Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕ ΝΟΜΟ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΠΩΛΗΣΗ, ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ, ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ

Οπισθεν κατόπιν αντιδράσεων

Οπισθεν ολοταχώς, μετά την κατακραυγή και τις αντιδράσεις, έκανε χθες ο πρωθυπουργός, αποσύροντας το πωλητήριο και προαναγγέλλοντας νομοθετική παρέμβαση, που θα απαγορεύει πώληση, μεταβίβαση και ανταλλαγή δημόσιας ακίνητης περιουσίας.

Τώρα, μεταξύ μας, βρήκες κάποιον να σου δώσει 50 δισ. και να μην του δώσεις κάτι; Τώρα, μεταξύ μας, βρήκες κάποιον να σου δώσει 50 δισ. και να μην του δώσεις κάτι; Παράλληλα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε κρατήσει κρυφή τη συμφωνία κυβέρνησης-τρόικας για τα 50 δισ., ζήτησαν, με συλλογή υπογραφών, έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα για την Οικονομία, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και για τα ψιλά γράμματα του Μνημονίου σε αυτό το θέμα.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε εκδήλωση για τη διά βίου μάθηση εξήγγειλε ότι θα προτείνει νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η δημόσια γη «δεν πωλείται, δεν μεταβιβάζεται, ούτε ανταλλάσσεται...». Οπως είπε, αυτός ο νόμος θα κατοχυρώνει μια για πάντα τη δημόσια γη και θα ζητήσει και από τα κόμματα της Βουλής να τον ψηφίσουν έπειτα από διάλογο. Υπογράμμισε ακόμα ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος θα προτείνει αυτή η ρύθμιση να πάρει και συνταγματική ισχύ και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από απόφαση της Βουλής, θα μπορεί να αίρεται αυτή η απαγόρευση για μικρές εκτάσεις.

Τόνισε όμως ότι η δημόσια περιουσία θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη και την αποκλιμάκωση του χρέους και για να αντισταθμιστούν μέτρα, όπως αυτά της μείωσης των μισθών και των συντάξεων. «Η Ελλάδα δεν πουλάει γη, επενδύει, αξιοποιεί και παράλληλα προστατεύει την περιουσία της», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα με τους εκπροσώπους της τρόικας είπε ότι «δεν ζητάμε ελεημοσύνη, αλλά σεβασμό στις θυσίες του λαού» και «δεν θα αφήσουμε κανέναν να θίξει την αξιοπρέπειά του».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για την απαγόρευση πώλησης δημόσιας ακίνητης περιουσίας, που έγιναν το μεσημέρι, εκτόνωσαν κατά κάποιον τρόπο και τις αντιδράσεις που είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά του υπουργού Οικονομικών αλλά και της συμφωνίας για τα 50 δισ.

Αντιδράσεις που ξεκίνησαν από τέσσερις βουλευτές του, Αθ. Γικόνογλου, Γ. Αμοιρίδη, Μ. Κατρίνη και Οδ. Κωνσταντινόπουλο, οι οποίοι είχαν αρχίσει να μαζεύουν υπογραφές κι άλλων βουλευτών, προκειμένου να ζητήσουν έκτακτη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών για να δώσει εξηγήσεις ο υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες είχαν συντάξει και κείμενο να δώσουν στη δημοσιότητα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, υποστήριζαν ότι είναι απαράδεκτο να ανακοινώνεται από την τρόικα ένα πρόγραμμα-μαμούθ 50 δισ. ευρώ χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα και χωρίς την ενημέρωση των βουλευτών και τη συζήτηση στη Βουλή. Ζητούσαν επίσης έγκαιρη ενημέρωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες ή άλλες κυβερνητικές αποφάσεις. Μόλις έγινε γνωστή η πρωτοβουλία τους έγιναν συσκέψεις στο προεδρείο της Κ.Ο., κλήθηκαν για να μεταπειστούν και στο τέλος συμφωνήθηκε να γίνει συνεδρίαση του ΚΤΕ την ερχόμενη Τρίτη και να συζητηθούν όλα εκεί, παρόντος του υπουργού Οικονομικών. Στο μεταξύ είχε γίνει γνωστή και η παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Αρκετοί βουλευτές πάντως έκαναν και δημόσιες δηλώσεις, τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία. Ο Παντελής Οικονόμου μιλώντας στον «Φλας» είπε ότι είναι αδύνατον να εισπραχθούν τα 50 δισ. από εκποίηση, γιατί δεν υπάρχουν αγοραστές, γιατί με την εξαγγελία πώλησης θα πέσουν οι τιμές και γιατί δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός. Επιπλέον είπε ότι τα 50 δισ. δεν είναι αρκετά να σώσουν το χρέος. Στο ίδιο πνεύμα και ο Κώστας Γείτονας, που είπε στο Κανάλι 1 του Πειραιά ότι είναι λίγο ανέφικτος αυτός ο στόχος των 50 δισ. Επίσης είπε ότι οι βουλευτές αλλά και υπουργοί αιφνιδιάστηκαν γιατί δεν ήταν ενημερωμένοι. Ο Νίκος Σαλαγιάννης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι υπουργοί, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι βουλευτές. *

ΚΚΕ: Καταγέλαστοι

«Αφού η κυβέρνηση, η Ν.Δ. και ο Καρατζαφέρης έγιναν καταγέλαστοι στο ρόλο του αντιστασιακού απέναντι στην τρόικα, τώρα κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους, μιλώντας για αξιοποίηση και όχι πώληση», σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο λαός πρέπει να τους απαντήσει με τον ίδιο τρόπο: Δεν σας επιτρέπω, σας εγκαταλείπω. Να περάσει στη γραμμή της οργανωμένης λαϊκής ανυπακοής και αντεπίθεσης, για την ανατροπή της πολιτικής τους».

ΣΥΝ: Δεν πείθουν

«Ο πρωθυπουργός ματαιοπονεί, θεωρώντας ότι με τις κορόνες περί μη πώλησης της ελληνικής γης μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε», σχολίασε ο ΣΥΝ, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στο Εθνικό Συμβούλιο Διά Βίου Μάθησης.

«Η διαδικασία παράδοσης του δημόσιου πλούτου της χώρας στο κεφάλαιο έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο και αυτό αξιοποιήθηκε για να περάσουν οι πιο ταξικές και δεξιές μεταρρυθμίσεις που έχουμε γνωρίσει στη Μεταπολίτευση», εκτίμησε το κόμμα της Αριστεράς.

ΔΗΜΑΡ: Οχι ξεπούλημα

«Η αναγκαία αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας πρέπει να γίνει με βασικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι με όρους ξεπουλήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αποκρούσει τις επιταγές της τρόικας για πλήρη επικράτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού παράγοντα σε βάρος του Δημοσίου», πρόσθεσε ο ίδιος, καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει διαδικασία καταγραφής των ακινήτων.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Παύση πληρωμών

Σήμερα χρειάζεται μια αντικαπιταλιστική απάντηση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, με «παύση πληρωμών - διαγραφή του χρέους, έξω από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Κομισιόν
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Κυβέρνηση
ΔΝΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Οπισθεν κατόπιν αντιδράσεων
Εκπαίδευση
Επιταγές για κατάρτιση
Γερμανία
Βαυαρική ένσταση για τη διάσωση
ΣΥΡΙΖΑ
Δημοψήφισμα ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Νέο 11μελές όργανο συντονισμού στον ΣΥΡΙΖΑ
ΛΑΟΣ
Και εξηγήσεις ο ΛΑΟΣ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ελληνικό ναι στο γερμανογαλλικό σχέδιο
Τράπεζα της Ελλάδος
Ψαλίδι 14% στις μέσες αποδοχές σε μία διετία
ΝΑΤΟ
Στο ΝΑΤΟ η συντήρηση αστυνομικών και πυροσβεστικών ελικοπτέρων!
Νέα Δημοκρατία
Τους ενώνει η... πώληση
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Χάος με τις Μη Κυβερνητικές
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα της «Ε»
Μεταναστευτική πολιτική
«Θύμα του κακού της γείτονα στο μεταναστευτικό η Ελλάδα»
Άλλες ειδήσεις
ΔΣΑ: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο
Υποδοχή έντασης για τον Μπεγλίτη
10% το επίδομα επικινδυνότητας