Έντυπη Έκδοση

ECOFIN

Μας εμπαίζετε από το 1997 - θέλουμε αξιόπιστα στατιστικά

Το Ecofin καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη βελτίωση του ελληνικού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, ώστε να τεθεί επιτέλους ένα τέλος στην παρουσίαση πλασματικών δεδομένων, όσον αφορά το ύψος των ελλειμμάτων της χώρας.

Το πρόβλημα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων θα συζητηθεί με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης και του Ecofin, που συνέρχονται τη Δευτέρα και την Τρίτη στη βελγική πρωτεύουσα, για πρώτη φορά επί ισπανικής προεδρίας. Στο σχέδιο συμπερασμάτων επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών έχει ζητήσει επανειλημμένα από τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη συλλογή και την επεξεργασία των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων. Μάλιστα, υπενθυμίζεται ότι «ήδη το 2004 η Ελλάδα είχε αναθεωρήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία, αποκαλύπτοντας ότι το δημόσιο έλλειμμα είχε υπερβεί το όριο του 3 % του ΑΕΠ καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου 1997-2004, με αποτέλεσμα να κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία έκλεισε το 2007»... Πρόκειται για την απογραφή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας...

Στη συνέχεια αναφέρεται στο κείμενο ότι το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο επίπεδο του 12,7% του ΑΕΠ και το χρέος στο 112,6%, ενώ τα αντίστοιχα όρια είναι 3% και 60% . Και παρατηρείται ότι «τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιδεινώθηκαν πέραν των αναμενόμενων επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης» και, συνεπώς, «τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο δεν επικυρώθηκαν από την Eurostat».

Επισημαίνοντας ότι έχει κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας, οι υπουργοί ζητούν από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επειγόντως τα προβλήματα της ΕΣΥΕ και από την Επιτροπή να προτείνει μέτρα που θα επιτρέψουν να ανταποκριθεί το ελληνικό στατιστικό σύστημα στις απαιτήσεις της Ε.Ε. και να υποβάλει σχέδιο δράσης «για την αντιμετώπιση των ανεπαρκειών του από πλευράς στατιστικής, θεσμικής και διακυβέρνησης».

Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Χ. Αλμούνια δήλωσε χθες, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι η Κομισιόν έλαβε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, το οποίο θα περάσει από το μικροσκόπιο των υπηρεσιών του Επιτρόπου και στη συνέχεια θα υποβληθεί γνωμοδότηση στην ολομέλεια των επιτρόπων, με προορισμό το Ecofin του Φεβρουαρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογία
Με φόρους 167 δισ. € ...ξοφλήσαμε
Ελαφρύτερες για μικρές, βαρύτερες για μεγάλες
Τειρεσίας
Τριπλασιάστηκαν τα «φέσια», στα 3 δισ. ευρώ
Συμβασιούχοι
Εισήγηση ανατροπής του «απαγορευτικού» για τους συμβασιούχους
Πετρέλαιο
Στα όρια της εκμεταλλευσιμότητας η γεώτρηση του Πρίνου
Αγορά ακινήτων
Τρικλοποδιά στην κατοικία τα είπα (αντικειμενικές) - ξείπα (γονικές)
Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Θετική η Μέρκελ - «Παρελθέτω» λέει ο Στρος - Καν
Ψυχρή υποδοχή των αγορών στο Πρόγραμμα, με το spread στο 2,77%
Πληθωρισμός
Ελληνικά «πρωτεία» στον ευρωπληθωρισμό
Εκπτώσεις
Ευκαιρίες μετά προσοχής
Ecofin
Μας εμπαίζετε από το 1997 - θέλουμε αξιόπιστα στατιστικά
Υπουργείο Οικονομίας
Εξοφλούν τώρα «φέσια» 300 εκατ. του 2007
ΗΠΑ
«Στέλνουν» στο σπίτι του τον Αμερικανό υπουργό Οικονομίας