Έντυπη Έκδοση

Καταγραφές συριανών τοπωνυμίων

«Ακόμη και αυτή η τσιγκούνικη ανθολόγηση δεν καλύπτει επ' ουδενί το σύνολο των άγνωστων κτισμάτων της ενδοχώρας, που κρύβει ακόμη πολλούς θησαυρούς.

Κατάθεση αγάπης στην ιστορία του νησιού Κατάθεση αγάπης στην ιστορία του νησιού Αυτή την κρυφή και άγνωστη Ερμούπολη ας την αφήσουμε να την ανακαλύψει με την ησυχία του ο κάθε φιλέρευνος ταξιδιώτης με τον τρόπο που οι δύτες ανασύρουν τ' αγάλματα από το βυθό...».

Πάνε χρόνια, θυμάμαι σαν και τώρα τα ταπεινά λόγια του Μάνου Ελευθερίου καθώς παρουσίαζε το βιβλίο του «Νεοκλασική Ερμούπολη». Ζούσε και ο μακαρίτης ο Μάρκος Φρέρης. Τυχερή η Σύρα, προνομιούχος όπως κάθε τόπος που διαθέτει οξύνοα πνευματικά μεγέθη, που διατηρούν ζωντανές τις μνήμες του γενέθλιου τόπου. Στη φωτισμένη χορεία ανήκει και ο αειθαλής Ευάγγελος Ν. Ρούσσος, φιλόλογος-φιλόσοφος. Ο συγγραφέας της χειρόγραφης-καλλιγραφημένης πραγματείας «Φερεκύδης ο Σύριος» (έκδοση του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας Αίσωπος-Λα Φοντέν) μας παραδίδει τώρα το 300 σελίδων «Τοπωνυμικό Σύρου» από τις ίδιες εκδόσεις, του ευρυμαθούς Ερμουπολίτη Δημήτρη Βαρθαλίτη, επιμελητή στα «Συριανά γράμματα».

Ο γερμανοσπουδαγμένος, συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών, 80χρονος σήμερα Ρούσσος, που ζει σε γηροκομείο, καταπιάνεται εδώ με τα τοπωνύμια της ιστορίας και του πολιτισμού της Σύρας, παρέχοντας πληροφορίες, κοινωνικές, θρησκευτικές, τοπογραφικές, γεωγραφικές, εθνολογικές, λαογραφικές, γι' αυτό και είναι αναγκαία η μελέτη τους. Μη ξεχνάμε πως η ονοματοθεσία συναρτάται από τη φύση του εδάφους, το χρώμα, το σχήμα, τη χρήση του, ποικίλα κτίσματα, φυτά και δέντρα που ευδοκιμούν, ζώα που συχνάζουν, παραδόσεις, ακόμη και οι ιδιοκτήτες ενός τόπου δίνουν το όνομά τους σ' αυτόν. Οπως έλεγε ο Αντώνιος Μηλιαράκης, γεωγράφος και ιστορικός, τα τοπωνύμια μοιάζουν με «επιγραφάς γεγλυμμένας επί του εδάφους».

* Δυο σημαντικές εκθέσεις, ευκαιρίες για να επισκεφθείτε την Κυριακή το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα, 210-3312621, το οποίο παραμένει ανοιχτό για όλη την οικογένεια. Ωρα 11.00-14.00, με αφορμή την έκθεση «Το δικαίωμα του παιδιού στην έκφραση. Θέλω να...», οι γονείς μπορούν να ακούσουν τα «θέλω» των παιδιών και να πουν τα δικά τους... Από τις 15.00 έως τις 19.00 οι λιλιπούτειοι φίλοι μας, με αφορμή την έκθεση «Αν τα δέντρα μιλούσαν...», θα ζωγραφίσουν το δικό τους δέντρο στο εργαστήριο του Μουσείου. Και επειδή πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, μπορείτε να στολίσετε γιορτινά το σπίτι σας και να χαρίσετε φέτος το δικό σας ξεχωριστό δώρο και γούρι με έργα παιδιών από τις συλλογές του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Αντιθέσεις

Παναγιώτης Τέτσης

ακαδημαϊκός, ζωγράφος

«Για την Ελλάδα ακούω μόνο φλυαρίες»

«Νέα»

Εμμανουήλ Κριαράς

ομότιμος καθηγητής

«Βολευόμασταν στο καθεστώς της υποκρισίας και της απάτης»

«ΑΠΕ»

Αξιολόγηση μαθητών

Το PISA, ακρωνύμιο για το Programme for International Student Assessment, διεθνές πρόγραμμα για την αξιολόγηση των μαθητών, μετρά γνώσεις και δεξιότητες 15χρονων μαθητών στην κατανόηση κειμένου, τα Μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Τα αποτελέσματα μιας διεθνούς έρευνας δημοσιοποιούνται στο βιβλίο της πανεπιστημιακού Χρύσας Σοφιανοπούλου, «Ανάλυση της εκπαιδευτικής επίδοσης», εκδόσεις Παπαζήση. Ενα χρήσιμο βιβλίο για εκπαιδευτικούς και ερευνητές που χαράζουν εκπαιδευτική πολιτική. Σε μια εποχή που το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υπόκειται σε αμφισβήτηση και η συζήτηση για την αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών είναι σε εξέλιξη, η επίκουρη καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου αναλύει τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας στην οποία η Ελλάδα συμμετέχει από το 2000.

Δικαιώματα του παιδιού

Το παιδικό μυθιστόρημα της εκπαιδευτικού Αννας Μερτζάνη με τίτλο «Εχω δικαίωμα να πω μια ιστορία;» θα παρουσιαστεί την Κυριακή στον κινηματογράφο «Σινεάκ» στην πλατεία δημαρχείου, στον Πειραιά.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλησης και Νεολαίας (ΟΠΑΝ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τη συγγραφέα να μιλά για το πώς έγραψε την ιστορία. Το βιβλίο θα «ζωντανέψει» μέσα από ένα διασκεδαστικό θεατρικό δρώμενο η θεατρική ομάδα «Face up» και θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «VALO» η οποία σχολιάζει το δικαίωμα ενός παιδιού να παρακολουθεί το σχολείο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Τέλος ακινήτων
100 νοικοκυριά τη μέρα μένουν χωρίς ρεύμα
Κάνουν τον Κινέζο στο υπ. Οικονομικών για τα λάθη στο τέλος ακινήτων
Διαμαρτυρία για το χαράτσι
Ρευματισμοί στη ΔΕΗ από την προσφυγή 90χρονης στη Θεσσαλονίκη
ΚΕΔΕ κατά των «Δεν πληρώνω»
Δημόσιο
Ως και 60% οι μειώσεις αποδοχών στο Δημόσιο
Τρίωρη στάση και κινητοποιήσεις σήμερα η ΑΔΕΔΥ
Επέτειος Πολυτεχνείου
Ημέρες Πολυτεχνείου
Εκπαίδευση
ΠΟΣΔΕΠ: Ρίξτε φως στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Θαλής»
Κρίσιμο χαρτοφυλάκιο Αρβανιτόπουλου
Απελευθέρωση επαγγελμάτων
Στο τραπέζι οι όροι της απελευθέρωσης
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Δύο διαγωνισμοί για ανάπλαση, ανάδειξη μνημείων
Ακτοπλοϊα
Περνά στην Ιστορία η γραμμή Μυτιλήνη - Μύρινα - Θεσσαλονίκη
Συγκοινωνίες
Αυξημένα δρομολόγια για Αθήνα- Θεσσαλονίκη
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σε δίκη για ληστεία τράπεζας
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Γκαζάκια
Πριν κρεμαστεί στο κρατητήριο πήγε να κόψει τις φλέβες
12χρονος αντιμέτωπος με ληστές