Έντυπη Έκδοση

Εμορφον «Πάσχα της γλώσσας»

Οδοντίατρος που ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα, στιχουργός δεκάδων τραγουδιών, χρονογράφος σε εφημερίδα με την υπογραφή «Ο κοσμέτες», ανένταχτος αριστερός, ηθοποιός στην «Ψυχή βαθιά» του Βούλγαρη, συγγραφέας των λογοτεχνημάτων: «Το ροδάφ'νον» «Τ' ανάντι του ρου», των ποιημάτων της συλλογής «Ονέρ'τα Πόνια Τάματα» και της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη στα ποντιακά.

«Δεν κατοικούμε μια χώρα, κατοικούμε μια γλώσσα» Ε. Σιοράν «Δεν κατοικούμε μια χώρα, κατοικούμε μια γλώσσα» Ε. Σιοράν Και, φυσικά, δημιουργός της νέας ποιητικής συλλογής «Το "αχ" το υστερ'νόν» εκδόσεις Κυριακίδη, τηλ.: 2310-208540.

Για τον Κώστα Διαμαντίδη ο λόγος, που υπηρετεί τη μνήμη της ιστορίας, εντρυφεί στη γλωσσική και πολιτισμική διαφορετικότητα, καταγράφει το ζωντανό ποντιακό ιδίωμα προσφέροντάς μας μπουκιές αντιδώρου από τα σπαρτά της προγονικής γης (φωτ.: Παναγία Σουμελά).

«Ο Κώστας Διαμαντίδης -τονίζει ο πανεπιστημιακός Κώστας Δ. Ντίνας- δημοσιεύοντας κείμενα ιδιωματικής λογοτεχνίας στην ποντιακή, στη γλώσσα της γιαγιάς του όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά λέει, καταθέτει ένα κομμάτι ψυχής και ταυτόχρονα ποτίζει το γλωσσικό μας δέντρο αντλώντας μέσω της ποντιακής διαλέκτου από τις αστείρευτες πηγές της γλωσσικής μας ιστορίας».

Γητευμένη από ντοπιολαλιές και ιδιόλεκτα, επειδή «η γλώσσα δεν είναι σκηνικό αλλά ουσία, πάθος, στόχος», η Ιωάννα Καρυστιάνη σημειώνει στην εισαγωγή: «Το "Αχ το υστερ' νόν" είναι Πάσχα της γλώσσας. Το γιορτάζουν η έμορφον θαλασσοφιλημένον πατρίδα, τα έρημα χορταροσκεπαγμένα αυλία, το μαραγκουλιασμένον ροδάφ'νον, οι λέξεις ανάπαγος, κρυφτερίτσα, τελεμονή, νουνίζω, βυζαλίζω, ελίβωσεν, ψόπον.

Ο Κώστας Διαμαντίδης συγκροτημένος και ηφαιστειώδης, επιστήμονας και σκαφτιάς, πρόσφυγας και ριζωμένος, μελετητής του παρελθόντος και αγωνιστής του παρόντος είναι ένας άνθρωπος με καϋμό, είναι όλος ένα ποιητικό πλάσμα.Η δουλειά του Διαμαντίδη μπορεί να μοιάζει με αποστολή διάσωσης και περιφρούρησης ενός γλωσσολογικού θησαυρού και με γνήσια και σεβαστική απότιση φόρου τιμής στον περιπετειώδη ποντιακό ελληνισμό».

* Με στόχο να συμβάλει στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών και τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τους μετανάστες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη, ο Δήμος Κορυδαλλού διοργανώνει το «5ο Φεστιβάλ Εθνικών Κοινοτήτων- Μια πόλη - ένας κόσμος σε κίνηση» την Κυριακή στις 6.30 το απόγευμα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Θανάσης Βέγγος».

* Τη χώρα μας επισκέπτονται έως την Κυριακή πέντε Τούρκοι γελοιογράφοι (Nezih Danyal, Tan Oral, Seven Numan, Muhammed Sengoz, Ercan Akyol) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε συνεργασία με τη Feco-Levadia. Στο πλαίσιο της εδώ παραμονής τους έχουν προγραμματιστεί διάφορες εκδηλώσεις, συναντήσεις και δημιουργία σκίτσων, με θέμα την ελληνο-τουρκική γειτονία, στον εκθεσιακό χώρο του Ιωνικού Συνδέσμου (Λεωφόρος Ηρακλείου και Τσουρουκτσόγλου 1, τηλ. 210-2775916). Ταυτόχρονα, θα λειτουργεί και έκθεση σκίτσων του Nezih Danyal.

Αντιθέσεις

Κεν Λόουτς

σκηνοθέτης

«Δεν υπάρχει σήμερα τόπος για τα νιάτα»

«Καθημερινή»

Λένος Χρηστίδης

συγγραφέας

«Δεν θέλω να σηκώσω μόνος μου παντιέρα»

«Βήμα»

«Μια αγκαλιά ο κόσμος»

Πενήντα εθελοντικοί οργανισμοί με τα εκατοντάδες μέλη τους μας προσκαλούν το Σάββατο στον πεζόδρομο Αποστόλου Παύλου, Θησείο, ώρα 10.00 - 22.00, για 10η συνεχή χρονιά, σε μια ανοιχτή γιορτή για τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά.

Η γιορτή είναι ανοιχτή προς όλους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο των εθελοντικών οργανισμών, σε ανοιχτή έκθεση ενημερωτικού υλικού στον πεζόδρομο του Θησείου, που ξεκινά έξω από το σταθμό του τρένου. Θέατρο δρόμου, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια και mp3 experiment - event, θα γεμίσουν με ρυθμό και ενέργεια τη Γιορτή του Εθελοντισμού.

Δίπλωμα κινεζικής γλώσσας

Τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Απόκτησης Διπλώματος σπουδών Κινεζικής Γλώσσας διοργανώνει στις 22 Οκτωβρίου, ο Σύνδεσμος Ελλάδας - Κίνας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της κινεζικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Ο Σύνδεσμος εξουσιοδοτήθηκε βάσει μνημονίου που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2005 από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας, τον Εθνικό Οργανισμό Διδασκαλίας της Κινεζικής Γλώσσας ως Ξένης Γλώσσας (National Office for Teaching Chinese as Foreign Language, NOCFL), για τη διεξαγωγή των εξετάσεων απόκτησης Διπλώματος Σπουδών (Chinese Proficiency Test Hanyu Shuiping Kaoshi Test/HSK Test), για την πιστοποίηση της επάρκειας της κινεζικής γλώσσας. Οι εξετάσεις αφορούν έξι επίπεδα σπουδών. Τα θέματα των εξετάσεων θα σταλούν σφραγισμένα από το υπουργείο Παιδείας της Κίνας, το οποίο και θα βαθμολογήσει τα γραπτά. Η ημερομηνία λήξης υποβολής των δηλώσεων είναι η 19η Σεπτεμβρίου. Τηλ. 210-3646260, καθημερινά, από 11 π.μ. μέχρι 6 μ.μ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δημόσιο
Μετατάξεις-εφεδρεία-απολύσεις, το τρίπτυχο του τρόμου στο Δημόσιο
Κατάληψη
Συγχώνευση
«Οχι στον αφανισμό των λιμανιών»
Κατέλαβαν το κτήριο του ΟΠΕΓΕΠ
Διήμερη ανακωχή στα σκουπίδια
Τους σπρώχνουν στη σύνταξη για να γλιτώσουν την εφεδρεία
«Κήρυξαν πόλεμο»
Περιβάλλον
Πράσινη θέρμανση με καύση βιομάζας
Αντιδρούν στη δημιουργία ΒΙΠΕ στο Μαντούδι
Αυθαίρετα
Μαζί πρόστιμο και παράβολο
Υγεία
Ομαδικές μολύνσεις
Στεντ χωρίς έλεγχο
Ασκήσεις μνήμης
Παίρνει πίσω τη δραστική ουσία
Εκπαίδευση
ΠΟΣΔΕΠ: Οχι στο νόμο, ανοιχτά Πανεπιστήμια
Αερομεταφορές
Ετοιμοι να κλείσουν τους αιθέρες
Σωφρονιστικό σύστημα
Στάσεις στις φυλακές Χανίων
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Εκτός προστασίας 5.000 στρέμμ. στο δρυμό του Ολύμπου
Από Μάρτιο οι νέες πολεοδομίες
Αρειος Πάγος
Δικαίωση εργαζομένης
Δικαιοσύνη
Δικόγραφα-εξπρές από αύριο στο Πρωτοδικείο
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Το 71,6% των πολιτών ζητεί οι άδειες ταξί να δοθούν στους επαγγελματίες οδηγούς
Συγκοινωνίες
Κοινό μέτωπο
ΕΥΠ
Ανω-κάτω η ΕΥΠ από τη νέα δίωξη για κατασκοπία και στο βάθος εκλογές
Σεισμοί
Επετειακά Ρίχτερ στην Οιχαλία