Έντυπη Έκδοση

Μεταξύ επαίνων και αντιδράσεων

Αποσπώντας επαίνους και χειροκροτήματα από τα εργατικά συνδικάτα και την βαριά βιομηχανία της χώρας, η βρετανική κυβέρνηση ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα τα σχέδιά της για ευρύτατη επέκταση του δικτύου των πυρηνικών εργοστασίων της.

Προκειμένου να κλείσει την ενεργειακή «μαύρη τρύπα» που απειλεί με επιβολή «δελτίου» στην κατανάλωση ενέργειας από το 2017 και πέρα, η βρετανική κυβέρνηση εντόπισε τη λύση στην κατασκευή δέκα νέων πυρηνικών σταθμών, καθένας από τους οποίους «θα μπορεί να ηλεκτροδοτεί πλήρως μια μεγαλούπολη για 60 συνεχή χρόνια».

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο άνω των 55 δισ. ευρώ, που ταυτόχρονα υπόσχεται τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Αμέσως μετά την αναγγελία του σχεδίου, η βρετανική EDF Energy που αναμένεται να κατασκευάσει τα τέσσερα (από τα δέκα) εργοστάσια, χαιρέτησε την κυβερνητική εξαγγελία, ενώ το Κογκρέσο Εργατικών Ενώσεων (TUC), εξέφρασε την θερμή του υποστήριξη.

Με τους οικολόγους να καιροφυλακτούν, η κυβερνητική εξαγγελία περιλάμβανε και κάτι γι' αυτούς: την ταυτόχρονη ανάπτυξη ενός γαλαξία (10.000 ανεμογεννητριών) και την κατασκευή νέας γενιάς ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που θα χρησιμοποιούν «καθαρό άνθρακα» και συστήματα ταφής καυσαερίων.

Και έτσι, και αλλιώς

Στόχος, η παραγωγή του 30% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας από ανανεώσιμες και ήπιες πηγές, μέχρι το 2020. Ολο αυτό το πακέτο αναβάθμισης της ενεργειακής υποδομής της Βρετανίας θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2018.

Το ερώτημα που δεν απαντήθηκε όμως, ήταν τι θα απογίνουν τα νέα πυρηνικά απόβλητα, που θα προστεθούν σε όσα παράγουν σήμερα οι εν ενεργεία 24 πυρηνικοί σταθμοί της Βρετανίας. Κραδασμούς προκάλεσε στις τοπικές κοινωνίες και η αναγγελία των υποψήφιων τοποθεσιών όπου θα στηθούν οι νέοι αντιδραστήρες, καθώς η κεντρική κυβέρνηση δεν ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών.

Ηδη, οικολογικές οργανώσεις, όπως οι «Φίλοι της Γης», προειδοποίησαν ότι θα ξεκινήσουν δυναμικές διαδηλώσεις. Η οργή των τοπικών κοινωνιών κορυφώθηκε μάλιστα όταν η κυβέρνηση δικαιολόγησε τον αποκλεισμό της περιοχής του Ντάνγκενες λόγω «ύπαρξης εκεί ενός μοναδικού οικοσυστήματος», διατύπωση που ερμηνεύτηκε ως παραδοχή της απειλής που συνιστά για το περιβάλλον η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών.

Κριτική για αργοπορία

Για την συντηρητική αντιπολίτευση, η εξαγγελία πάσχει επειδή ήρθε με καθυστέρηση δέκα ετών. Οπως σχολίασε ο σκιώδης υπουργός Ενέργειας Γκρεγκ Κλαρκ «15 υπουργοί Ενέργειας, εδώ και δέκα χρόνια, στρουθοκαμήλιζαν αντί να αντιμετωπίσουν με θάρρος το εθνικό ενεργειακό πρόβλημα».

Επικριτικοί ήταν και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που προβλέπουν βαριά φορολόγηση των καταναλωτών προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την πυρηνική επέκταση, αλλά και θανάσιμο περιβαλλοντικό κίνδυνο από την «τοξική κληρονομιά» των αποβλήτων.

Για τους οικολόγους, οι επενδύσεις έπρεπε να εστιάσουν στις ανανεώσιμες πηγές και οι κυβερνητικές επιλογές όφειλαν να ικανοποιούν και όχι να υπονομεύουν το «βασικό δημοκρατικό δικαίωμα» των τοπικών κοινωνιών να αποφασίζουν για λογαριασμό τους.

Η Greenpeace, για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι το νομικό τμήμα της θα μελετήσει την κυβερνητική εξαγγελία για να την αντιμετωπίσει δικαστικά. Οι βρετανοί οικολόγοι θύμισαν ότι η πυρηνική ενέργεια «είναι βρόμικη, επικίνδυνη και δαπανηρή».

«Θα υπάρξουν ευκαιρίες διόρθωσης της απόφασης» υποσχέθηκε υπό την πίεση των επικρίσεων ο υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Βρετανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Περιοδεία Ομπάμα στην Ασία
Πινγκ-πονγκ νέου τύπου
ΗΠΑ
Ξύπνησαν κακές μνήμες
Εμβολιασμός για προεδρική γρίπη
«Ο πρόεδρος είναι νονός»
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κοινοτικό χρήμα τέλος
Παλαιστινιακό
Μηδενικές προσδοκίες
Βρετανία
Μεταξύ επαίνων και αντιδράσεων
Ιταλία
Η μαφία ωχριά μπρος στον Σίλβιο
Γαλλία
Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν
Le Monde diplomatique
Πεθαίνοντας για τον Καρζάι στην Καμπούλ
Αρραβώνες Βρυξελλών με τα Βαλκάνια