Έντυπη Έκδοση

«Στον Καναδά δεν τα ξέρουν αυτά»

«Στις Σκουριές συντελείται ένα τεράστιο οικολογικό έγκλημα», δηλώνει στην «Ε» ο Ελληνοκαναδός βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων, πρώην υπουργός Πολιτισμού του Καναδά, Τζιμ Καρύγιαννης.

Φανερά εκνευρισμένος από τα όσα είδε στο δάσος του Κάκαβου, αλλά και από την επίθεση που καταγγέλλει ότι δέχτηκε από σεκιουριτάδες της Eldorado Gold, δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να μάθουν οι Καναδοί πολίτες τι πραγματικά κάνει και πώς συμπεριφέρεται η καναδική μεταλλευτική εταιρεία στην Ελλάδα.

«Στον Καναδά δεν τα ξέρουν αυτά. Δεν δημοσιεύονται. Καναδοί συνταξιούχοι είναι μέτοχοι στην Eldorado Gold, γιατί ένα μεγάλο συνταξιοδοτικό ταμείο έχει αγοράσει μετοχές της εταιρείας. Οι Καναδοί συνταξιούχοι θα εξοργιστούν μόλις μάθουν πώς και γιατί χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους», δηλώνει. «Στον Καναδά μάς μαθαίνουν από μικρά παιδιά να σεβόμαστε το περιβάλλον, να μην πετάμε σκουπίδια. Και στη Χαλκιδική, μια καναδική εταιρεία σκορπά την οικολογική καταστροφή», τονίζει ο Τζ. Καρύγιαννης. Περιγράφει εκτάσεις απογυμνωμένες από δέντρα, που είναι ριγμένα κάτω, εκεί που μέχρι χθες υπήρχε δάσος και δηλώνει: «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Eldorado Gold θα αναπλάσει την περιοχή όταν τελειώσει η εξόρυξη».

«Θα γεμίσουν την περιοχή κυάνιο. Θα διώξουν τον κόσμο από τα σπίτια τους. Εντάξει, η Ελλάδα έχει ανάγκη από επενδύσεις, αλλά όχι κι έτσι», λέει φανερά ενοχλημένος. «Συρματοπλέγματα και κάμερες πάνω στα δέντρα σε παρακολουθούν, λες και είναι στρατόπεδο που φυλάνε κι εγώ δεν ξέρω τι μυστικά». Αυτό όμως που τον εξόργισε περισσότερο ήταν ότι όταν πήγε στο εργοτάξιο στις Σκουριές, «οι σεκιουριτάδες πήγαν να μου επιτεθούν ενώ δήλωσα τα στοιχεία μου και την ιδιότητά μου». Συρματοπλέγματα και κάμερες είδε και στο Πέραμα του Εβρου. «Η περιοχή που έχουν κλείσει εκεί για την εξόρυξη είναι αρχαιολογικός χώρος και πάνε να τον καταστρέψουν», τονίζει.

Ο Τζ. Καρύγιαννης δηλώνει αποφασισμένος: «Θα χρησιμοποιήσω πολύ τα social media, θα φέρω το θέμα στο καναδικό Κοινοβούλιο. Ντροπιάζουν τον Καναδά διεθνώς μ' αυτή τους τη συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα. Δεν βρισκόμαστε στη Λατινική Αμερική του 1800!». Ηδη έκανε μια ιστοσελίδα, την http://karygiannis.net/eldorado, όπου ενημερώνει για τις δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εξόρυξη χρυσου
Ορυχεία
Καναδάς
Σκουριές
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Σκουριές
Αρπαγή της γης για το χατίρι ιδιωτών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
«Οχι στο νομοσχέδιο-φονιά»
Ματαίωση δρομολογίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω απεργίας
Διαχείριση απορριμμάτων
Μαφία σκουπιδιών βιάζει το περιβάλλον
Σκουριές
Αρπαγή της γης για το χατίρι ιδιωτών
«Στον Καναδά δεν τα ξέρουν αυτά»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αυτοκτόνησε ο πρώην αντιδήμαρχος
57χρονος με... νομισματικό μουσείο!
Αποτύπωμα σε σκισμένο χαρτί βρήκε η ΕΛ.ΑΣ.
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ιδιες κατηγορίες, άλλες ποινές
Η Εφορία τού ζητάει να πληρώσει για συναλλαγή που δεν έγινε!
Περιβάλλον & οικολογία
Αώος: οικογενειακή υπόθεση η εκτροπή!
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Τραυματισμός πυροσβεστών σε κατάσβεση
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ο Δακτύλιος πάει διακοπές