Έντυπη Έκδοση

Google: πρόθυμη να τακτοποιήσει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών του δημόσιου τομέα

Πρόθυμη να βάλει ένα χεράκι, ώστε ο τεράστιος όγκος πληροφοριών που παράγουν η Βουλή, τα υπουργεία και ο δημόσιος τομέας γενικότερα να είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω του Διαδικτύου, εμφανίζεται η Google. «Θα θέλαμε να δουλέψουμε με διάφορους φορείς είτε στην Ελλάδα είτε στην υπόλοιπη Ευρώπη είτε και οπουδήποτε αλλού», δηλώνει ο Τομ Σκότι, στέλεχος της Google, με κύριο πεδίο αρμοδιότητας τις νέες λειτουργίες αναζήτησης που λανσάρει η εταιρεία και για τους Ελληνες χρήστες.

Πρόσφατα, η Google εγκαινίασε τη συνεργασία της με την Παγκόσμια Τράπεζα, δίνοντας στους χρήστες του Διαδικτύου τη δυνατότητα να εντοπίσουν εύκολα και γρήγορα στατιστικά δεδομένα για κάθε χώρα του κόσμου. Για παράδειγμα, αν κάποιος πληκτρολογήσει στην υπηρεσία αναζήτησης της Google «Greek GDP» (Ελληνικό ΑΕΠ, δηλαδή) το πρώτο πράγμα που θα εμφανιστεί θα είναι ένα διάγραμμα με τη διαχρονική εξέλιξη του ΑΕΠ, βάσει των στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με τους ελληνικούς νόμους ή τις υπουργικές αποφάσεις ή, ακόμα, τα στοιχεία της υπό αναμόρφωση Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αυτός, πάντως, δεν είναι ο μόνος τομέας με τον οποίο καταπιάνεται η Google. Το σύνολο της ψηφιακής πληροφορίας που έχει παραχθεί ώς σήμερα υπολογίζεται από μελέτες της εταιρείας ερευνών IDC ότι ξεπερνά κατά πολύ τα 400 δισ. GB -αν την αποθηκεύαμε σε DVD θα χρειάζονταν γύρω στα 100 δισ. δισκάκια και από τον συνολικό αυτό όγκο «στην Google έχουμε κατορθώσει να αρχειοθετήσουμε και να οργανώσουμε ένα μικρό ποσοστό».

«Μας ενδιαφέρουν 4 πράγματα, 4 πυλώνες όσον αφορά την αναζήτηση», λέει ο Τ. Σκότι. «Το πρώτο είναι βέβαια η ταχύτητα, επενδύουμε διαρκώς ώστε ο χρόνος αναμονής του χρήστη να είναι κοντά στο μηδέν. Το δεύτερο έχει να κάνει με την πληρότητα της πληροφορίας. Κάθε λεπτό "ανεβαίνουν" στο YouTube 20 ώρες βίντεο και αποτελεί μεγάλη πρόκληση να οργανώσουμε αυτού του είδους την πληροφορία, ώστε να μπορεί κάποιος να την ανακτήσει. Το τρίτο έχει να κάνει με αυτό που λέμε "η εμπειρία του χρήστη", γι' αυτό εξελίσσουμε διαρκώς το περιβάλλον χρήσης, δίνοντας επιπλέον επιλογές σε όσους δεν έχουν ίσως την εμπειρία ή την εξοικείωση για να χρησιμοποιήσουν τις προχωρημένες λειτουργίες αναζήτησης. Τέλος, μας ενδιαφέρει πάρα πολύ και η σχετικότητα των αποτελεσμάτων», προσθέτει. Ενας (σ.σ. από τους πολλούς) που απασχολούν εσχάτως την Google είναι η... φρεσκάδα των αποτελεσμάτων. «Συνεργαζόμαστε αυτό τον καιρό με το Twitter ώστε όταν κάποιος κάνει μια αναζήτηση να του προβάλλονται και αποτελέσματα από τις δημόσιες συζητήσεις που γίνονται στο Twitter», λέει ο Τομ Σκότι.

Παράλληλα, η Google έχει παρουσιάσει στο «εργαστήριό» της, Google Labs, μια εφαρμογή που επιχειρεί να διασυνδέσει πληροφορίες από τον κοινωνικό κύκλο του χρήστη. Ο Τομ Σκότι εξηγεί πως δεν υπάρχει απευθείας διασύνδεση με «κλειστές» υπηρεσίες, όπως το Facebook. Ομως ο χρήστης μπορεί να κάνει μια αναζήτηση και να δει (αν βέβαια υπάρχουν) σχετικές πληροφορίες που έχουν δημοσιεύσει φίλοι ή συνεργάτες του, όπως αυτοί έχουν καταχωριστεί από τον ίδιο σε κάποια άλλη online υπηρεσία της Google (σ.σ για παράδειγμα το Google Mail).

Οσο για τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Google, αυτή δεν είναι άλλη από τη φυσική γλώσσα. Στα ελληνικά, όπως και σε άλλες γλώσσες όπως τα κινεζικά ή τα ρωσικά, οι πτώσεις και οι χρόνοι των λέξεων «ταλαιπωρούν» τη μηχανή αναζήτησης αλλά σαφώς περισσότερο τους χρήστες. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα», σημειώνει ο Τ. Σκότι. «Σίγουρα θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση για γλώσσες, όπως η ελληνική, αλλά και για γενικότερα θέματα, όπως η αναζήτηση και σε συνώνυμες έννοιες. Θα αντιμετωπιστεί άραγε αυτή η αδυναμία των αλγόριθμων και των ψηφιακών συστημάτων; Ξέρετε, το 70% των ανθρώπων της Google εργάζεται πάνω στην αναζήτηση», σημειώνει ο Τ. Σκότι. Μάλλον για καταφατική ακούγεται αυτή η απάντηση...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Διαδίκτυο
5 χρόνια «αλεπού» του Διαδικτύου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Ευρωβαρόμετρο
Η φτώχεια θέλει... αισιοδοξία
Πολεοδομία Ζαχάρως Ηλείας
Πρόστιμο για αυθαίρετα στη Φωτεινή Πιπιλή
Συνήγορος του Πολίτη
«Τη διαφθορά γεννά η αδιαφάνεια»
Νέα γρίπη
4 νεκροί σε ένα εικοσιτετράωρο
Θεσσαλονίκη
«Κόλλησαν» τα δύο νοσοκομεία λόγω έλλειψης χρημάτων
Λαθρομετανάστευση
Χρυσοχοΐδης για τη λαθρομετανάστευση
Καποδίστριας Νο 2
SOS δημάρχων για κλοπές
Υπόθεση Siemens
Δίωξη στον Ζαγοριανό για κατάχρηση εξουσίας
Αερομεταφορές
Μοιρασμένη η πίτα των πτήσεων εκτός Ε.Ε.
Δημοπρασίες ΟΔΔΥ
ΟΔΔΥγώντας την πολυτέλεια...
Προσφυγή εργοληπτών στο ΣτΕ
Βρεφονηπιακοί σταθμοί με 4.000 € το τετραγωνικό!
Αρχαιολογικοί χώροι
Σκουπιδότοπος πλάι σε... μνημεία
Διαφθορά
Πιάσαμε πάτο στη διαφθορά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Για δωροδοκία, εκβίαση εφοριακός και λογίστρια
Επιμένει στην Αμφισσα για τη δίκη του Αλέξη
Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
Παρέμβαση Τέντε για καταλήψεις στο ΑΕΙ Χανίων
Περιβάλλον
Πολυρυπογόνα εξόρυξη από τέσσερις εταιρείες
Διαδίκτυο
5 χρόνια «αλεπού» του Διαδικτύου
Google: πρόθυμη να τακτοποιήσει τον τεράστιο όγκο πληροφοριών του δημόσιου τομέα
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Πιάστηκαν δύο για ληστεία τράπεζας
Άλλες ειδήσεις
Ψώνια μόνο... Παρασκευή για τους εισαγγελείς
Θεσσαλονίκη: Το εορταστικό ωράριο