Έντυπη Έκδοση

Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν

Τα κόμματα της αριστεράς πραγματοποίησαν αυτή την εβδομάδα ύστατες διαπραγματεύσεις για να εξετάσουν τις δυνατότητες ενός κοινού κατεβάσματος στις περιφερειακές εκλογές τον Μάρτιο του 2010.

Οι διαφωνίες παραμένουν ανάμεσα στο Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ) του Ολιβιέ Μπεζανσνό και στο Μέτωπο της Αριστεράς, μια συμμαχία εννέα κομμάτων, στην οποία ηγούνται το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα της Αριστεράς (PG) του Μελανσόν.

Κανένας δεν θέλει να επωμισθεί την ευθύνη μιας αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. Ο Μπεζανσνό αντιμετωπίζει κριτική από ηγετικά στελέχη του ΝΡΑ, που εκτιμούν ότι η στρατηγική του «μοναχικού καβαλάρη» οδηγεί σε αδιέξοδο, εφόσον η άκρα αριστερά δεν μπορεί να επιτύχει μόνη της κοινωνικό μετασχηματισμό και εναλλαγή εξουσίας.

Υστερα από πολύμηνες αντιπαραθέσεις, το ΝΡΑ υιοθέτησε στο Εθνικό του Συμβούλιο, με πλειοψηφία 66%, μια νέα τροποποιημένη πρόταση σε σχέση με τις αρχικές του θέσεις. Το ΝΡΑ τοποθετείται τώρα υπέρ της «ενωτικής εθνικής εκπροσώπησης» στον πρώτο γύρο, αλλά δεν θέλει οι εκπρόσωποί του να συμμετέχουν σε εκτελεστικά όργανα της περιφερειακής διοίκησης, «στα οποία κυριαρχούν σοσιαλιστές ή οικολόγοι που ασκούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές».

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η μαραθώνια σύσκεψη των εκπροσώπων του ΝΡΑ που οργανώθηκε την Τρίτη στα γραφεία του «Κόμματος της Αριστεράς» και στην οποία μετείχε ο Ζαν Λικ Μελανσόν. Ηταν η «σύσκεψη της τελευταίας ευκαιρίας», όπως τη χαρακτήρισε ο Ολιβιέ Μπεζανσνό.

Παρ' όλο που οι διαφωνίες παραμένουν, ο Μπεζανσνό άφησε ανοιχτή την πόρτα για νέες διαπραγματεύσεις. Προσωπικά θέτει σαν στόχο τη δημιουργία μιας «νέας αριστερής αντιπολίτευσης» στα περιφερειακά συμβούλια.

«Στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών είμαστε σύμφωνοι να κατέβουν όλα τα κόμματα της αριστεράς αυτόνομα και στον δεύτερο γύρο είμαστε υπέρ τής ένωσης ώστε να νικήσουμε τη δεξιά», δήλωσε ο Πιερ - Φρανσουά Γκρον, ηγετικό στέλεχος του ΝΡΑ. «Το θέμα είναι αν και υπό ποιους όρους θα υπάρξει συμμετοχή μας στη διαχείριση των περιφερειών».

Σε νέες διαβουλεύσεις των ηγετών της αριστεράς, θα εξετασθούν ποιες μπορούν να είναι οι συγκεκριμένες συνθήκες συμμετοχής στα εκτελεστικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα θα καλέσει σε ψηφοφορία τα μέλη του από 30 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου. Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα αφορούν συμμαχίες κατά περιφέρειες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Κόμμα της Αριστεράς δεν αποδέχονται τον όρο «μη συμμετοχής σε περιφερειακά συμβούλια με ηγεμονική διοίκηση σοσιαλιστών ή οικολόγων», που αποτελεί το κυριότερο στοιχείο εμπλοκής. Η συμμαχία του Μετώπου της Αριστεράς επιδιώκει να καταγράψει αριστερές πλειοψηφίες, παρουσιάζοντας «ανεξάρτητα» από το Σ.Κ. και τους οικολόγους ψηφοδέλτια «σε όλες τις περιφέρειες».

Επιπλέον οι κομμουνιστές θα επιδιώξουν να συμμαχήσουν από τον πρώτο γύρο με τους σοσιαλιστές σε 3 - 4 περιφέρειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νίκη των υποψηφίων τους.

Ο Μελανσόν δήλωσε ότι το πρόβλημα με το ΝΡΑ έγκειται «εκεί όπου θα νικήσουμε τη δεξιά, αν στη συνέχεια θα κυβερνήσουμε μαζί. Στο σημείο αυτό οι θέσεις μας παραμένουν διαφορετικές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιοδεία Ομπάμα στην Ασία
Πινγκ-πονγκ νέου τύπου
ΗΠΑ
Ξύπνησαν κακές μνήμες
Εμβολιασμός για προεδρική γρίπη
«Ο πρόεδρος είναι νονός»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κοινοτικό χρήμα τέλος
Παλαιστινιακό
Μηδενικές προσδοκίες
Βρετανία
Μεταξύ επαίνων και αντιδράσεων
Ιταλία
Η μαφία ωχριά μπρος στον Σίλβιο
Γαλλία
Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν
Le Monde diplomatique
Πεθαίνοντας για τον Καρζάι στην Καμπούλ
Αρραβώνες Βρυξελλών με τα Βαλκάνια