γίνει ακόμη γνωστά, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας, οπότε θα γνωρίζουμε εάν οι νέοι συσχετισμοί έχουν ενισχύσει την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ή αν διατηρούνται στα ίδια επίπεδα του 75% - 25%. Καθώς και τα πρόσωπα που θα συνθέτουν την Κ.Ε. του ενιαίου, πλέον, ΣΥΡΙΖΑ. Στις διαδικασίες συμμετείχαν έξι ψηφοδέλτια: Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (342 υποψήφιοι για την Κ.Ε.) της προεδρικής πλειοψηφίας, Αριστερή Πλατφόρμα (293), Ανένταχτοι εντός ΣΥΡΙΖΑ (18), Κομμουνιστική Τάση-Κομμουνιστική Πλατφόρμα (16), Παρέμβαση για την Ενότητα (3), Παρέμβαση των Μελών (2).

Αμέσως μετά την εκλογή του από τους συνέδρους ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ως μεγάλο βήμα και ιστορικό σταθμό για την Αριστερά και τη δημοκρατία. «Τρεισήμισι χιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα έβαλαν τη σφραγίδα τους στη γέννηση του καινούργιου. Με ανοιχτό και ζωντανό δημοκρατικό διάλογο. Με καθαρές αποφάσεις. Κάναμε το ιστορικό βήμα. Από αύριο, με το νέο μας κόμμα, όλες και όλοι μαζί, πιο ενωμένοι και πιο δυνατοί από ποτέ, ξεκινάμε τη μεγάλη και νικηφόρα πορεία. Για να σταματήσουμε την κοινωνική καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».

Στη διαδικασία για τον πρόεδρο, οι δύο άλλοι συνυποψήφιοι του Αλέξη Τσίπρα, η Σίσσυ Βωβού, που ως γνωστόν έχει από καιρό εκφράσει εσωκομματικά την άποψη ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει καθεστώς διαρχίας, με δύο προέδρους, εκ των οποίων η μία να είναι γυναίκα, έλαβε 157 ψήφους (4,69%) και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος 22 ψήφους (0,66%). Το υψηλό ποσοστό των λευκών (20,57%, που αντιστοιχεί σε 688 ψήφους) πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι προέρχεται από συνέδρους της Αριστερής Πλατφόρμας, που κράτησαν διακριτική απόσταση από την ψηφοφορία για τον πρόεδρο έχοντας διαμηνύσει πως δεν αμφισβητούν μεν τον Αλέξη Τσίπρα, συντάσσονται όμως υπέρ της εκλογής προέδρου από την Κ.Ε. Για την εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε σύνολο 3.430 συνέδρων, ψήφισαν 3.412.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνέδρια
ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά θέματα: ΣΥΡΙΖΑ
Εντυπωσιακή συμμετοχή από την περιφέρεια, «παρέλαση» νεοφερμένων
Ο Αλέξης πρόεδρος με 74%
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πολυνομοσχέδιο με «ευελιξία» για να μαλακώσουν αντιδράσεις
Βράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σώζονται δημοτικοί αστυνομικοί, στον Καιάδα οι υπόλοιποι
Αναλύσεις
Το σκοτσέζικο ντους
ΣΥΡΙΖΑ
Και εγένετο... το ενιαίο κόμμα
Εντυπωσιακή συμμετοχή από την περιφέρεια, «παρέλαση» νεοφερμένων
Ο Αλέξης πρόεδρος με 74%
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
«Συμμαχίες» στο προσκήνιο και νέα μέτρα στο βάθος
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
«Παραμερίζουν τη λαϊκή κυριαρχία»
Κινητή τηλεφωνία
Οι εργαζόμενοι φοβούνται τα σχέδια Wind και Vodafone
ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
Αύριο γενική απεργία
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Απογραφή δημόσιων επιχειρήσεων
Πολιτικά κόμματα
Πυρ ομαδόν κατά Τσίπρα
Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Κόκκινη γραμμή» Καμμένου