Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΣΤΕΝΩΠΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟ 2011

Ψαλίδι 14% στις μέσες αποδοχές σε μία διετία

Θα συνεχιστεί και το 2011 η συρρίκνωση της οικονομίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να ξπεράσει το 12,5% που έκλεισε πέρυσι και οι πραγματικές αμοιβές να μειωθούν περαιτέρω κατά 4,8%.

Τα ως άνω προβλέπει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος στην Εκθεση για τη νομισματική πολιτική που κατέθεσε χθες στη Βουλή.

Ο κ. Προβόπουλος διαπιστώνει ότι η πορεία ανασυγκρότησης της χώρας θα είναι μακρά και συστήνει στην κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική προσαρμογή (επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας).

Τονίζει ακόμη ότι οι αλλαγές δεν επιβάλλονται από το Μνημόνιο και πρέπει να αντιμετωπιστούν, αποτελεσματικά, φαινόμενα άρνησης, ανυπακοής και ανομίας.

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές και τις θέσεις εργασίας, τονίζεται ότι ήδη το 2010 χάθηκαν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι εργαζόμενοι είδαν τις αμοιβές τους να περιορίζονται κατά 9%. Οι πραγματικές μέσες αποδοχές προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω, κατά 5% το 2011, ενώ μπορεί να σταθεροποιηθούν το 2012. Παρά ταύτα η ΤτΕ διαπιστώνει ότι «η πορεία ανασυγκρότησης της χώρας θα είναι μακρά και σήμερα βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή».

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να επικεντρωθεί στην περιστολή των δαπανών καθώς, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η οικονομία δεν αντέχει άλλους φόρους. Συνεπώς η προσπάθεια θα πρέπει να αφορά την αύξηση των δημόσιων εσόδων με περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η ΤτΕ εκτιμά ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και να στηριχτούν στην ευρεία συναίνεση της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ συστήνει ακόμη ταχύτερη προσαρμογή από αυτή που θα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει τον Μάρτιο η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει τη μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014.

Παράλληλα προτείνει τον περιορισμό δαπανών φορέων της γενικής κυβέρνησης με αναδιαρθρώσεις και δομικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και την παύση λειτουργίας των μη αναγκαίων φορέων του Δημοσίου. Συστήνει ακόμμη τη θέσπιση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων για το ύψος και το ρυθμό μεταβολής βασικών δημοσιονομικών δεικτών. Τέλος, εκτιμά ότι καθοριστική συμβολή στη μείωση του δημόσιου χρέους είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.

Ευέλικτη εργασία

Ωστόσο η ΤτΕ θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να περιορίσουν τη δυναμική του χρέους. Για το λόγο αυτό απαιτείται η επίσπευση της ανάπτυξης. Η ΤτΕ εκτιμά ότι όσο πιο γρήγορα και σωστά προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα η οικονομία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ προτείνει την εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ανατρέψουν παρωχημένες δομές. Το πλέγμα αυτό των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών συνθηκών στις αγορές και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Για τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία η ΤτΕ διαπιστώνει ότι η ύφεση έχει πλήξει την κατανάλωση και πολύ πιο έντονα τις επενδύσεις, οι οποίες πέρυσι μειώθηκαν κατά 18%, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον περιοριστεί αισθητά οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Η ύφεση είχε αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας στο 12,5% πέρυσι, καθώς χάθηκαν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας. Η ΤτΕ προβλέπει ότι η τάση της ανεργίας θα είναι σαφώς αυξητική και το 2011 και αναμένει για φέτος σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,2% από το 4,7% που έκλεισε πέρυσι.

Δυσοίωνες είναι όμως και οι προβλέψεις για την πορεία των δανείων φέτος. Η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2011 ο ρυθμός χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα θα είναι αρνητικός ή, στην καλύτερη περίπτωση, μηδενικός. Ομως πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι τράπεζες καθώς τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια (μη εξυπηρετούμενα) άγγιξαν το 10% -περίπου δηλαδή 25 δισ. ευρώ- από 7,7% που ήταν το 2010.

Το 2011 θα είναι χρονιά προκλήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζεται στην Εκθεση, καθώς εκτός όλων των άλλων θα πρέπει σταδιακά να απεξαρτηθούν από τη βοήθεια που τους προσφέρει η ΕΚΤ. *

Επιβεβαιώνει τον Σαμαρά η ΤτΕ

Ως επιβεβαίωση της θέσης της ότι η οικονομία κινείται σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης ερμηνεύει η Ν.Δ την έκθεση Προβόπουλου. «Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει αυτό που φωνάζει, εδώ και μήνες, ο Αντώνης Σαμαράς, και η Ν.Δ., ότι ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη και η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης.

«Τα αδιέξοδα του Μνημονίου και της πολιτικής της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει την Οικονομία σε παράλυση. Οι θυσίες των πολιτών πάνε χαμένες και το μέλλον είναι δυσοίωνο. Ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο έτρεχε με 5,2% έναντι στόχου στον Προϋπολογισμό για 2,2% το 2011».

«Η Τράπεζα της Ελλάδος λέει τα αυτονόητα, τα οποία, δυστυχώς, κάνει πως δεν καταλαβαίνει το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Γ. Οικονόμου.

«Ναι μεν, αλλά» από το ΕΒΕΑ

Επικροτεί το ΕΒΕΑ τις επισημάνσεις Προβόπουλου για μείωση του σπάταλου κράτους, περιορισμό της φοροδιαφυγής και επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά απορεί που η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική του Μνημονίου, όταν η ανεργία ανεβαίνει, τα εισδήματα συμπιέζονται και η ύφεση βαθαίνει.

«Αποκαλύπτεται», λέει η Αριστερά

«Απολύτως δικαιολογημένη» χαρακτήρισε το ΚΚΕ με σχόλιό του την «ικανοποίηση του εκπροσώπου των τραπεζιτών για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, εφόσον θα πάρουν 30 δισ. επιπλέον των 68 που έχουν ήδη εισπράξει από τις κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας το χρέος που με απύθμενο θράσος ζητούν να πληρώσει ο λαός».

* «Αποκαλυπτική» είναι, σύμφωνα με τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του ΣΥΝ Γιάννη Μηλιό, η έκθεση, καθώς «διακηρύσσει πως το Μνημόνιο επέτρεψε "την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών που καθυστερούσαν επί δεκαετίες"». Ο Γ. Μηλιός δήλωσε επίσης ότι ο ΣΥΝ ζητάει να συσταθεί άμεσα μια Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους. Και αυτό, για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πώς δημιουργήθηκε και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση χρέους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τράπεζα της Ελλάδος
Μνημόνιο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Οπισθεν κατόπιν αντιδράσεων
Εκπαίδευση
Επιταγές για κατάρτιση
Γερμανία
Βαυαρική ένσταση για τη διάσωση
ΣΥΡΙΖΑ
Δημοψήφισμα ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Νέο 11μελές όργανο συντονισμού στον ΣΥΡΙΖΑ
ΛΑΟΣ
Και εξηγήσεις ο ΛΑΟΣ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ελληνικό ναι στο γερμανογαλλικό σχέδιο
Τράπεζα της Ελλάδος
Ψαλίδι 14% στις μέσες αποδοχές σε μία διετία
ΝΑΤΟ
Στο ΝΑΤΟ η συντήρηση αστυνομικών και πυροσβεστικών ελικοπτέρων!
Νέα Δημοκρατία
Τους ενώνει η... πώληση
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Χάος με τις Μη Κυβερνητικές
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα της «Ε»
Μεταναστευτική πολιτική
«Θύμα του κακού της γείτονα στο μεταναστευτικό η Ελλάδα»
Άλλες ειδήσεις
ΔΣΑ: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο
Υποδοχή έντασης για τον Μπεγλίτη
10% το επίδομα επικινδυνότητας