Έντυπη Έκδοση

Ονειδος για την Πολιτεία και την Κοινωνία

ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ είναι «Κέντρο Περίθαλψης Παίδων». Αυτό λέει ο τίτλος του. Ομως, είναι κέντρο περίθαλψης κατ' ευφημισμόν. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι είναι μια αποθήκη, ένα κολαστήριο ψυχών. Ετσι λειτουργεί επί δύο και πλέον δεκαετίες.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ λίγες οι κατά καιρούς αποκαλύψεις για όσα συμβαίνουν εκεί. Η «Ε» έχει αναδείξει επανειλημμένως το θέμα του ΚΕΠΕΠ των Λεχαινών της Ηλείας, όμως αυτή τη φορά οι λεπτομέρειες -και μάλιστα εξιστορημένες από τα πλέον αρμόδια χείλη- συγκλονίζουν και τρομάζουν.

«ΣΟΚΑΡΙΣΤΗΚΑ από το μέγεθος του πόνου των παιδιών, πόνος που πιστεύω ότι μπορεί να εξαλειφθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα», γράφει μια νεαρή φυσιοθεραπεύτρια από την Αγγλία, η οποία εργάστηκε επί πέντε μήνες ως ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ στο κέντρο αυτό. Η έκθεσή της, την οποία δημοσιεύει ολόκληρη σήμερα η «Ε», σοκάρει, τόσο με τον τρόπο περιγραφής της «ζωής» των παιδιών εκεί όσο και με τις διαπιστώσεις που κάνει.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κακό ξεκινάει από την έλλειψη προσωπικού και, κυρίως, εξειδικευμένου προσωπικού. Σε ένα τέτοιο ίδρυμα, που η εξειδίκευση είναι εκ των ων ουκ άνευ, αποκαλύπτεται, σε όλο της το μεγαλείο, η νεοελληνική αθλιότητα. Οι προσλήψεις γίνονταν για να εξυπηρετούνται οι πελατειακές ανάγκες των τοπικών κομματαρχών και όχι οι ανάγκες των παιδιών με βαριές σωματικές και ψυχικές αναπηρίες. Ασχετοι και ανειδίκευτοι βαφτίζονταν σε μια νύχτα νοσηλευτές. Ασχετοι κομματάρχες έχουν περάσει και από τη διοίκησή του.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ φαίνεται στις ανατριχιαστικές περιγραφές που κάνει η Αγγλίδα εθελόντρια στην έκθεσή της. Και αποτυπώνεται στο βασανιστικό ερώτημα που θέτει: «Πώς μπορεί μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποτίθεται αναπτυγμένη, να επιτρέπει τέτοιες συνθήκες; Πώς γίνεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα, τον 21ο αιώνα, παιδιά με προβλήματα υγείας να στερούνται τα βασικά δικαιώματα για μια καλή ζωή;».

ΝΑ ΠΟΥ γίνεται. Διότι αυτή είναι η ελληνική Πολιτεία. Που δεν θέλει ούτε μπορεί επί δύο δεκαετίες να βάλει στην άκρη την πελατειακή λογική και την αδιαφορία, τουλάχιστον όταν έχει να κάνει με παιδικές ψυχές. Αυτή είναι και η ελληνική -τοπική και μη- κοινωνία, που ξεσηκώνεται για ψύλλου πήδημα, αλλά ανέχεται δίπλα της τέτοια κολαστήρια ψυχών.

ΤΩΡΑ όλα ήρθαν στο φως και καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει αν συνεχιστεί αυτό το όνειδος. Καμιά απόπειρα υποβάθμισης του προβλήματος, όπως αυτή που έγινε χθες στο δελτίο της κρατικής τηλεόρασης, δεν είναι ανεκτή. Ο υπουργός Υγείας πρέπει να δώσει άμεση και συνολική λύση, που να στηρίζεται σε άλλη λογική, όπως αυτή που περιγράφει η Αγγλίδα εθελόντρια, και όχι σε κοινότοπες διαβεβαιώσεις «στέλνω πέντε άτομα».

ΤΟ ΚΕΠΕΠ Λεχαινών αποτελεί ντροπή για την Πολιτεία και την Κοινωνία μας, η οποία πρέπει να ξεπλυθεί επειγόντως.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Οπισθεν κατόπιν αντιδράσεων
Εκπαίδευση
Επιταγές για κατάρτιση
Γερμανία
Βαυαρική ένσταση για τη διάσωση
ΣΥΡΙΖΑ
Δημοψήφισμα ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Νέο 11μελές όργανο συντονισμού στον ΣΥΡΙΖΑ
ΛΑΟΣ
Και εξηγήσεις ο ΛΑΟΣ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ελληνικό ναι στο γερμανογαλλικό σχέδιο
Τράπεζα της Ελλάδος
Ψαλίδι 14% στις μέσες αποδοχές σε μία διετία
ΝΑΤΟ
Στο ΝΑΤΟ η συντήρηση αστυνομικών και πυροσβεστικών ελικοπτέρων!
Νέα Δημοκρατία
Τους ενώνει η... πώληση
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Χάος με τις Μη Κυβερνητικές
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα της «Ε»
Μεταναστευτική πολιτική
«Θύμα του κακού της γείτονα στο μεταναστευτικό η Ελλάδα»
Άλλες ειδήσεις
ΔΣΑ: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο
Υποδοχή έντασης για τον Μπεγλίτη
10% το επίδομα επικινδυνότητας