Έντυπη Έκδοση

Ξύπνησαν κακές μνήμες

Καθώς οι στρατιωτικές αρχές διερευνούν τα αίτια του μακελειού στη στρατιωτική βάση του Φορντ Χουντ στο Τέξας, ο στρατηγός Τζορτζ Κέσεϊ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνουν γενικεύσεις σε βάρος των μουσουλμάνων.

«Με απασχολεί το ενδεχόμενο η συζήτηση γύρω από το περιστατικό να οδηγήσει σε αντίποινα κατά μουσουλμάνων στρατιωτών μας», δήλωσε στο CNN ο Κέσεϊ, αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού. «Ηταν μια μεγάλη τραγωδία αυτό που συνέβη, θα ήταν κρίμα αν η ανοχή του στρατού στη διαφορετικότητα γίνει και αυτή θύμα του περιστατικού».

Το μακελειό που προκάλεσε ο παλαιστινιακής καταγωγής ταγματάρχης ψυχίατρος Νιντάλ Μάλικ Χασάν, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 33, έχει προκαλέσει ανησυχίες και έχει πάλι στρέψει αρνητικά την προσοχή της κοινής γνώμης στους μουσουλμάνους, και κυρίως εκείνους που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Η γενική εικόνα, όμως, που δίνουν οι μουσουλμάνοι που υπηρετούν στον αμερικανικό στρατό δεν είναι εικόνα θρησκευτικού φανατισμού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 3.500 μουσουλμάνοι υπηρετούν σήμερα στις τάξεις του. Ομως, πρέπει να υπολογιστεί ότι σχεδόν 283.000 μέλη του δεν έχουν δηλώσει επισήμως την πίστη τους, το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι μουσουλμάνοι οι οποίοι δεν επιθυμούσαν να το καταγράψουν κατά την κατάταξή τους (σημειωτέον, στο φάκελο του Χασάν δεν καταγράφεται ότι είναι μουσουλμάνος).

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ο αμερικανικός στρατός έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να ενθαρρύνει μουσουλμάνους να καταταγούν. Πέρυσι, ο στρατός ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα το οποίο προέβλεπε και μπόνους κατάταξης 150.000 δολαρίων για νεοσύλλεκτους που μιλούν αραβικές διαλέκτους.

Μετά το μακελειό στο Φορντ Χουντ, μια θεία του Χασάν ισχυρίστηκε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι ο ταγματάρχης ψυχίατρος είχε γίνει θύμα αρνητικών σχολίων λόγω Ισλάμ.

Παρ' όλο που ο ρατσισμός και η θρησκευτική μισαλλαδοξια συναντώνται στην αμερικανική κοινωνία, κάποιοι θεωρούν απίθανο ότι ένας μουσουλμάνος αξιωματικός θα δεχόταν ανοιχτή παρενόχληση. «Θα ήταν παράβαση αξιώματος και ιεραρχίας», είπε η Αΐσα Μπακάρ, μία μουσουλμάνα υψηλόβαθμη αξιωματικός.

Η Αΐσα Μπακάρ, συριακής καταγωγής, μιλώντας στην «Ουάσιγκτον Ποστ» για τα γεγονότα, υποστήριξε ότι οι αξιωματικοί και οι οπλίτες με τους οποίους υπηρετεί δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με το θρησκευτικό της δόγμα. Αντιθέτως, είπε, πιστεύει ότι η 11η Σεπτεμβρίου έχει διαφωτίσει πολύ κόσμο σχετικά με το ισλάμ.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της χρειάστηκε κάποιες φορές να διορθώσει παρανοήσεις ως προς το ισλάμ και τον ισλαμικό φανατισμό. «Τους ακούω και ρωτάω "Ποιο Κοράνι διαβάζετε; γιατί είναι ξεκάθαρο ότι δεν διαβάζουμε το ίδιο" είπε. «Είναι ατυχές ότι το περιεχόμενο της θρησκείας να διαστρεβλώνεται από κάποιους φανατικούς».

Βέβαια, προηγούμενα περιστατικά έχουν εγείρει ερωτήματα για το ρόλο των μουσουλμάνων στο στρατό, όπως το 2003 όταν ένας λοχίας που είχε ασπαστεί το ισλάμ έριξε στο Ιράκ μία χειροβομβίδα σε ένα αντίσκηνο, σκοτώνοντας 2 αξιωματικούς και τραυματίζοντας άλλους 12. Κατά τη δίκη του, προέκυψε ότι ο λοχίας φοβόταν ότι οι Αμερικανοί θα σκότωναν μουσουλμάνους.

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR), η μεγαλύτερη μουσουλμανική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, έλαβε το προηγούμενο διάστημα, όπως γίνεται κατά κόρον μετά την 11η Σεπτεμβρίου, τα... συνήθη μηνύματα και τηλεφωνήματα μίσους για το αιματηρό περιστατικό στο Φορτ Χουντ. Ομως, ο εκπρόσωπος του CAIR, Ιμπραΐμ Χούπερ, είπε ότι «η οργάνωση λαμβάνει μόνο λίγα παράπονα σχετικά με περιστατικά παρενόχλησης μουσουλμάνων του στρατού και τα περισσότερα απ' αυτά αφορούν χαμηλόβαθμους νεοσύλλεκτους».

Ο Ιμπραΐμ Χούπερ ανέφερε ότι η χρήση του όρου «Haji» (τιμητικός όρος για τον μουσουλμάνο που έχει προσκυνήσει στη Μέκκα) μέσα στον αμερικανικό στρατό είναι ίσως η πιο κοινή μορφή παρενόχλησης. Εχει χρησιμοποιηθεί αδιακρίτως για να περιγράψει οποιονδήποτε είναι συνδεδεμένος με μουσουλμάνους.

Το CAIR έχει εργαστεί για να εκπαιδεύσει την ανώτατη ηγεσία του στρατού ως προς τη σημασία του όρου και πως όταν χρησιμοποιείται υβριστικά μπορεί να στείλει το λάθος μήνυμα στους αποδέκτες του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Εκκλησιαστικά & θρησκευτικά θέματα
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Εμβολιασμός για προεδρική γρίπη
«Ο πρόεδρος είναι νονός»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιοδεία Ομπάμα στην Ασία
Πινγκ-πονγκ νέου τύπου
ΗΠΑ
Ξύπνησαν κακές μνήμες
Εμβολιασμός για προεδρική γρίπη
«Ο πρόεδρος είναι νονός»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κοινοτικό χρήμα τέλος
Παλαιστινιακό
Μηδενικές προσδοκίες
Βρετανία
Μεταξύ επαίνων και αντιδράσεων
Ιταλία
Η μαφία ωχριά μπρος στον Σίλβιο
Γαλλία
Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν
Le Monde diplomatique
Πεθαίνοντας για τον Καρζάι στην Καμπούλ
Αρραβώνες Βρυξελλών με τα Βαλκάνια