Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ελληνικό ναι στο γερμανογαλλικό σχέδιο

Η κυβέρνηση δηλώνει τώρα ότι θα βάλει... φίμωτρο στην τρόικα μετά το «ατύχημα» της συνέντευξης Τύπου της περασμένης Παρασκευής και το ξεμπρόστιασμα για τη συμφωνία περί ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, συμφωνεί με το γαλλογερμανικό σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ε.Ε. και αισιοδοξεί ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου (24-25) θα προβλέπουν επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου στο ίδιο επίπεδο με την Ιρλανδία και μείωση του επιτοκίου δανεισμού καθώς και μεγάλη ευελιξία στο σημερινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ηταν λέει - «ατύχημα» Ηταν λέει - «ατύχημα» Αναφερόμενος στο «ατύχημα» με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin ότι «το μέχρι τώρα επικοινωνιακό μοντέλο δεν μπορεί να συνεχιστεί... Η κλασική συνέντευξη Τύπου της τρόικας έπειτα από κάθε αξιολόγηση τετέλεσται». Οι αποφάσεις, λοιπόν, «δεν θα ανακοινώνονται από κανέναν άλλον εκτός από την κυβέρνηση». Για τον υπουργό, «αυτό που έγινε την Παρασκευή δεν πρόκειται να το ξαναζήσουμε».

Για το επίμαχο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, διευκρίνισε ότι «η συζήτηση δεν άρχισε χθες αλλά εδώ και αρκετό καιρό». Υπάρχουν, είπε, αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για δημιουργία θεσμικών μηχανισμών, επενδυτικών σχημάτων που θα εντάσσονται τα ακίνητα, κατάλογος των 10 πρώτων ακινήτων που έχουν επιλεγεί, η δημιουργία της «Ελληνικόν Α.Ε.»... Βέβαια, «δεν μιλάμε για πώληση δημόσιας γης, ουδείς πουλάει αιγιαλούς, βουνά και ραχούλες, αλλά μιλάμε για αξιοποίηση που φέρνει έσοδα στο Δημόσιο και, το πιο σημαντικό, λειτουργεί αναπτυξιακά».

Ο υπουργός χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη θέση της Ν.Δ., η οποία «διά στόματος Σαμαρά είχε μιλήσει για έσοδα 50 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια» και μίλησε για «αναφορές στενών συμβούλων κ. Σαμαρά για πώληση ακίνητης περιουσίας 90 με 100 δισ. ευρώ». Φυσικά, ο υπουργός υπεραμύνθηκε του σχεδίου της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι πρόκειται για «δική της απόφαση , κανενός αλλου»...

Στις διήμερες εργασίες προχθές των 17 της ευρωζώνης και των 27 χθες του Ecofin, οι εταίροι δεν πήραν αποφάσεις, αλλά είναι φανερό ότι όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσει το Βερολίνο και το Παρίσι στο θέμα της ενίσχυσης του σημερινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις παραχωρήσεις που θα κάνουν, ως αντιστάθμισμα, οι μικροί και η Επιτροπή στο γερμανογαλλικό σχέδιο του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Αν και ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε από τώρα, όπως και ο πρωθυπουργός, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το γαλλογερμανικό σχέδιο, διότι η Ελλάδα έχει ήδη αποφασίσει τα μέτρα που προβλέπει (το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης είναι στα 65 και μετά το 2020 θα αυξηθεί, δεν υπάρχει ΑΤΑ). Δεν είναι σαφές γιατί ανοίγει από τώρα τα χαρτιά του ο υπουργός. Εκτός αν βιάζεται να κάνει τα γλυκά μάτια στην Ανγκελα Μέρκελ...

Στη συζήτηση, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, δηλαδή οι πιο αδύναμες χώρες, είπαν σχεδόν με μία φωνή στους εταίρους ότι εκτελούν κατά γράμμα τις εντολές των Βρυξελλών, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αλλά προσδοκούν από την πλευρά τους να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα που θα τις προστατέψουν από τις επιθέσεις των αγορών ώστε να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια.

Με άλλα λόγια, να ενισχυθεί το σημερινό Ταμείο από πλευράς πόρων όσο και ευελιξίας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων. Μάλιστα, ο Πορτογάλος υπουργός Τεξέιρα μίλησε για «καθυστέρηση» της Ε.Ε. ως προς την προστασία των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης από τις επιθέσεις των αγορών και ζήτησε τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων το συντομότερο δυνατόν.

Τα αιτήματα, όμως, των «3» αντιμετωπίζονται προς το παρόν με επιφυλάξεις από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία, ίσως για λόγους τακτικής.

Πάντως, επήλθε μια πολιτική συμφωνία για τους πόρους που θα διαθέτει ο μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2013: 500 δισ. ευρώ με τακτικές αναθεωρήσεις...*

! Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς χθες να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου περί «τετέλεσται» της μέχρι τώρα συνέντευξης Τύπου των εκπροσώπων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και γενικά της επικοινωνιακής πολιτικής που θα ακολουθηθεί μετά το «ατύχημα», δήλωσε τα εξής: «Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης αποτελεί υποχρέωση προς τα κράτη-μέλη, τους Ελληνες πολίτες και τα θεσμικά όργανα. Το πώς θα γίνει, θα αποφασιστεί από τους τρεις εμπλεκόμενους οργανισμούς, φυσικά σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωζώνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Οπισθεν κατόπιν αντιδράσεων
Εκπαίδευση
Επιταγές για κατάρτιση
Γερμανία
Βαυαρική ένσταση για τη διάσωση
ΣΥΡΙΖΑ
Δημοψήφισμα ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Νέο 11μελές όργανο συντονισμού στον ΣΥΡΙΖΑ
ΛΑΟΣ
Και εξηγήσεις ο ΛΑΟΣ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ελληνικό ναι στο γερμανογαλλικό σχέδιο
Τράπεζα της Ελλάδος
Ψαλίδι 14% στις μέσες αποδοχές σε μία διετία
ΝΑΤΟ
Στο ΝΑΤΟ η συντήρηση αστυνομικών και πυροσβεστικών ελικοπτέρων!
Νέα Δημοκρατία
Τους ενώνει η... πώληση
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Χάος με τις Μη Κυβερνητικές
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα της «Ε»
Μεταναστευτική πολιτική
«Θύμα του κακού της γείτονα στο μεταναστευτικό η Ελλάδα»
Άλλες ειδήσεις
ΔΣΑ: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο
Υποδοχή έντασης για τον Μπεγλίτη
10% το επίδομα επικινδυνότητας