Έντυπη Έκδοση

Κολάζ παράξενων ιστοριών

Ο τίτλος του πρώτου βιβλίου του Κυριάκου Γιαλένιου έχει κάτι το δελεαστικό. Δημιουργεί μια κάποια ατμόσφαιρα μυστηρίου, καθώς γεννά την απορία ποια μπορεί να είναι αυτή η νόσος των εραστών.

Πλήρες θέμα...

 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Από τις 4:00 στις 6:00 Η Αλίκη στη χώρα της μουσικής
   Οι περιπέτειες της Αλίκης στη χώρα των Θαυμάτων είναι ένα παραμύθι που περιέχει την ιδανική συνταγή για να σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους, τρεις λέξεις-κλειδιά που προκαλούν όχι μόνον ενδιαφέρον, αλλά και την περιέργεια της εξερεύνησης του ανεξήγητου.
  • Tony Bennett Ενα μουσικό φαινόμενο
   Οι φανατικοί φίλοι του Frank Sinatra σίγουρα έχουν αρχίσει να ανησυχούν από τα επιτεύγματα του «ανταγωνιστή» του σε ύφος ερμηνείας Tony Bennett, που σε ηλικία 86 σχεδόν ετών συνεχίζει να ηχογραφεί με επιτυχία, συνεργαζόμενος συχνά με τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής και το βασικότερο, με μια φωνή που ελάχιστα έχει αλλάξει σε σχέση με τα τέλη της δεκαετίας του '40 όταν πρωτοξεκίνησε, δηλαδή πριν από 62 χρόνια.
 • Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου

  • ΤΗΝΟΣ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Συμφωνική γιορτή της λογοτεχνίας
   Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (28-30 Ιουλίου) φέρνει στην Ελλάδα μερικούς από τους καλύτερους πεζογράφους και ποιητές του κόσμου.
 • Κριτική βιβλίου

  • Οι σπασμοί της κοινωνίας Το χρήμα και η τέχνη
   Ο Ζεντ Μαρτέν, ον εγγενώς και καθ' ολοκληρίαν πολιτισμικό, είχε την ατυχία, βοηθούντος του Μισέλ Ουελμπέκ, να βρει την τιμή του στην αγορά της τέχνης. Τιμή αρκετά υψηλή, αρκετή σε κάθε περίπτωση για να τον υποβιβάσει σε εμπορεύσιμο αγαθό.
  • Το βιβλίο του Τίτου Γιοχάλα Ψηλαφίζοντας την Αρβανιτιά του Μοριά
   Το ογκώδες έργο του κ. Γιοχάλα για τους Αρβανίτες του Μοριά (ο δεύτερος τόμος περιέχει ξεχωριστά τα συναφή γλωσσάρια των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αργολίδας, τα ονόματα των χωριών των κατοικημένων αμιγέστερα στο παρελθόν από Αρβανίτες), που επισκέφτηκε.
  • Με την εμπειρία του θύματος Αποικίες τιμωρημένων
   Στο βιβλίο του Πέρα από την ενοχή και την εξιλέωση, ο αυστρο-εβραίος συγγραφέας Ζαν Αμερί, παρά την τραγική εμπειρία που έζησε ως θύμα του ναζισμού, κατορθώνει, διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα του, και προβληματίζεται για τη λογική με την οποία διεπράχθησαν όσα υπέστη.
  • Φιλίες, φόνοι και φετίχ... μετά μουσικής
   Τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα στις μέρες μας καταπιάνονται με κρίσιμα θέματα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτή η νέα τάση είναι ορατή σε μεγάλο μέρος μυθιστοριογράφων (Ρουθ Ρέντελ, Ιαν Ράνκιν, Κέιτ Ατκινσον, Μινέτ Γουόλτερς), οι οποίοι ενίοτε χρησιμοποιούν την αστυνομική φόρμα ως όχημα για να παρουσιάσουν και να σχολιάσουν διάφορες νεόκοπες νόσους.
  • Εννέα βιβλία των εκδόσεων Ψυχογιός και Ουρανός Ενώπιον του θρόνου με κραυγές και τριαντάφυλλα για τις εποχές
   Διατρέχοντας τους καταλόγους εκδοτικών οίκων που συμμετείχαν στην πρόσφατη Εκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο, είχα την ευχέρεια (και την ευκαιρία) να καταπιαστώ με μερικούς από τους σημαίνοντες τόμους των εκδόσεων Ψυχογιός (και Ουρανός)
  • Το δικαστήριο του Σαρτρ Κόλαση είναι οι άλλοι ή «ποιοι είναι οι άλλοι;»
   Επίκαιρο ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε, λόγω του θεματικού του πυρήνα της γνώσης του εαυτού μέσω του άλλου, το Κεκλεισμένων των θυρών του Ζαν-Πολ Σαρτρ, το πιο πολυπαιγμένο έργο του υπαρξιστή φιλοσόφου, αξιώθηκε της μετάφρασης που του έπρεπε.
  • Ενα κατώφλι στο αδύνατο
   Οταν το 1965 ο Γιούκιο Μίσιμα επιχειρεί να γράψει το θεατρικό του έργο Η Μαρκησία ντε Σαντ είχε ήδη διαβάσει μια βιογραφία του Ντε Σαντ και είχε προβληματιστεί έντονα από ένα οικογενειακό του επεισόδιο.Οταν το 1965 ο Γιούκιο Μίσιμα επιχειρεί να γράψει το θεατρικό του έργο Η Μαρκησία ντε Σαντ είχε ήδη διαβάσει μια βιογραφία του Ντε Σαντ και είχε προβληματιστεί έντονα από ένα οικογενειακό του επεισόδιο.
  • Το κύκνειο άσμα ενός διανοουμένου Το αριστούργημα του Ιταλο Καλβίνο
 • Λογοτεχνία

  • Σπουδές βιογραφικού σημειώματος για ένα νέο βιβλίο
   Ο συγγραφέας γεννήθηκε σ' ένα λιβάδι με κίτρινες μαργαρίτες. Μάζευε τα άνθη τους κάθε καλοκαίρι μαζί με τους φίλους και τις φίλες του, ξεδιάλεγαν τα καλύτερα, τα περνούσαν σε μια κλωστή και έφτιαχναν περιλαίμια με το λαμπερό απαύγασμα του θερινού ήλιου μοιρασμένο απλόχερα από τη φύση στα πέταλα των κίτρινων ανθέων.
  • Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης του Βερολίνου Ο ποιητικός χώρος ως χώρος σκέψης
   Το Φεστιβάλ της ποίησης του Βερολίνου παρουσιάζει την τέχνη των λέξεων, τη σύγχρονη τέχνη των λέξεων σε σχέση με τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο, τον χορό και ό,τι άλλο απορρέει από την πρωταρχική πηγή της ποίησης, που είναι κρυστάλλινη και δυνατή.