Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΝ ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ!

Χάος με τις Μη Κυβερνητικές

Επιβεβαίωση ότι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κινούνται σε απολύτως θολό τοπίο προέκυψε από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Με όχημα την ανθρώπινη δυστυχία, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία, διάφοροι επιτήδειοι έστησαν οργανώσεις-σφραγίδες Με όχημα την ανθρώπινη δυστυχία, τον πολιτισμό ή τη θρησκεία, διάφοροι επιτήδειοι έστησαν οργανώσεις-σφραγίδες Θολό τοπίο που θα εξακολουθήσει να υπάρχει αν υλοποιηθεί η διαφαινόμενη πρόθεση για δημιουργία τουλάχιστον τριών νέων νομοθετικών πλαισίων από τρεις διαφορετικούς φορείς : τα υπουργεία Εξωτερικών και Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Η συζήτηση στην επιτροπή, αλλά και οι εισηγήσεις των βουλευτών Θ. Τσούρα (ΠΑΣΟΚ) και Γ. Τραγάκη (Ν.Δ.) κατέδειξαν ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει καν πλήρη και σαφή εικόνα των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το σύνολο των υπουργείων, κάποια εκ των οποίων, όπως το Υποδομών και το Ναυτιλίας, δεν απέστειλαν καν στοιχεία.

Καταγεγραμμένες στην ΥΔΑΣ του υπουργείου Εξωτερικών είναι 528 ΜΚΟ και στο υπουργείο Υγείας 1.062 φορείς, εκ των οποίων πάντως έχουν πιστοποιηθεί μόνο 189. Στην εισήγησή του μάλιστα ο Θ. Τσούρας ανέφερε ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 20.000 και 30.000».

Οι φορείς του υπουργείου Υγείας χρηματοδοτούνται από κοινοτικές δαπάνες και για το 2010 εισέπραξαν συνολικά 1,5 εκατ. ευρώ και κάνουν απολογισμό έργου και δαπανών προφανώς λόγω των κοινοτικών πηγών χρηματοδότησης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης παραδέχτηκε ενώπιον της επιτροπής ότι ο έλεγχος των ΜΚΟ δεν είναι εύκολος, αλλά και ακόμη κι όταν γίνεται καταλογισμός «δεν είναι εύκολο να πάρει κανείς πίσω τα λεφτά».

Πάντως κοινό συμπέρασμα όλων είναι πως η όλη συζήτηση άνοιξε «για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι» και για να μην υπάρξουν -ελπίζεται- στο μέλλον οργανώσεις σαν αυτή που ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, υπό τον τίτλο «Προαγωγή του χριστιανισμού για τη Βόρεια Κορέα».

Και τουλάχιστον τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα πως το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι ενιαίο, το μητρώο καταγραφής των ΜΚΟ ένα, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και ανεξάρτητος φορέας συντονισμού, ώστε να ελέγχεται το όλο σύστημα. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργείο Εξωτερικών
Βουλή
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Σχετικά θέματα: Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα της «Ε»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Οπισθεν κατόπιν αντιδράσεων
Εκπαίδευση
Επιταγές για κατάρτιση
Γερμανία
Βαυαρική ένσταση για τη διάσωση
ΣΥΡΙΖΑ
Δημοψήφισμα ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Νέο 11μελές όργανο συντονισμού στον ΣΥΡΙΖΑ
ΛΑΟΣ
Και εξηγήσεις ο ΛΑΟΣ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ελληνικό ναι στο γερμανογαλλικό σχέδιο
Τράπεζα της Ελλάδος
Ψαλίδι 14% στις μέσες αποδοχές σε μία διετία
ΝΑΤΟ
Στο ΝΑΤΟ η συντήρηση αστυνομικών και πυροσβεστικών ελικοπτέρων!
Νέα Δημοκρατία
Τους ενώνει η... πώληση
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Χάος με τις Μη Κυβερνητικές
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα της «Ε»
Μεταναστευτική πολιτική
«Θύμα του κακού της γείτονα στο μεταναστευτικό η Ελλάδα»
Άλλες ειδήσεις
ΔΣΑ: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο
Υποδοχή έντασης για τον Μπεγλίτη
10% το επίδομα επικινδυνότητας