Έντυπη Έκδοση

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΤΖΙΤΖΗΣ

«Παραμερίζουν τη λαϊκή κυριαρχία»

Η επιβολή εξοντωτικών φόρων, η παραμέληση των κοινωνικών δικαιωμάτων οδηγούν στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, με ταυτόχρονη υποβίβαση της ιατρικής περίθαλψης

Παρακολουθήσαμε ένα σημαντικό Διεθνές Συνέδριο για τα Ανθρώπινα και Κοινωνικά Δικαιώματα που έγινε στην Αθήνα (27-29 Ιουνίου) από την οργάνωση Libertas. Συμμετείχαν καθηγητές του Δικαίου και των Πολιτικών Επιστημών από όλο τον κόσμο.

Ενας απ' αυτούς, ο Ελληνας καθηγητής της Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Παρίσι, Σταμάτης Τζιτζής, προκάλεσε το ειδικότερο ενδιαφέρον, καθώς η ανακοίνωσή του σχετιζόταν με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του νεοφιλελευθερισμού πάνω στα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να έχουμε μια σύντομη αλλά ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.

- Υπάρχει άμεση επίπτωση της οικονομικής κρίσης στο ζήτημα της συμμετοχής του ατόμου στην πολιτική σφαίρα; Η κρίση είναι μόνον οικονομική ή ταυτόχρονα πολιτική και ανθρωπιστική;

«Μια κρίση οικονομική που προσβάλλει την πλειονότητα ενός λαού εμποδίζοντάς τον να συμμετέχει στην πορεία του πολιτικού πεπρωμένου, διαστρεβλώνει και εξασθενεί τη λαϊκή του κυριαρχία, που είναι η μέγιστη δημοκρατική αξία. Επιπλέον αυτή η κρίση αναδεικνύεται ως μια κρίση εθνική διότι προσβάλλει το συναίσθημα της ιθαγένειας, την αίσθηση του ανήκειν στο άτομο, ως μέλους ενός έθνους ή μιας χώρας που η αυτονομία ζωής και ανάπτυξής τους παύει να υπάρχει. Ετσι η κρίση αναφαίνεται επίσης ως κρίση ανθρωπιστική. Ανθρωπιστική γιατί τα κοινωνικά δικαιώματα που αντιπροσωπεύουν την πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, υφίστανται μεγάλες απώλειες».

- Υποτίθεται όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εκείνη η συσσωμάτωση που θα εξασφάλιζε αυτό ακριβώς: τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

«Στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Οικονομικός Ευρωπαϊκός Χάρτης διασφαλίζει τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα που είναι απαραίτητα για την προστασία του Ευρωπαίου πολίτη. Και η ευρωπαϊκή κοινότητα δεν έχει ακόμα προσχωρήσει σε αυτόν το χάρτη. Είναι όμως σπουδαίο να υπογραμμίσουμε ότι η ευρωπαϊκή συνθήκη των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έστω και αν δεν διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το κάνουν ο ευρωπαϊκός χάρτης και η διεθνής σύμβαση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προστατεύει όμως στις διατάξεις της κλασικά υποκειμενικά δικαιώματα, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ετσι, δίνει την ευκαιρία στον Ευρωπαίο πολίτη να προσφύγει, σε περίπτωση που προσβάλλεται η αξιοπρέπειά του, στο διεθνές δικαστήριο των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

- Η Κοινότητα, όμως, βλέπουμε να αφαιρεί συνεχώς πολιτικά δικαιώματα από τα κράτη-μέλη. Ούτε εκλογές δεν μπορούν να κάνουν αν δεν ρωτήσουν.

«Αυτό είναι αλήθεια. Η πολιτική που ασκεί η ευρωπαϊκή κοινότητα δεν είναι αυτή που θα μπορούσε να συμβαδίσει με τον απαραίτητο σεβασμό της εθνικής λαϊκής κυριαρχίας και αυτό είναι φανερό σ' αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης που μαστίζει τις χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα. Με το πρόσχημα ότι εφαρμόζουν μια στρατηγική ενάντια στην κρίση, οι διευθύνοντες πολιτικοί στρατηγοί της Κοινότητας παραμερίζουν τη λαϊκή κυριαρχία και πλήττουν τα κοινωνικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα να επιτείνουν και να επιβαρύνουν την οικονομική κρίση των λαών, με συνέπεια οι μεσαίες τάξεις να γίνονται και πολιτικά περισσότερο ευάλωτες».

- Ποιες είναι οι νομικές και πολιτικές ιδέες που κυριαρχούν σήμερα στους ηγετικούς κύκλους της Ε.Ε.;

«Οι κανόνες της κοινωνικής δικαιοσύνης που εφαρμόζει η Κοινότητα, με τη συνεργασία της τρόικας, είναι οι κανόνες ενός πραγματιστικού οικονομικού φιλελευθερισμού που καταλήγει σε έναν καπιταλισμό αντι-ανθρωπιστικό. Ετσι η δημοκρατική πολιτική των Βρυξελλών αναδεικνύεται σ' ένα δημοκρατικό imperium, που δεν συμβιβάζεται με τη γενική θέληση των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ακόμα και αν οι ευρωπαϊκές αρχές σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες της εκλογής τους».

- Ωστόσο υπάρχει πάντα το επιχείρημα της αντιπροσώπευσης. Σου λένε, εφ' όσον ψήφισες τους αντιπροσώπους σου, αυτοί ενεργούν έχοντας τη δική σου εντολή. Επομένως, μέχρι να ξαναψηφίσεις πρέπει να δέχεσαι αδιαμαρτύρητα τις αποφάσεις τους.

«Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία δεν αντανακλά τους πόθους και τις ελπίδες των πολιτών. Ας μην ξεχνούμε ότι σε μια αυθεντική δημοκρατία, σύμφωνα με τον Ρουσό, η λαϊκή κυριαρχία δεν διαιρείται και κυρίως η γενική θέληση δεν αντιπροσωπεύεται. Ετσι με το πρότυπο μιας αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν μια πολιτική επάξια της πολιτικής που εφάρμοσε η Μάργκαρετ Θάτσερ».

- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής; Μπορεί μια οικονομική πολιτική να αφαιρεί θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα;

«Οχι βέβαια. Η επιβολή εξοντωτικών φόρων, η παραμέληση των κοινωνικών δικαιωμάτων οδηγούν στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην έλλειψη προστασίας και διασφάλισης αξιοπρεπών όρων εργασίας, με ταυτόχρονη υποβίβαση της ιατρικής περίθαλψης. Ολα αυτά συνθέτουν μια κοινωνική πολιτική που παραβιάζει εμφανώς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όπως την παρουσιάζει η παγκόσμια διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και όπως προστατεύεται σύμφωνα με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κατά τη διεθνή νομολογία, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν δύναται να προσβληθεί ή να μειωθεί με κανένα τρόπο και κάτω από καμιά συνθήκη, πρόκειται για ένα ανθρώπινο δικαίωμα απρόσβλητο, απόλυτο και αναλλοίωτο».

- Δεν γίνεται να προσβληθεί, αλλά προσβάλλεται! Το θέμα είναι τι ακριβώς μπορεί να κάνει κανείς...

«Ο νεοφιλελευθερισμός, ως πολιτική των Βρυξελλών, οδηγεί μοιραία στην παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η κρίση της Ευρώπης δεν είναι κρίση μη αναστρέψιμη, αλλά η οικονομική πολιτική της διευκολύνει τα προνόμια των τραπεζών και των πολυεθνικών που επεμβαίνουν στην ήδη πληγμένη κοινωνική πραγματικότητα των λαών. Αυτή η πολιτική οδηγεί σε απελπισία τους πολίτες, απελπισία που ωθεί στην εκλογική προτίμηση κομμάτων άκρας Δεξιάς ή κομμάτων που είναι νοσταλγοί των φασιστικών και ναζιστικών ιδεολογιών. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαιτούμε το σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων και να αγωνιζόμαστε για τη διατήρησή τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Ευρωπαϊκή Ένωση
Συνεντεύξεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πολυνομοσχέδιο με «ευελιξία» για να μαλακώσουν αντιδράσεις
Βράζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σώζονται δημοτικοί αστυνομικοί, στον Καιάδα οι υπόλοιποι
Αναλύσεις
Το σκοτσέζικο ντους
ΣΥΡΙΖΑ
Και εγένετο... το ενιαίο κόμμα
Εντυπωσιακή συμμετοχή από την περιφέρεια, «παρέλαση» νεοφερμένων
Ο Αλέξης πρόεδρος με 74%
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
«Συμμαχίες» στο προσκήνιο και νέα μέτρα στο βάθος
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
«Παραμερίζουν τη λαϊκή κυριαρχία»
Κινητή τηλεφωνία
Οι εργαζόμενοι φοβούνται τα σχέδια Wind και Vodafone
ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ
Αύριο γενική απεργία
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Απογραφή δημόσιων επιχειρήσεων
Πολιτικά κόμματα
Πυρ ομαδόν κατά Τσίπρα
Ανεξάρτητοι Έλληνες
«Κόκκινη γραμμή» Καμμένου