Έντυπη Έκδοση

Η Εφορία τού ζητάει να πληρώσει για συναλλαγή που δεν έγινε!

Σε ιστορία γραφειοκρατικής... τρέλας παραπέμπει η περίπτωση ενός ροδακινοπαραγωγού από την Πέλλα. Μήνυσε φρουτέμπορο ο οποίος καταδικάστηκε επειδή τον εξαπάτησε και δεν του κατέβαλε αντίτιμο για την αγορά των φρούτων, ενώ σήμερα, ύστερα από 10 χρόνια, η Εφορία του ζητάει να πληρώσει πρόστιμο για παράνομη επιστροφή φόρων από τη συγκεκριμένη συναλλαγή που κρίθηκε εικονική!

Παράλληλα ο παθών κλήθηκε να καταθέσει ως «ύποπτος» στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας. «Γνωρίζετε ότι πρόκειται για την πραγματική και όχι εικονική πώληση 1.090 κιλών ροδάκινων (νεκταρινιών Α'), παραγωγής μου, στο μεσίτη Χ.Χ. ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του εμπόρου Π.Π., αντί τιμήματος 0,90 το κιλό και συνολικής αξίας 981 ευρώ», αναφέρει ο Αναστάσιος Πανετσούδης στην εξώδικη δήλωσή του προς τη ΔΟΥ Εδεσσας που του επέβαλε συνολικό πρόστιμο 684 ευρώ για παραβάσεις άρθρων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).

Τον Φεβρουάριο 2007 το Πλημμελειοδικείο Εδεσσας έκρινε ενόχους τον έμπορο και τον μεσίτη, επιβάλλοντας πεντάμηνη φυλάκιση στον καθένα. «Αποδείχτηκε ότι οι κατηγορούμενοι, στην Πολυκάρπη Πέλλας, στις 5-8-2003, ενεργώντας από κοινού, ενώ ήταν αγοραστές γεωργικών προϊόντων τα οποία αγόρασαν για μεταπώληση, κατέστησαν υπερήμεροι για την καταβολή του τιμήματος στον πωλητή παραγωγό (...) Το εν λόγω τίμημα των 981 ευρώ οι κατηγορούμενοι, κατά τη ρητή συμφωνία τους με τον εγκαλούντα, όφειλαν να του καταβάλουν αυθημερόν, πλην όμως αυτοί (κατηγορούμενοι) δεν το κατέβαλαν, αλλά εξακολουθούν να το οφείλουν μέχρι σήμερα» αναγράφεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Στην έκθεση ελέγχου της ΔΟΥ Εδεσσας για το οικονομικό έτος 2004 αναφέρεται ότι ο ροδακινοπαραγωγός έλαβε από τον έμπορο εικονικό τιμολόγιο αγοράς αγροτικών προϊόντων συνολικής αξίας 1.308 ευρώ. Και ότι κατέθεσε το συγκεκριμένο τιμολόγιο και σχετική αίτηση στη ΔΟΥ Αριδαίας, εισπράττοντας 65,4 ευρώ για τον ΦΠΑ και 20,6 ευρώ για τον Ειδικό Φόρου Καυσίμων (ΕΦΚ), όπως προέκυψε και από έλεγχο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής Μακεδονίας. Ο παραγωγός τον περασμένο Μάρτιο κατέθεσε ως «ύποπτος» στην πταισματοδίκη Αριδαίας στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο εισαγγελέας Εδεσσας.

«Η δημόσια διοίκηση και συνακόλουθα οι αρμόδιοι λειτουργοί της ΔΟΥ Εδεσσας έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν τις αρχές της χρηστής διοίκησης και των κανόνων του κράτους Δικαίου. Στην προκειμένη περίπτωση ο πολίτης-φορολογούμενος Πανετσούδης υφίσταται μια πρωτοφανή δοκιμασία από παραλείψεις αρμοδίων οι οποίοι έχουν υποχρέωση να αποκαταστήσουν τη δεινώς τρωθείσα νομιμότητα», ανέφερε στην «Ε» ο συνήγορος Χάρης Βεργούλης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εφορία και φορολογική πολιτική
Σχετικά θέματα: Δικαστικό ρεπορτάζ
Ιδιες κατηγορίες, άλλες ποινές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
«Οχι στο νομοσχέδιο-φονιά»
Ματαίωση δρομολογίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω απεργίας
Διαχείριση απορριμμάτων
Μαφία σκουπιδιών βιάζει το περιβάλλον
Σκουριές
Αρπαγή της γης για το χατίρι ιδιωτών
«Στον Καναδά δεν τα ξέρουν αυτά»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αυτοκτόνησε ο πρώην αντιδήμαρχος
57χρονος με... νομισματικό μουσείο!
Αποτύπωμα σε σκισμένο χαρτί βρήκε η ΕΛ.ΑΣ.
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ιδιες κατηγορίες, άλλες ποινές
Η Εφορία τού ζητάει να πληρώσει για συναλλαγή που δεν έγινε!
Περιβάλλον & οικολογία
Αώος: οικογενειακή υπόθεση η εκτροπή!
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Τραυματισμός πυροσβεστών σε κατάσβεση
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ο Δακτύλιος πάει διακοπές