Έντυπη Έκδοση

ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ πριν από μερικά χρόνια με έναν φίλο κινηματογραφιστή και ξαφνικά μου πέταξε μια φράση που ακόμα με βασανίζει: «Ολοι αυτοί που γράφουν γράμματα στις εφημερίδες και τα περιοδικά, ή τηλεφωνούν σε ραδιοφωνικές εκπομπές για να πουν τη γνώμη τους, ή σχολιάζουν ανωνύμως διάφορα στο Ιντερνετ, είναι οι ίδιοι, συνήθεις, χίλιοι, και πολλούς λέω, βαρεμένοι!»

Εν πρώτοις μου κακοφάνηκε, αλλά σιγά σιγά άρχισα να πείθομαι όλο και πιο πολύ. Πραγματικά, υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα σε όσους πετάγονται και ξεχωρίζουν από το πλήθος, υποστηρίζοντας την άποψή τους. Γιατί δεν κάθονται στ' αβγά τους, όπως οι υπόλοιποι, να ακούν μόνο και να βλέπουν; Γιατί θέλουν να ανέβουν κι εκείνοι στη σκηνή και ζητάνε αγωνιωδώς το λόγο; (Εντάξει, αστειεύομαι!) Και μήπως στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν και πολλοί άλλοι;

Οι φανατικοί οπαδοί του κάθε καλλιτέχνη ή αθλητή. Οσοι παίρνουν μέρος στα τηλεοπτικά ριάλιτι, διεκδικώντας τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας, που δικαιωματικά πια τους αναλογούν. Συνήθως φωτομοντέλα, ηθοποιοί και τραγουδιστές, που ανατέλλουν από το πουθενά, διαγράφουν μια σύντομη τροχιά-καριέρα, με εμφανίσεις εδώ και στην επαρχία, κι ύστερα δύουν και ξαναχάνονται. Ή προβιβάζονται σε παρουσιάστριες και παρουσιαστές εκπομπών της ραδιοτηλεόρασης. Διάφοροι άλλοι διάττοντες αστέρες, που μεταπηδούν από τα ηλεκτρονικά στα γραπτά μέσα, και το αντίθετο. Μπλόγκερ που ξεχώρισαν στο Διαδίκτυο και πήραν μεταγραφή για τα έντυπα ή τα ερτζιανά. Κι ακόμα, στο χώρο της λογοτεχνίας, ο απίθανος αριθμός ερασιτεχνών (νοικοκυρές, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και λοιποί άσχετοι), που είδαν τα γραπτά τους να τυπώνονται τα τελευταία χρόνια και συχνά να μοσχοπουλιόνται.

Η αρχική εκείνη ομάδα των ψώνιων ή «βαρεμένων», όπως τους χαρακτήρισε ο φίλος μου, προελαύνει στις μέρες μας, και συγχέεται με τους πάσης φύσεως αυθεντικούς καλλιτέχνες, συσκοτίζοντας το τοπίο. Πρόκειται για ένα είδος μετάλλαξης, που συνεχίζεται ακάθεκτη και κανείς δεν ξέρει ώς πού θα φτάσει. Η τάση, πάντως, είναι να καταλήξουν όλοι ενωμένοι σε έναν πολτό. Και εκείνοι που έχουν λόγο να είναι επώνυμοι, και εκείνοι που παλεύουν να πασαλειφτούν με τη χρυσόσκονη της δημοσιότητας, κι ας μην την αξίζουν.

Στην απέναντι όχθη, στριμώχνεται πάντα η μεγάλη μάζα, όσων όχι μόνο είναι ανώνυμοι, όπως συνηθίσαμε να τους λέμε, αλλά επιπλέον δεν ενδιαφέρονται να πάψουν να είναι. Βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τους προηγούμενους; Και έχουν καθόλου δική τους γνώμη; Ή σκέφτονται αποκλειστικά με έτοιμες σκέψεις και δεν χαλάνε ποτέ τη ζαχαρένια τους; Μήπως απλώς δουλεύουν, συναντάνε συγγενείς τους, τρώνε, βλέπουν τηλεόραση και κοιμούνται; Η απέραντη σιωπηλή πλειοψηφία. Οι στρατιές του μέσου ανθρώπου.

Αν ήταν να διαλέξω υποχρεωτικά στρατόπεδο, θα πήγαινα με τους παράξενους, τους ανήσυχους, με όσους φυτρώνουν εκεί που δεν τους σπέρνουν. Δεν γεννάται ζήτημα, είναι στη φύση μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βλέπω τι κουμάσια περιλαμβάνονται στις τάξεις τους. Ιδίως τώρα που η κατηγορία αυτή έχει διευρυνθεί και μπασταρδευτεί με την ανάμειξη των μετρίων και των ψώνιων. Την ίδια στιγμή, όμως, ξέρω ότι εάν ποτέ εμφανιστεί στον αέρα μια νέα ιδέα, αυτοί πρώτοι θα την αγκαλιάσουν. Οχι οι ορδές των ψώνιων, που συμπεριφέρονται από τη φύση τους συντηρητικά, αλλά οι αληθινά ανήσυχοι. Απ' αυτούς θα πληροφορηθούμε την ύπαρξή της, αυτοί θα την αφήσουν να κάνει κατοχή στα μυαλά τους και να εξαπλωθεί. Αν περιμέναμε τη μάζα των φιλήσυχων πολιτών, των σωστών και φρόνιμων, η φλόγα θα είχε σβήσει.

Τότε, όμως, γιατί έχω την αίσθηση ότι αυτή ακριβώς η μεγάλη μάζα, η σιωπηλή πλειοψηφία, αποτελεί την ουσία του όλου πράγματος; Ιδίως στην Ελλάδα, όπου τα παντοειδή μικροαστικά στρώματα αποτελούν όχι απλώς τη ραχοκοκαλιά, αλλά σχεδόν ολόκληρη τη χώρα; Δεν λέω απλώς ότι χωρίς αυτούς δεν γίνεται, αλλά ότι αυτοί είναι το κυρίως πιάτο, οι πραγματικοί εκλεκτοί, αυτοί είναι η ζωή η ίδια. Πώς είναι δυνατόν να αισθάνομαι κάτι τόσο αντιφατικό; Μήπως ανήκω και στις δυο κατηγορίες εν μέρει, κι αυτό με μπερδεύει;

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι πεζογράφος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Καπναπαγόρευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αφιέρωμα
Η ΠΕΡΙΜΠΑΝΟΥ, ΤΟ ΑΕΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΜΙΚΡΗ ΡΑΛΛΟΥ
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Αρχιτεκτονική
ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ
Εκθεση
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ
ΙΔΕΕΣ ΣΑΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Θέατρο
Ο ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΜΠΙΧΝΕΡ
Η ΜΕΤΑΜΟΝΤΕΡΝΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
ΤΟΤΕ ΑΔΙΚΙΑ, ΤΩΡΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ
Κινηματογράφος
Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ
Λογοτεχνία
ΒΑΝΔΑΛΟΙ ΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Μουσική
Ο ΠΟΙΗΤΗΣ, Η ΣΤΑΡ ΚΑΙ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ
ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠ' Τ' ΑΛΓΕΡΙ
Οπερα
ΚΡΕΣΕΝΤΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ