Έντυπη Έκδοση

«Ελεγχος τώρα στον Μαραθώνα»

Να αρχίσει αμέσως έλεγχος στο νερό της λίμνης του Μαραθώνα όπου θα καταλήξουν τοξικά κατάλοιπα από τα καμένα ζητούν οι καθηγητές Γεωλογίας, επισημαίνοντας ότι το ίδιο πρέπει να γίνει και στις γεωτρήσεις, από τις οποίες ποτίζονται κηπευτικά, γιατί η επιβάρυνσή τους ήδη είναι πολύ μεγάλη. Προειδοποιούν ότι φέτος αναμένονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Θα υπάρξουν μεγάλες διαβρώσεις στις καμένες εκτάσεις και τεράστιες ποσότητες υδάτων με στάχτες θα κατακλύσουν τις χαμηλότερες περιοχές.

Ο υδρογεωλόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Στουρνάρας, διευκρινίζει ότι «τα αποποιήματα των καμένων -διοξίνες και άλλα ανησυχητικά στοιχεία- θα ξεπλυθούν με τη βροχή και θα καταλήξουν στη λίμνη του Μαραθώνα, γι' αυτό απαιτείται έλεγχος του νερού, αφού δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου.

Χρειάζονται γι' αυτό προετοιμασία, ειδικές εγκαταστάσεις πριν αρχίσουν οι βροχές και συνεχής έλεγχος της ποιότητας του νερού της λίμνης. Η ΕΥΔΑΠ ελέγχει το νερό, τα δείγματα είναι καλά, σε αντίθεση με τα εμφιαλωμένα, και πρέπει να συνεχίσει τον έλεγχο με μεγαλύτερη προσοχή μετά τις πυρκαγιές».

Ελεγχος, μας είπε, απαιτείται και στις γεωτρήσεις από τις οποίες ποτίζονται τα κηπευτικά στην περιοχή του Μαραθώνα, όπου τα νερά είναι ήδη πολύ επιβαρημένα. Η κατάσταση εκεί εμφανίζεται αρκετά ανησυχητική γιατί έχουν εντοπιστεί ακόμη και εξασθενές χρώμιο, βαρέα μέταλλα και νιτρικά, και θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα

Ο Γ. Κούκης, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, εξηγεί ότι στο υπέδαφος των περιοχών που έχουν πληγεί, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες μαρμάρου και σχιστόλιθου, πέτρωμα που διευκολύνει τη μεγάλη απορροή των υδάτων κατά τις βροχοπτώσεις, ενώ οι περιοχές που κάηκαν πριν από δύο χρόνια έχουν απογυμνωθεί από τα δάση. Λόγω των κλιματικών αλλαγών, φέτος αναμένονται μικρής διάρκειας αλλά έντονες βροχοπτώσεις, συγκεντρώσεις μεγάλων ποσοτήτων νερού, κατά συνέπεια και μεγάλη απορροή. Το νερό θα ρέει επιφανειακά, ιδιαίτερα στους σχιστολιθικούς σχηματισμούς, με αποτέλεσμα έντονες διαβρώσεις και μεταφορά μεγάλης ποσότητας νερού και υλικών από τα καμένα στις χαμηλές περιοχές, όπου είναι έντονη η οικιστική ανάπτυξη και φυσικά, στη λίμνη του Μαραθώνα.

Τα φαινόμενα αυτά, υπενθυμίζει ο καθηγητής παρατηρήθηκαν και πριν από δύο χρόνια μετά τις φωτιές και φέτος αναμένεται να ενταθούν. Ολες οι περιοχές μέχρι τον Διόνυσο (Σέσι, Γραμματικό, Καλέτζι) αποστραγγίζονται προς την πλευρά του Μαραθώνα. Οι βροχοπτώσεις θα συμπαρασύρουν τις στάχτες και ήδη ο άνεμος μετέφερε κάποιες ποσότητες στο πόσιμο νερό. Προοδευτικά, θα υπάρξει πρόβλημα. Γι' αυτό απαιτούνται λόγω και των μεγάλων διαβρώσεων στα εδάφη στοχευμένες ενέργειες για ανάσχεση της επιφανειακής ροής των υδάτων ώστε να μη μεταφερθούν στάχτες και όλα τα καμένα υλικά στις κατοικημένες περιοχές.

«Να ξεκινήσουν άμεσα έργα»

Ο δήμαρχος Γέρακα Θαν. Ζούτσος μας ενημέρωσε ότι «στην εντός σχεδίου περιοχή αρχίζουν τα αντιπλυμμυρικά έργα -δίκτυο ομβρίων υδάτων μήκους 4 χλμ.- δυστυχώς, με χρήματα του δήμου και όχι του ΥΠΕΧΩΔΕ».

Ο ίδιος επισημαίνει την ανάγκη «να καθαριστεί η περιοχή που φέτος επλήγη από τις πυρκαγιές, από την Αττική οδό (έξοδος 14) μέχρι τον συνοικισμό Καλλιθέας. Και οι εργασίες ανήκουν επίσης στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ». Ομως επειδή η αρμόδια διεύθυνση είναι βραδυκίνητη, οι τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας σε συνεργασία με τους δήμους προχώρησαν σε δημοπράτηση του έργου καθαρισμού των ρεμάτων, αλλά η χρονική πίεση είναι μεγάλη για να προληφθούν οι βροχοπτώσεις. Είναι πιθανόν να δούμε τα φαινόμενα της Εύβοιας να επεκτείνονται και στην Αττική».

Ο Μαραθώνας θα δεχτεί τα νερά από καμένη έκταση 220 χιλ. στρεμμάτων. Δηλαδή, τριπλάσια ποσότητα από τις προηγούμενες φορές. Συνεπώς, το φράγμα είναι σαν να μην υπάρχει, επισημαίνει ο δήμαρχος Μαραθώνα Σπ. Ζαγάρης. «Αν δεν τελειώσουν γρήγορα τα 17 ανασχετικά φράγματα, προειδοποιεί, και δεν αρχίσει η κατασκευή των δύο αντιπλημμυρικών φραγμάτων, θα αντιμετωπίσουμε καταστροφή. Εχω στα χέρια μου μελέτες που αναφέρουν ότι περισσότερα από 40 ρέματα καταλήγουν στον Μαραθώνα». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
21 βιομηχανίες βρωμίζουν την Κορώνεια
Απροστάτευτες... οι προστατευόμενες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πόρισμα Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης
Μας ζητάνε και αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας
Δίκη ΕΛΑ
Το έργο του ως κοινοτάρχη και ένας άτυχος γάμος
Κατά Τριανταφυλλόπουλου
Δικαίωση Σταθόπουλου
Δασικές πυρκαγιές
Δίωξη σε 59χρονο για εμπρησμό στο Γραμματικό
Περιβάλλον
«Ελεγχος τώρα στον Μαραθώνα»
21 βιομηχανίες βρωμίζουν την Κορώνεια
Απροστάτευτες... οι προστατευόμενες
Πλημμύρες
Εύβοια: Πώς να κλείσουν οι πληγές;
Παπαρήγα: Το ΥΠΕΧΩΔΕ να επιστρατεύσει μηχανήματα
Πυρκαγιά στον Βοτανικό
Στις φλόγες η ΕΒΓΑ
Νέα γρίπη
Σε 15 μέρες το εμβόλιο στην Ελλάδα
Στην εντατική 30χρονη Γαλλίδα με τον ιό
Από τα κοτόπουλα στη γαλοπούλα και τώρα στα γουρούνια
Εκπαίδευση
«Πώς φαντάζομαι τη φοιτητική ζωή»
Απαγωγές ανηλίκων
Οι μνήμες της εγκατάλειψης την έκαναν απαγωγέα
Η μικρή Πηνελόπη στην αγκαλιά της μητέρας της
Εργατικό Δυστύχημα
Φονικό μεροκάματο για δύο νέους
Υπόθεση Siemens
Πόρισμα-κόλαφος για Ζαγοριανό και Σία
Άλλες ειδήσεις
Συνάντηση για Anti-Trafficking
Μουσείο - μνημείο