Έντυπη Έκδοση

«Θύμα του κακού της γείτονα στο μεταναστευτικό η Ελλάδα»

Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που υφίστανται υπερβολικές πιέσεις από την αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στο έδαφος της, η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ υποστήριξε χθες κατηγορηματικά στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ότι η ανέγερση τείχους στον Εβρο δεν θα λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη χώρα.

Σε μια συζήτηση που έγινε μ' αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία καταδικάστηκαν Ελλάδα και Βέλγιο για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην περίπτωση ενός Αφγανού πολίτη, που πέρασε στην Ελλάδα -μέσω Ιράν και Τουρκίας- και κατέληξε να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, η επίτροπος παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», με βάση τον οποίο προβλέπεται η επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο μεταναστών στην πρώτη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

«Πρέπει να υιοθετήσουμε ένα νέο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου και να δημιουργήσουμε ένα μηχανισμό κατεπείγουσας ανάγκης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη» τόνισε.

Στο θέμα της μετανάστευσης, τόνισαν σε παρεμβάσεις τους ευρωβουλευτές, η Ελλάδα έχει πέσει θύμα του κακού της γείτονα, της Τουρκίας, που δεν έχει υπογράψει ακόμη καμιά συμφωνία για επαναπροώθηση μεταναστών, οι οποίοι μέσω των εδαφών της περνάνε στην Ελλάδα και από κει στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Κούλης Μαυρονικόλας, υποστήριξε ότι και η Κύπρος αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα εισόδου λαθρομεταναστών που προέρχονται από την Τουρκία και φτάνουν στο έδαφος της μέσω των κατεχόμενων.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Λαμπρινίδης, επισήμανε το οξύμωρο: «Είμαστε όλοι "παγιδευμένοι" στο Δουβλίνο ΙΙ και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε επιδίδονται, επί χρόνια, σε ένα υποκριτικό "πινγκ πονγκ" καταγγελιών και ευθυνών με τους ατυχείς πρόσφυγες εγκλωβισμένους στη μέση.

Πρέπει το νέο «Δουβλίνο» να σταματήσει τις μαζικές επιστροφές στο πρώτο κράτος-μέλος εισόδου και τον συνεπαγόμενο στιγματισμό του και να θεσμοθετήσει την ουσιαστική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.» τόνισε ο Ελληνας ευρωβουλευτής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Κυβέρνηση
Οπισθεν κατόπιν αντιδράσεων
Εκπαίδευση
Επιταγές για κατάρτιση
Γερμανία
Βαυαρική ένσταση για τη διάσωση
ΣΥΡΙΖΑ
Δημοψήφισμα ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ
Νέο 11μελές όργανο συντονισμού στον ΣΥΡΙΖΑ
ΛΑΟΣ
Και εξηγήσεις ο ΛΑΟΣ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ελληνικό ναι στο γερμανογαλλικό σχέδιο
Τράπεζα της Ελλάδος
Ψαλίδι 14% στις μέσες αποδοχές σε μία διετία
ΝΑΤΟ
Στο ΝΑΤΟ η συντήρηση αστυνομικών και πυροσβεστικών ελικοπτέρων!
Νέα Δημοκρατία
Τους ενώνει η... πώληση
Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
Χάος με τις Μη Κυβερνητικές
Εισαγγελική παρέμβαση μετά τα δημοσιεύματα της «Ε»
Μεταναστευτική πολιτική
«Θύμα του κακού της γείτονα στο μεταναστευτικό η Ελλάδα»
Άλλες ειδήσεις
ΔΣΑ: Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο
Υποδοχή έντασης για τον Μπεγλίτη
10% το επίδομα επικινδυνότητας