Έντυπη Έκδοση

Η μαφία ωχριά μπρος στον Σίλβιο

Πριν από λίγες μέρες, μια είδηση από την Ιταλία έκανε το γύρο των καναλιών: υφυπουργός της κυβέρνησης συνελήφθη για δοσοληψίες με τη μαφία!

Η πραγματική είδηση ωστόσο είναι άλλη: Οχι τόσο το γεγονός ότι ο δεξιός βουλευτής και υφυπουργός Οικονομικών Νικόλα Κοζεντίνο έκανε δουλειές με τη ναπολιτάνικη Καμόρα, τη μαφία της ιδιαίτερης πατρίδας του, όσο ότι το «μεγάλο κεφάλι» της ιταλικής κυβέρνησης, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος κατηγορείται για σωρεία σκανδάλων, επιχειρεί για πολλοστή φορά να αλλάξει τους νόμους στα μέτρα του, προκειμένου να γλιτώσει από τις δίκες που εκκρεμούν εναντίον του.

Τον περασμένο μήνα, το Συνταγματικό Δικαστήριο ήρε την ασυλία του ιταλού πρωθυπουργού, γεγονός που άνοιγε το δρόμο για την εκδίκαση τουλάχιστον δύο υποθέσεων που τον αφορούν. Η σουπιά, ωστόσο, ξέρει πάντα να θολώνει τα νερά. Υστερα από μια κρίση υστερίας εναντίον δικαστών, κομμουνιστών και λοιπών σκοτεινών δυνάμεων που συνωμοτούν εναντίον του, ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να ξεφύγει από τη δαγκάνα του νόμου με τη βοήθεια... ενός άλλου νόμου!

«Ο καλύτερος», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «πρωθυπουργός της Ιταλίας των τελευταίων 150 ετών» βρίσκεται στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με τους δυο βασικούς κυβερνητικούς εταίρους του, τον Ουμπέρτο Μπόσι της «Λέγκας του Βορρά» και τον πρώην νεοφασίστα και νυν «κεντροδεξιό» Τζιανφράνκο Φίνι, πρόεδρο της ιταλικής Βουλής. Στόχος, η ψήφιση ενός νόμου που θα επισπεύδει τη διαδικασία των δικών.

Ο νόμος θα θέτει ως όριο τα έξι χρόνια για τη συνολική διάρκεια μιας δικαστικής υπόθεσης, από την πρωτοβάθμια εκδίκασή της μέχρι την εκδίκαση της τελευταίας έφεσης. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, μια υπόθεση μπορεί να τραβήξει πέραν των δέκα ετών. Πολλοί συμφωνούν ότι το δικαστικό σύστημα της Ιταλίας είναι δυσλειτουργικό και χρειάζεται ανανέωση. Ωστόσο, η χρονική συγκυρία και η σπουδή με την οποία επιχειρεί ο Μπερλουσκόνι να πετύχει αυτή την ανανέωση, ωφελούν ξεκάθαρα τον ίδιο. Ιδίως, το σημείο που αφορά την αναδρομική ισχύ του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον δύο δίκες που εκκρεμούν κατά του Μπερλουσκόνι για διαφθορά και ήταν να ξαναρχίσουν αυτό το μήνα, πρέπει να ολοκληρωθούν πάραυτα, αλλιώς τα αδικήματα θα παραγραφούν!

Ο ανεκδιήγητος Σίλβιο κάνει ήδη ασκήσεις ατιμωρησίας. Δήλωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στις 16 Νοεμβρίου στο Μιλάνο, όπου θα ξαναρχίσει η ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση φοροδιαφυγής της «Mediaset», της τηλεοπτικής του επιχείρησης. Θα παραμείνει στη Ρώμη για να λάβει μέρος στη διάσκεψη του ΟΗΕ με θέμα τη διατροφική κρίση.

Εξαλλους έχει κάνει ο «Καβαλιέρε» αντιπολίτευση, τύπο και δικαστές με τα καμώματά του. Οχι μόνο επειδή επιχειρεί για μια ακόμα φορά να υπερβεί τους νόμους με καθαρά αντιδημοκρατικές μεθόδους, αλλά και γιατί ολόκληρο το σύστημα κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Οπως επισημαίνουν στελέχη του δικαστικού κόσμου, αν ο νόμος τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο Μπερλουσκόνι, υπάρχει το ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι εκατοντάδες εγκληματίες μέσα στο προσεχές διάστημα, καθώς λείπουν τα μέσα για την επίσπευση της δίκης τους!

Αυτά βέβαια δεν απασχολούν στο ελάχιστο τον Σίλβιο. Δηλώνει ότι είναι καιρός να ασχοληθεί η χώρα με τα «πραγματικά προβλήματα». Και αυτά δεν είναι άλλα από τα δικά του. Η ανεργία που θα ξεπεράσει το 10% μέσα στο 2010, οι συντάξεις πείνας ή η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αποτελούν μάλλον ευτελή αντικείμενα προβληματισμού.

Το ζήτημα είναι να γλιτώσει ο πρωθυπουργός από τον δικαστικό γολγοθά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει η κυβέρνηση, όπως προειδοποιούσε τις προάλλες η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Il Giornale», την οποία εκδίδει ο αδελφός του Μπερλουσκόνι.

Μέσα σε ένα τέτοιο κυβερνητικό πλαίσιο, το γεγονός ότι ένας υπουργός συλλαμβάνεται για πάρε δώσε με τη μαφία, μοιάζει έως και με «πταίσμα». Εξάλλου, το ψάρι βρωμάει πάντα από το κεφάλι...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιοδεία Ομπάμα στην Ασία
Πινγκ-πονγκ νέου τύπου
ΗΠΑ
Ξύπνησαν κακές μνήμες
Εμβολιασμός για προεδρική γρίπη
«Ο πρόεδρος είναι νονός»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κοινοτικό χρήμα τέλος
Παλαιστινιακό
Μηδενικές προσδοκίες
Βρετανία
Μεταξύ επαίνων και αντιδράσεων
Ιταλία
Η μαφία ωχριά μπρος στον Σίλβιο
Γαλλία
Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν
Le Monde diplomatique
Πεθαίνοντας για τον Καρζάι στην Καμπούλ
Αρραβώνες Βρυξελλών με τα Βαλκάνια