Έντυπη Έκδοση

Κήπος με αγάλματα

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ πολιτισμός ενέπνευσε τον Αμερικανό φωτογράφο J.Joshua Garrick και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, συνεχίζοντας την παρουσίαση του έργου σημαντικών εικαστικών σε συνομιλία με τις μόνιμες συλλογές του, θα φιλοξενήσει την έκθεσή του «Αποτυπώνοντας το αρχαίο Κάλλος».

Εχοντας επιλέξει ως κύριο αντικείμενο της εικαστικής του ενασχόλησης τη φωτογραφία, ο J. Joshua Garrick καταθέτει την πρότασή του στο πλέον προσφιλές του και νοούμενο από τον ίδιο ως βασικό σημείο αναφοράς του, μεταξύ των μουσείων της Ελλάδας: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ο τίτλος της έκθεσης «Αποτυπώνοντας το αρχαίο Κάλλος» σηματοδοτεί την επιθυμία του να διεισδύσει στην πρώτη ύλη της κλασικής ωραιότητας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα αρχαία γλυπτά, που εδώ και δεκαετίες φωτογραφίζει στα μουσεία της Ελλάδας. Τα έργα του Garrick αποτελούν πρωτότυπες φωτογραφικές απεικονίσεις των εκθεμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, καθώς εστιάζουν σε συχνά αθέατες λεπτομέρειές τους, που με μαεστρία συλλαμβάνει ο ευαίσθητος φωτογραφικός του φακός, εξαίροντας έντεχνα τις αναζητήσεις των αρχαίων καλλιτεχνών. Η ιδανική πρώτη ύλη, οι αναπάντεχες οπτικές γωνίες των εκθεμάτων του μουσείου αιχμαλωτίζονται από τον ευρηματικό φακό του J. Joshua Garrick για να τυπωθούν στη συνέχεια σε ποικίλες διαστάσεις με μια ειδική σύγχρονη τεχνική σε επεξεργασμένο αλουμίνιο DiBond, που προσδίδει στο φωτογραφικό αποτέλεσμα ένα οπτικό σχεδόν βάθος.

Την έκθεση συνθέτουν τέσσερις θεματικές ενότητες, που φιλοξενούνται σε διαφορετικούς χώρους του Μουσείου:

Α. «Επίσκεψη» στο μνημειακό προθάλαμο του Μουσείου.

Β. «Αναπνοή» στην αίθουσα 21, το κόκκινο δωμάτιο του Μικρού Αναβάτη.

Γ. «Ο κήπος με τα αγάλματα» στο εσωτερικό αίθριο του Μουσείου.

Δ. «Στιγμιότυπα» στο αναψυκτήριο του Μουσείου.

Οι καλλιτεχνικές φωτογραφίες του J. Joshua Garrick, εντασσόμενες διακριτικά στις αίθουσες, το αίθριο και το αναψυκτήριο του Μουσείου, προτείνουν μια ιδεατή αφήγηση, ένα νέο τρόπο «βλέμματος», αιχμαλωτίζοντας το ατομικό «κάλλος» του κάθε γλυπτού, την ειδική και διαφορετική κάθε φορά ατμόσφαιρα που τα περιβάλλει. Τα έργα του καλλιτέχνη τοποθετούνται με κριτήριο την αρμονία, τη θεματολογία, αλλά και την αισθητική ατμόσφαιρα που επιθυμεί να πετύχει. Τρεις φωτογραφίες που σκοπό έχουν να μυήσουν τον επισκέπτη στο διάλογο του καλλιτέχνη με τα γλυπτά του Μουσείου ακολουθεί μία φωτογραφία που «αποκαλύπτει» την κρυφή πλευρά ενός περικαλλούς γυναικείου γλυπτού στην αίθουσα 21, μια εξαίσια γλυπτοθήκη απτής ομορφιάς στο αίθριο του Μουσείου και μια σειρά από πολλαπλά και μικρότερης κλίμακας στιγμιότυπα καταγραφής και μνήμης του βλέμματος στο αναψυκτήριο. Ολα μαζί δημιουργούν ένα νοητό «Περίπατο», που έχει στόχο να τέρψει. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ιριδας Κρητικού. Διάρκεια έως 8 Ιανουαρίου 2014.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκθέσεις
Εικαστικά
Σχετικά θέματα: Εικαστικά
Πιάτα των θαυμάτων
Ζωγραφική αμφισβήτηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Θεατρική επέλαση
Θεατρικός χάρτης της Αθήνας
Ρεπερτόριο για όλους
Η κωμωδία ποτέ δεν πεθαίνει
Από την οθόνη στο σανίδι
Ο επιμένων... κλασικά
Λες και ήταν πέρυσι...
Μιούζικαλ-μάνια
Σύχρονο ξένο ρεπερτόριο
Κινηματογράφος
Κατεστημένο οι ΚΟΕΝ
Νταβατζής ο Γούντι Αλεν
Ξελογιάστρα η Λόπεζ
Ο μύθος του Στιβ Τζομπς
Στις πίστες της formoula 1
Κάποτε στην Ιαπωνία
Γυναίκες της ιστορίας
Πήγα cinema
Μουσική
Η Μαρία της μελωδίας
Το αστέρι και η ευχή
Φεστιβάλ Βενετίας
Η οικογένεια βλάπτει
Βιβλίο
Αστοί στο στόχαστρο
Ντοκιμαντέρ
Ντοκιμαντέρ
Εικαστικά
Κήπος με αγάλματα
Πιάτα των θαυμάτων
Ζωγραφική αμφισβήτηση
Ρεπορτάζ
Τα τρένα που μείναν'...