Έντυπη Έκδοση

Αώος: οικογενειακή υπόθεση η εκτροπή!

Περιβαλλοντική εκτροπή επτά υπουργείων ανάβει το «πράσινο φως» στην εκτροπή του Αώου. Η κυβέρνηση ενέκρινε τελικά την εκτροπή του ποταμού Αώου, παρά τις έντονες αντιδράσεις, τόσο από την τοπική κοινωνία, φορείς και τις δημοτικές αρχές όσο και από επιστημονικούς φορείς και ευρωβουλευτές, για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στο Εθνικό Πάρκο της Πίνδου, στον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα, στην κτηνοτροφία και στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής της Πίνδου.

Εις ώτα μη ακουόντων οι διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων Εις ώτα μη ακουόντων οι διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων Η δημιουργία φράγματος πολύ κοντά στις πηγές του ποταμού Αώου για την εκτροπή των νερών του στη λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων, περιλαμβάνεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Πολιτισμού, και Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα επτά υπουργεία ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη διαχείριση των υδάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία περιλαμβάνεται και η δημιουργία του φράγματος στις πηγές του Αώου.

Η ΚΥΑ φέρει και την υπογραφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ., Σταύρου Καλογιάννη. Φαίνεται μάλιστα πως το έργο είναι οικογενειακή υπόθεση της οικογένειας Καλογιάννη. Αποτελεί έμπνευση του πατέρα του Στ. Καλογιάννη, Λευτέρη, πρώην βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ., γνωστού από την αρπαγή της κάλπης στη Βουλή το 1985, κατά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υποστηρίζεται από την αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, Τατιάνα Καλογιάννη, κόρη του Λευτέρη Καλογιάννη και αδερφή του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Σταύρου Καλογιάννη. Κι αυτό, τη στιγμή που ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, έπειτα από συνάντησή του με τους δημάρχους Ζαγορίου και Κόνιτσας, κ.κ. Γ. Παπαναστασίου και Π. Γαργάλα, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Περιφέρεια, υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα εκτροπής των νερών του Αώου στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και ότι το έργο είναι αδύνατο να κατασκευαστεί.

Λίγο πριν από την υπογραφή της ΚΥΑ, ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, με επείγουσα επιστολή του κάλεσε το νέο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες για ακύρωση των σχεδιασμών για εκτροπή του ποταμού Αώου. Στον Δ. Καραβέλλα απάντησε με επιστολή του ο Στ. Καλογιάννης, ο οποίος υπεραμύνθηκε του έργου και τον κατηγόρησε για παραπληροφόρηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Λίμνες/Ποτάμια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
«Οχι στο νομοσχέδιο-φονιά»
Ματαίωση δρομολογίων ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω απεργίας
Διαχείριση απορριμμάτων
Μαφία σκουπιδιών βιάζει το περιβάλλον
Σκουριές
Αρπαγή της γης για το χατίρι ιδιωτών
«Στον Καναδά δεν τα ξέρουν αυτά»
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αυτοκτόνησε ο πρώην αντιδήμαρχος
57χρονος με... νομισματικό μουσείο!
Αποτύπωμα σε σκισμένο χαρτί βρήκε η ΕΛ.ΑΣ.
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ιδιες κατηγορίες, άλλες ποινές
Η Εφορία τού ζητάει να πληρώσει για συναλλαγή που δεν έγινε!
Περιβάλλον & οικολογία
Αώος: οικογενειακή υπόθεση η εκτροπή!
Πυροσβεστική Υπηρεσία
Τραυματισμός πυροσβεστών σε κατάσβεση
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ο Δακτύλιος πάει διακοπές