Έντυπη Έκδοση

ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.» ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Οι 10 ανατροπές στο εργασιακό των εκπαιδευτικών

Αν τον Μάιο ήταν σύγκρουση, τώρα θα είναι γενικευμένη σύρραξη. Τότε, οι καθηγητές πήγαιναν για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τώρα, που ανατρέπονται πλήρως οι εργασιακές τους σχέσεις, πάνε για «ιερό πόλεμο»

Διαθεσιμότητα, μηδενικοί διορισμοί, υποχρεωτικές μετακινήσεις. Ρεπορτάζ: ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΙΑΤΣΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Εκπαίδευση

  • ΜΑΘΗΤΕΣ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ συμφωνούν ότι το νέο σύστημα ενισχύει εμφανώς το ρόλο του φροντιστηρίου
   Δύο «ξένοι» στην ίδια εκπαίδευση: ο φιλόλογος Αντώνης Μπάτζιος, που υποστηρίζει ότι αυξήθηκαν οι εγγραφές Α' Λυκείου στα φροντιστήρια, και ο αριστούχος μαθητής Γιώργος Καραβάς, που θεωρεί ότι το Νέο Λύκειο θα είναι «αβαντάζ για τους καλούς μαθητές» «Οταν ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή», είπε ο Αδαμάντιος Κοραής. «Οταν καταργείται μια ειδικότητα, ανοίγει ένα ΙΕΚ», είπε η Ελευθερία, καθηγήτρια σε διαθεσιμότητα από ΕΠΑΛ στη Σαντορίνη. «Οταν ένας καθηγητής απολύεται, προσλαμβάνεται ένας ωρομίσθιος», τονίζει η Ερη Τενεκίδου, φιλόλογος στα Πατήσια.
 • Συνεντεύξεις

  • ΘΕΜΗΣ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ (πρόεδρος ΟΛΜΕ) Θ. ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ Πρόεδρος ΟΛΜΕ
   «Με ανάκληση διαθεσιμότητας και επιστροφή ειδικοτήτων, σταματάμε την απεργία» «Η απεργία θα σταματήσει με ανάκληση διαθεσιμοτήτων και επιστροφή ειδικοτήτων» (φωτ. ΑΠΕ) «Κάθε απεργία είναι πολιτική», απαντά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στις αιτιάσεις περί πολιτικής υποκίνησης της απεργίας. Επιτίθεται στην κυβέρνηση και ζητεί να ανατραπεί η πολιτική των Μνημονίων. Βλέπει αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητα του κλάδου και θεωρεί την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων πρώτο βήμα για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.
  • ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ) ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
   «Θέλουμε τα σχολεία, κέντρα Παιδείας και Πολιτισμού, διδάσκουν αγώνα και αξιοπρέπεια οι καθηγητές» «Στο σχολείο που θέλουμε, χρειαζόμαστε υπερήφανους, καταρτισμένους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν το πολύτιμο κεφάλαιο της γνώσης με συνείδηση, με αγάπη, με πάθος, με δημοκρατία», λέει η Θεανώ Φωτίου *«Οι εκπαιδευτικοί βλέπουν την Παιδεία, και μαζί τη ζωή τους, να καταρρέει. Με την απεργία τους διδάσκουν αγώνα και αξιοπρέπεια» *«Πρώτη φορά μειώνεται ο αριθμός των αποφοίτων Λυκείου. Χιλιάδες παιδιά δεν θα πάρουν απολυτήριο» *«Προτείνουμε αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, με σχολεία που θα παρέχουν πρωινό, γεύμα, εμβόλια, μαθήματα μουσικής, πληροφορικής, επιπλέον ξένες γλώσσες, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες»
  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΓΕΙΤΗΣ (αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) Γ. ΑΡΓΕΙΤΗΣ Αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
   «Δεδομένη η λήψη νέων μέτρων, λύση ο απεγκλωβισμός από την παγίδα του χρέους» Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για το αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πραγματικό, ποια σενάρια βιωσιμότητας του χρέους συμφέρουν την Ελλάδα, αν η χώρα μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί, πότε θα έλθει επιτέλους η ανάπτυξη, δίνει στην «Κ.Ε.» ο αναπληρωτής καθηγητής Γιώργος Αργείτης.
  • ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ) Θ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Μέλος Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ
   «Ο ρεαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ, κριτήριο για τη σχέση μας» «Οι κινήσεις του Ευ.Βενιζέλου έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Θ. Πάγκαλο, που υπέδειξε κοινή εκλογική κάθοδο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ», θεωρεί ο Θ. Μαργαρίτης. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον Ευ. Βενιζέλο έκανε κρίσιμες υποχωρήσεις με πρόσχημα την «πολιτική σταθερότητα», αλλά ως πολιτικός φορέας «χωράει» στη συγκρότηση μιας ισχυρής Κεντροαριστεράς.
 • Τρόικα

  • Καταιγίδα μέτρων ζητεί η τρόικα Ερχεται στην Αθήνα την άλλη Κυριακή
   Δημοσιονομικό κενό, νέες μαύρες τρύπες στα έσοδα και προαπαιτούμενα στήνουν ήδη το σκηνικό της νέας εισπρακτικής λαίλαπας Στην Αθήνα θα ενημερωθούν οι επικεφαλής της τρόικας για τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών και αμέσως μετά θα πιάσουν δουλειά, κάνοντας φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
 • Εκλογές

  • Σεπτέμβριο, στροφή και καμπανάκι - Μάιο, τερματισμός και κάλπες
   Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας. Ενας καναπές για δύο, δύο όμως... κάλπες (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές που θα γίνουν τον Μάιο) για ένα νικητή και επόμενο... πρωθυπουργό (φωτ. ΑΠΕ) Τον Σεπτέμβριο του 2008, η Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή έχασε για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις το προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Τον Ιούνιο του επόμενου έτους, το 2009, έχασε στις ευρωεκλογές και τρεις μήνες αργότερα το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην εξουσία. Η ιστορία επαναλαμβάνεται (;)
 • Διαθεσιμότητα

  • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ - ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ Η κυβέρνηση έκλεισε και τα πανεπιστήμια
   Δεύτερο σκληρό μέτωπο στο χώρο της Παιδείας άνοιξε η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων.
 • ΣΥΡΙΖΑ

  • Πανέτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για τελική επίθεση
   Δεδομένη και σαφή θεωρούν την εκλογική υπεροχή στον ΣΥΡΙΖΑ και προετοιμάζονται για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας δύο πράγματα: Πως κλείνει σύντομα ο κύκλος και αυτής της κυβέρνησης υπό το βάρος των αδιεξόδων της και της αποτυχίας του μνημονιακού προγράμματος και ότι το ρεύμα που καταγράφεται υπέρ τους όχι μόνον δεν πρόκειται να αντιστραφεί, αλλά αντιθέτως θα συνεχίσει να ενισχύεται από τη διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας και τη διεύρυνση των απεργιακών μετώπων.
 • ΠΑΣΟΚ

  • Με Σαμαρά ή Τσίπρα; Το δίλημμα του ΠΑΣΟΚ
   Το δίλημμα «Κεντροαριστερά ή άνοιγμα στον ΣΥΡΙΖΑ» με το οποίο έκλεισε το πρόσφατο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο τρόπος που βρήκαν στη Χαριλάου Τρικούπη για να παρατείνουν το χρόνο, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το επόμενο και πλέον κρίσιμο πολιτικό δίλημμα: «Με Σαμαρά ή με Τσίπρα».
 • Τοπική Αυτοδιοίκηση

  • Στερεύουν οι «δεξαμενές»
   Αντλώντας συνεχώς υποψήφιους ανέργους από τους δήμους και τις περιφέρειες, η κυβέρνηση αναγκάζει τους δημάρχους να στραφούν σε ιδιώτες για να καλύψουν τις υποχρεώσεις προς τους πολίτες Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ουσιαστικά να διαλύσει τις υπηρεσίες των δήμων, δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος Οι υπάλληλοι των δήμων θα είναι εκείνοι που θα αναλάβουν και στη δεύτερη φάση της διαθεσιμότητας -του Δεκεμβρίου- να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος.
  • Την Πέμπτη οι 5 δήμαρχοι για την Κεντροαριστερά
   Με τη φιλοδοξία να παίξουν σημαντικό ρόλο στις διεργασίες για την ενιαία Κεντροαριστερά, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ.Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, Πατρέων Γ. Δημαράς, Βόλου Π. Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φ. Φίλιος επισημοποίησαν με τη συνάντησή τους στην Αθήνα, την Πέμπτη, την ίδρυση μιας νέας πολιτικής κίνησης, που προς το παρόν επικεντρώνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά σύντομα θα λάβει ευρύτερα χαρακτηριστικά.