Έντυπη Έκδοση

Εμβολιασμός για προεδρική γρίπη

Οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν επιτέλους εθνικό σύστημα υγείας; Αυτό που για τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες είναι αυτονόητο, δεν είναι για τη μεγαλύτερη υπερδύναμη στον πλανήτη. Φαίνεται πως πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία μετά την οριακή, έστω, υπερψήφιση του σχεδίου για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτή αποτέλεσε και την πρώτη σημαντική νίκη για τον Μπαράκ Ομπάμα το τελευταίο διάστημα, εκτός φυσικά από την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, καθώς η πρώτη επέτειος της νίκης του είχε μια γλυκόπικρη γεύση.

Στις πολιτείες της Βιρτζίνια και του Νιου Τζέρσεϊ, οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων κυβερνητών ανέδειξαν νικητές δύο Ρεπουμπλικανούς. Λίγο μετά, η ανεργία χτυπούσε κόκκινο, φτάνοντας στο ποσοστό ρεκόρ του 10,5%, παρά το γενναίο πακέτο ενίσχυσης της οικονομίας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, το να ξεπεραστεί ο πρώτος σκόπελος για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας ήταν κάτι σαν το φιλί της ζωής για τον αμερικανό πρόεδρο. Αυτή η μεταρρύθμιση, εξάλλου, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς άξονες της προεκλογικής του εκστρατείας και στη συνέχεια αναδείχθηκε σε πρωταρχικό στόχο του κυβερνητικού έργου. Ωστόσο, η τελική θετική έκβαση μόνο δεδομένη δεν είναι.

Ισχυρές αντιστάσεις

Η θέσπιση ενός οικουμενικού συστήματος υγείας έρχεται σε σύγκρουση με τεράστια πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Η ιδέα βρίσκει αντίθετους όχι μόνο τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και αρκετούς «κεντρώους» Δημοκρατικούς, μεγάλη μερίδα των οποίων έχει διασυνδέσεις με τα λόμπι των ασφαλιστικών και φαρμακευτικών εταιρειών και συχνά αποδεικνύονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Οπως απέδειξε η ψηφοφορία-θρίλερ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, απαιτούνται πολλοί συμβιβασμοί και μεγάλος κόπος, προκειμένου να υλοποιηθεί, έστω και εν μέρει, το ενθουσιώδες προεκλογικό σύνθημα του Ομπάμα «Ναι, μπορούμε».

Η επόμενη μάχη θα δοθεί στη Γερουσία, η οποία σύντομα θα κληθεί να ψηφίσει τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση. Εάν και εκεί η έκβαση είναι θετική, τα δύο νομοσχέδια θα συγχωνευθούν σε ένα, το οποίο θα υποβληθεί εκ νέου για ψηφοφορία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, έως ότου καταλήξει για υπογραφή στο γραφείο του αμερικανού προέδρου, πριν από το τέλος του χρόνου, όπως φιλοδοξεί ο ίδιος.

Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι μεγάλος. Προέρχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι, εκτός από ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, δηλώνουν ότι θα σαμποτάρουν την εγκαθίδρυση ενός «σοσιαλιστικού συστήματος υγείας», από τους συντηρητικούς Δημοκρατικούς που τους σιγοντάρουν, σε χαμηλότερους μεν τόνους, αλλά και από μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος τα οποία, με την σειρά τους, απειλούν ότι θα καταψηφίσουν το τελικό νομοσχέδιο αν δεν προβλέπει τη θέσπιση δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και την κάλυψη των αμβλώσεων.

Ανεξάρτητα πάντως από την τελική μορφή που θα έχει το νομοσχέδιο, αν τελικά ο Ομπάμα πετύχει εκεί όπου απέτυχαν όλοι οι προηγούμενοι, περίπου 46 εκατ. φτωχοί Αμερικανοί θα αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την οποία σήμερα στερούνται και κανένας πολίτης στο μέλλον δεν θα μένει ανασφάλιστος, ανεξάρτητα από το εισόδημά του.

Ο Ομπάμα θα έχει πετύχει ένα ιστορικό προηγούμενο, αφού κανένας άλλος πρόεδρος μετά τον Λίντον Τζόνσον, ο οποίος θέσπισε τα δημόσια προγράμματα «Medicare» και «Medicaid», που παρέχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους ηλικιωμένους και τους πολύ φτωχούς, δεν κατόρθωσε να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

Αυτό το θέμα, παρά την τεράστια σημασία και την πολυπλοκότητά του, ίσως να μην είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αναμένει τον Ομπάμα. Η οικονομία, η κλιματική αλλαγή και τα μέτωπα στο Ιράκ και πολύ περισσότερο στο Αφγανιστάν απαιτούν ενδεχομένως ακόμα πιο γενναίες αποφάσεις.

Τη στιγμή που ο πρόεδρος δέχεται πιέσεις από τους στρατιωτικούς για να αποστείλει και άλλες δυνάμεις στο Αφγανιστάν, οι προοδευτικές φωνές που τον πίστεψαν και τον στήριξαν τον συμβουλεύουν να κάνει οικονομία δυνάμεων προκειμένου να φροντίσει τα του οίκου του.

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας. Ανησυχούμε για την Καμπούλ, τη στιγμή που το Ντιτρόιτ έχει πιάσει πάτο», σχολιάζει ο αρθογράφος των «New York Times» Μπομπ Χέρμπερτ. «Η μεταρρύθμιση του χαοτικού και άδικου συστήματος υγείας αποτελεί βασικό ζήτημα.

Αλλά, σε ό,τι αφορά τα επείγοντα εθνικά ζητήματα, το σημαντικότερο είναι να βρούμε λύσεις για το καταστροφικό τοπίο στον τομέα της αγοράς εργασίας που ρημάζει τις αμερικανικές οικογένειες. Επίσης να τελειώνουμε με την τρέλα ενός οκταετούς πολέμου που μας αφαιμάζει οικονομικά και που συγχρόνως είναι αδύνατον να κερδίσουμε».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σχετικά θέματα: ΗΠΑ
Ξύπνησαν κακές μνήμες
«Ο πρόεδρος είναι νονός»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιοδεία Ομπάμα στην Ασία
Πινγκ-πονγκ νέου τύπου
ΗΠΑ
Ξύπνησαν κακές μνήμες
Εμβολιασμός για προεδρική γρίπη
«Ο πρόεδρος είναι νονός»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κοινοτικό χρήμα τέλος
Παλαιστινιακό
Μηδενικές προσδοκίες
Βρετανία
Μεταξύ επαίνων και αντιδράσεων
Ιταλία
Η μαφία ωχριά μπρος στον Σίλβιο
Γαλλία
Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν
Le Monde diplomatique
Πεθαίνοντας για τον Καρζάι στην Καμπούλ
Αρραβώνες Βρυξελλών με τα Βαλκάνια